Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama_3_aniołków

Urlop macierzyński po poronieniu

Polecane posty

Gość Mama_3_aniołków

Poroniłam już 3 raz. Nie mam na nic siły, jestem załamana. :( :( Razem z tym Aniołkiem straciłam nadzieję na to, że kiedykolwiek będziemy prawdziwymi rodzicami. Dopiero w tym szpitalu położna powiedziała mi, że po poronieniu przysługuje mi urlop macierzyński, ale muszę najpierw zarejestrować dziecko w USC, bo poroniłam w 6tc. Korzystałyscie z tego urlopu?

Gość gość
W takim wypadku urlop macierzyński trwa 8 tygodni. Jeśli masz akt zgonu dziecka wydany w USC to złóż wniosek o urlop w kadrach. Natomiast nie wiem na ile dasz radę, ale wydaje mi się że jeśli masz ok pracę to będzie ona lepszym wyjściem niż siedzenie w domu. Zawsze to między ludźmi i jest rano powód, żeby wstać z łóżka.

Gość gość
Dowiedz się dokładnie jak to jest, z tego co wiem musisz mieć akt urodzenia/zgonu (to jest jeden dokument w takim przypadku). Nie wiem jak to wygląda przy poronieniu w 6 tc. Kiedyś formalności załatwiał szpital, który wpisywał płeć zgodnie z życzeniem rodziców. Ale nie wiem czy teraz też tak robią, bo obiło mi się o uszy, że trzeba mieć wynik badania płodu po poronieniu (gdzie m.in. jest właśnie podana płeć). Badania po 3 poronieniu i tak warto zrobić, więc wtedy załatwisz bez problemu taki urlop. I faktycznie jest to 8 tygodni. Czy lepiej iść do pracy: nie wiem. Ja bym wolała odpocząć w domu.

Gość gość
6t i robisz z tego afere? Rozumiem jak ktos rodzi martwe dziecko ale ty dostaniesz z szpitala wyskrobiny z macicy a nie dziecko.

Gość gość
Gratulacje za delikatność! Nie chodzi o 6 tydzień ale o to, że autorka nie może zajść w ciążę i już kolejna się kończy w ten sposób. Jak masz pisać takie bzdury to się lepiej nie odzywaj bo do ludzkich odruchów to Ci daleko. Każdy woli inaczej, ja np lepiej się czułam w pracy, jeśli ktoś woli być w domu to też ok. Natomiast wydaje mi się, że mogłabyś rownież iść na zwykle zwolnienie od ginekologa.

Gość gość
Ja poroniłam w 8tc i u mnie (tak jak w większości przypadków) nie określił płci dziecka przez co nie mogłam go zarejestrować i skorzystać z tego wszystkiego co mi przysługuje. Wypożyczyłam materiał ze szpitala, zleciłam badanie w lab genetycznym i tam określili płeć. Liczy się w takim przypadku czas. Mnie nikt w szpitalu nie poinformował o tym, ze po stracie dziecka cokolwiek mi się należy. Dopiero mąż zaczął szukać co mogło być przyczyną poronienia i trafił tutaj http://www.poronilam.pl/prawo/twoje-prawa-po-poronieniu/ skąd dowiedzieliśmy się o wszystkim. Trzymaj się! Życzę Ci dużo wsparcia od najbliższych i wiary, że w niebawem się uda