Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośća

Alergia a pylenie roślin

Polecane posty

Gość gośća

Znowu czuję się jak na wiosnę, czyli: zatkany nos, cieknący katar, łzawiące oczy, zmęczenie i osłabienie. Jednym słowem alergia jak nic. Tylko na co tym razem? Czy o tej porze roku coś jeszcze pyli?

Gość gość
Nie znam się na tym, ale pewnie tak. Chyba tylko w zimie nic nie kwitnie i nie pyli.

Gość Oana
A jednak pyli. Teraz bylica, zimą leszczyna. Na obie te rośliny mam ciężką alergię. Jednak daję radę, bo jestem pod opieką dobrego pulmonologia. Tobie też radzę takowego poszukać. Nie leczona alergia prowadzi do poważnych komplikacji.

Gość gość
Serio? Leszczyna pyli zimą? Ale masakra!

Tak, zimą. Potrafi nawet od połowy stycznia. Jednak w mojej okolicy najczęściej pyli na przełomie stycznia i lutego. Ech, ciężkie jest życie alergika. :(

Gość Znojek
Żeby mieć pewność, co i kiedy pyli, wystarczy mieć kalendarz pylenia roślin https://www.aleric.pl/niezbednik-rodzica.html Z tego, co wiem, są nawet takie aplikacje na telefon. No oczywiście pod warunkiem, że wiesz, co Cię uczula. W sumie można też trochę się zorientować po tym kiedy występuje reakcja alergiczna. Tylko że czasem w tym samym okresie pyli wiele różnych roślin. Najlepiej zrobić testy.

Gość gość
Znam to aż za dobrze, bez tabletek przeciwuczuleniowych i czerwonego starazolinu nie jestem w stanie ani oddychać, ani nic widzieć.

Gość gość
Przez te ostatnie wyjątkowe zanieczyszczenie powietrza, bardziej reaguję alergicznie, na kurz chociażby. Czy tylko ja tak mam? Starazolin do oczu, do nosa testuję na razie różne wersje wody morskiej plus tabletki - pomagają, ale ciekawa jestem czy tylko ja tak mam.

Gość gość
Niestety pylenia mogą zdarzyć się cały rok. Dla mnie najgorszy okres jest teraz - wiosna i lato. Rośliny pylą jak szalone a ja to wszystko czuję. No ja biorę Allertec, bez tego ani rusz i dodatkowo w okresie najwiekszych pylen zmaczam zaslony zeby zatrzymywały wszystkie pyłki.