Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 47letniaMenopauzanka

Menopauza a test ciazowy. No nie znam sie. Pomozcie peosze.

Polecane posty

Gość 47letniaMenopauzanka

Mam 47 lat i juz od pewnego czasumam symptomy menopauzy. Pocenie sie w nocy, nieregularne miesiaczki. Ale kurcze tym razem okresu juz nie mam od 2 miesiecy (moze to w kocy ta menopauza), piersi bola (i tak jakby sie zwiekszyly ale moze sobie wmawiam). Kurcze, czy jak test ciazowy zrobie to bedzie w ogole wiarygodny? Czy tez menopauza daje falszywy wynik pozytywny? Nie chce mi sie isc do lekarza i tak na 99 procent mysle ze to menopauza ale kto wie, wolalabym sprawdic tyle ze boje sie ze taki "sikaniec" podczas menopauzy moze byc niewiarygodny. I jak mi pokaze "ciaze" to chyba padne... Byl ktos w takiej sytuacji?

Gość gość
zrób test albo idź na beta hcg.

Gość gośćmisia
Hejka,mozesz byc w ciazy,bedac w szpitalu poznalam dziewczyne52lat,ja mialam34,a wiec ta52latka byla na pirodowce urodzila zdrowego syna

Gość gość
jestem po menopauzie i inne kobiety w moim otoczeniu tez, ale piersi w tym czasie nas raczej nie bolaly

Gość gość
Wez mnie nie przerazaj. Serio, w wieku 52 lat muala dziecko? Moze po IVF byla? W sumie nie odzywiam sie zbyt zdrowo, tryb zycia mam tez taki sobie...Myslalabym ze menopauza na va bank. No tylko piersi mnie bola i sa takie nabrzmiale. Oraz takie dxiwne uczucie ciagniecia w brzuchu..Nie wiem jak to opisac. Moze to jakis rak? :O Znacie ludzi w tym wieku co naturalnie w ciaze zaszli? Bo mi sie to wrecz niemozliwe wydaje...Maz ma 46 lat. pojde jutro po taki prosty test i zobaczymy. Tylko chyba zawalu dostane jak zobacze 2 kreski. No chyba ze falszywe ze wzgledu na menopauze...

Gość gość
Oczywiście, że to może być ciąża, a macie dzieci?

Gość gość
Dzieci nie mamy ani nigdy nie chcielismy. Jestesmy po wczesniejszych rozwodach. Jefnak mysle, ze to menopauzalne hormony szaleja. Jutro zrobie test tak na wszelki wypadek.

Gość gość
Lepiej zrób, na pewno sporo to wyjaśni...

Gość gość
Ból piersi i ciągnięcia w brzuchu to objawy ciąży więc szanse są duże a menopauza niezafałszuje testu bo hormon gondotropiny kosmówkowej występuje tylko w ciąży a nie w menopauzie.

Gość gość
A ktos mi mowil ze ten hormon tez rosnie w okresie menopauzy oraz przy jakus guzach :(

Gość gość
Podczas menopauzy to nie wiem, ale przy niektórych guzach tak.

Gość gość
Stresu mi nie brakuje :O Maz stracil prace rok temu, teraz ma nowa ale nie pewna. Nie wiadomo co bedzie za rrok. U mnie zapowiedzieli zwolnienia ale na razie bez szczegolow. Okaze sie za 6 miesiecy. Tak ze, 47 lat do tego i no nie ma co gadac, super czas, no nie, zeby zaczac odczuwac, ze c****ersi stanik rozsadzaja...Na dodatek, nie ukrywam, ostatnio zagladalam do kielicha z tego stresu...Glownie wino ale zdrcydowanie za czesto i za duzo. Moze to od tego te dziwne symptomy? W sumie alkohol chyba redukuje plodnosc... Ciagle jednak jakos licze na to, ze to efekty menupauzy.

Gość gośćmisia
Siema znpwu ja miska,do autorki,ja dzis na rauszu,ala kochana pisze ci serio to zrozum dziewczyno ja tez moge byc w ciazy,a tamta a,propos miala syna 35letniego po jej opowiesci to starali sie bez zadnego lekarza,ale siara nic nie bylo dopoki po tych latach a ty mozesz byc tez w ciazy,integruje sie z toba fajna jestes a ja znam zycie tys w ciazy jestes,pozdro Miska

Gość gośćmisia
A ja tez tak mam jak ty moj ms38lat,ja42 dziewczyno sie nie obraz ale ty w ciazy

Gość gośćmisia
Pozdrawiam cie,dzis urodziny mojego meza,wiesz a ja sie nie boje

Gość gość
Kurde, no wiem. Jsk znsm zycie to sie wszysko wali naraz wiec peenie by z ciaza pasowalo....:D Czarny humor mnie nachodzi. Jakie szanse ma na znalezienie pracy ciezarna 47 latka? Wie ktos? Czy nikt sie nie zna na negatywnych procentach? :P :D Wisielczy humor...No nic. Byle do jutra. Mezowi poki co glowy nie zawracam bo po co? On juz ma dosc stresow. Poczekam az bede wiedziala na czym stoje. Martwie sie tez tymi historiami o guzach. Kolezanka zmarla na raka macicy w wieku 43 lat i zostawila 2 malych dzieci. Zadnych symptomow nie miala az za pozno bylo.

Gość gość
Ten hormon wytwarza zarodek i tylko wtedy może wyjść test dodatni.poczytaj sobie o tym.a swoją drogą to chyba masakra ciąża w wieku 47 lat.no bez jaj ale tak wpaść jak nastolatka.

Gość gość
Tak, tak, lateo oceniac poki sie Tobie nie wydarzy. Kto by wpadl na pomysl ze mozna zajsc w ciaze w tym wieku? No, ja nie. U mnie te nocne pocenie zaczelo die juz kilka lat temu. Zreszta, wcale nie wiadomo czy to ciaza. Na 90 procent zwykla menopauza i dziwne symptomy.

Gość gość
Teściowa mojej kuzynki urodziła w wieku 51 lat zdrowego syna, tydzień przed tym jak kuzynka urodziła jej pierwszego wnuka. No już tak nie dramatyzuj, dopóki nie przekwitniesz, a uprawiasz seks to w ciążę możesz zajść. O antykoncepcji słyszałaś ? :P Ostatecznie to nie jesteś jeszcze jakąś zgrzybiałą staruchą, 20 lat pracy jeszcze przed tobą :P Do twojej emerytury dzieciak byłby już pełnoletni.

Gość gość
Mam tyle samo lat co autorka. Miesiaczki nie mialam 8 mcy,pozniej leciutkie plamienia co kilka mcy a ginekolog kazal mi sie zabezpiecza bo jednak jakas owulacja moze zdazyc jeszcze sie. Mam wkladke,niehormonalna i spokojnie spie. A ty autorko stosowalas jakas antykoncepcje ,miesiaczkowalas w miare regularnie to tej pory? Daj znac jak zrobisz test.

Gość gość
47 lat i ciąża no to dopiero obciach.stara baba i sex bez zabezpieczeń.a o tym że dopóki nie przekwitniesz to w ciążę możesz zajść słyszałaś??? Ludzie przecież to nie średniowiecze.

Gość gość
Ten hormon tylko wytwarza zarodek? Co wy gadacie? Test może wyjść fałszywie negatywny, w okresie menopauzalnym beta hcg jest trochę podwyższone, ale niedużo. Zobacz sobie normy w Internecie... A test zalezy jaka będzie miał czułość. Jedyne wyjście dla ciebie zrobić dwa razy betę. Jesli jest lekko podwyższona to menopauza, jak wzrośnie to ciąża

Gość gość
Zamiast denerwować się czy test pokaże prawidłowo czy nie lepiej iśc zrobić test z krwi, parę groszy i wszystko jasne. A swoją drogą - ja też znam przypadek ciąży sporo po 50-tce, pani już dawno nie miesiączkowała, bo była już po menopauzie a zaczął jej brzuch rosnąć a że była lekko otyła do głowy nie brała, że może być w ciąży, prędzej myślała, że ma jakiś guz w brzuchu (ruchów w ogóle nie czuła).Dopiero lekarz ją oświecił, urodziła zdrowego chłopaka ... teraz już dorosły i bardzo zdolny.

Gość gośćmisia
Dobra madrale,tak krytykujecie te starsze,wam sie zycie moze roznie ulozyc,a jak ja zajde w chciana ciaze to w jaki sposob o mnie sie wyrazicie,skad wiecie komu to przyniesie lepsze zycie,dac zycie to cudowne,sa pary co czekaja po kilkanascie lat,pomyslcie lepiej ze te mlode25moze spotkac toco mnie42

Gość gośćmisia
A ja celowo odstawilam pigulki3 lata temu,wiec zajde czy nie nie biore,maz chce tez dziecka

Gość gość
I jak ciąża czy nie?

Gość gość
Na razie nie wiem ale takna 90 procent mysle ze to jednak zmiany zwiazane z menopauza. Nie mieszkam w Polsce i nie mam jak zrobic testu z krwi a ze czuje sie tak jak przed okresem - piersi nabrzmiale i obolale, boli mnie troche dol plecow - to postanowilam poczekac tydzien. Moze okres przyjdzie. Ogolnie zawsze bylam jak w zegarku ale przez ostatnie 6 miesiecy wszystko sie rozlegulowalo i czasem dostaje okres szybko, czasem z duzym opoznieniem. Nie ma reguly. Trwa tez o wiele krocej niz kiedys. Podejrzewam jednak, ze albo ostatni okres juz mialam albo ze to naturalny kolejny krok w procesie menopauzy i moze dostane okres raz na 3 miesiace... Tak logicznie na chlodno myslac to sobie ta ciaze wmawiam bo chyba jednak bym chciala choc wiem ze wiek nie ten...Czlowiek jest irracjonalny. Szykuje mi sie troche imprez wiec dlatego pomyslalam o sikancu ale wyczytalam, ze przy menopauzie moze wyjsc falszywy pozytywny wynik wiec to chyba sensu nie ma. Poczekam tydzien i zobaczymy. Dzieki za wsparcie i slowa otuchy.

Gość gość
Tak nawiasem mowiac sama nie znam nikogo kto by w tym wieku zaciazyl wiec szanse chyba sa naprawde znikome.

Gość gość
No i co... Przez trzy miesiące, czekając na okres będziesz popijala te swoje winko? A później co? Szok, bo jednak ciąża? To musi być temat założony przez trola, bo żadna dorosła kobieta... Cóż... dopisz sobie trolu :-)

Gość gość
Nie jestem trolem a wino odtawilam. Tak na wszelki wypadek. Przerwa dobrze mi zrobi czy to ciaza czy nie.