Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak odciagnac roczne dziecko od ciumkania piersi?

Polecane posty

Gość gość

Moja corka ma 15 miesiecy i jest na piersi. Mam zamiar jeszcze troche ja pokarmic,bo mala ma problemy nefrologiczne i lekarka zalecila jak najdluzsze karmienie. Do tej pory jadla z piersi 3 razy dziennie- ok 6 rano i szla spac jeszcze do 8,potem przed drzemka w poludnie i na noc. Niestety ostatnio zaczela mi "wisiec na piersi",wlasciwie odkad zaczely jej wychodzic zabki,dokladniej czworki. Co godzine biegnie do mnie,stara sie odslaniac mi piersi,czasami uda mi sie odciagnac jej uwage,czasami rozpacz maluje sie w jej oczach... Zeby jeszcze faktycznie popijala mleko,ale ona po prostu ssie. Mala nigdy smoka nie chciala ssac,chyba teraz nie bede jej kupowac,podawac,ale z drugiej strony... To krepujaca sytuacja,gdy duze dziecko biegnie do mnie na placu zabaw i rozpacza,ze chce "cicia"... Macie jakies rady? Kupic smoczka? Sprobowac? Czy dalej odciagac uwage?

Gość gość
sprobuj z tym smoczkiem a w domu mozesz posmarowac piers np.sokiem z cytryny pare razy zobaczy ze nie dobre moze sama sie odstawi jak mój kuzyn a miał 2 lata :o

oj ktoś tutaj chyba za długo trzymał dziecko przy piersi. moze jak zobaczy inne dziecko jak ssie smoka albo butelkę to też bedzie chciało. takie maluchy w brew pozorom juz zoraz wiecej rozumują

Gość gość
Naucz córkę że pierś dostaje tylko w porach jedzenia, czyli te 3 razy jak do tej pory. Nie dawaj "na żądanie", jak przyleci i będzie chciała to mów krótko: Cycuś jest tylko do mleczka, albo dostaniesz po kolacji. Na początku będzie ryk, nie zdziw się. Ryk bo będzie próbowała wymusić danie piersi, ale po 2-3 dniach powinno być zupełnie ok. Za każdym razem jak przyjedzie do cycka nie po mleko, nie wtedy kiedy je, odmawiaj. I nie ustępuj po płaczu. Odmawiaj krótko, spokojnie, bez rozterek i żalu, bo dziecko Twoje emocje wykorzysta przeciwko Tobie. Powodzenia

Gość gość
' cumkanie' jejku,co za wyrazenie? !

Gość gość
Sr/ak/ie wyrażenie. Jeśli nie zrozumiałaś znaczy, że nie było skierowane do Ciebie. Zawsze znajdzie się jakaś nawiedzona, która zamiast odpowiedzieć na temat przyczepi się do czegoś. Autorko, Faktycznie nieciekawie... Czas zębow minie, wtedy dziecko pewnie przestanie tak często dopominać się piersi. Jeśli aż tak Ci to przeszkadza w tej chwili to musisz konsekwentnie podejść do tego. Rozmowa i tłumaczenie. Wbrew pozorom to dziecko 15mc jest bardzo rozumne. Ja swojemu w tym wieku zabrałam smoczek bez ani grama płaczu czy histerii wlasnie rozmową. Tobie też się uda! Wytłumacz małej, że piersi są tylko do mleczka rano i wieczorem a w dzień odpoczywają. Na bol dziąseł zaproponuj maść która sama bedzie smarować sobie albo nowy gryzak.