Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jakie książki polecacie do czytania dzieciom do dwóch lat

Polecane posty

Gość gość

Szukam książek, które warto czytać dzieciom. Nie chodzi mi o książki, które dziecko samo przegląda. Chodzi mi o pozycje, które ja mogę czytać np. przed snem. A które dziecko jak dorośnie będzie mogło samo czytać.

Gość gość
Do dwóch lat- raczej ciężko coś takiego znaleźć. Mój w tym wieku najbardziej lubił albo książeczki tematyczne, z obrazkami, z krótkim tekstem- typu "wesoła śmieciarka" albo "dzielny strażak", bardzo lubił też jak mu czytałam krótkie książeczki- wierszyki jak "Pomidor", "Paweł i Gaweł" itd. Ale nie wyobrażam sobie żeby sam po to sięgał później. Jako 4-5 latem miał czytane już fajne, mądre książki, typu "Miś i Tygrysek" albo "Baśnie Andersena" i do tego faktycznie potem wracał, pierwsze samodzielne czytanie to moje stare książeczki z serii "Już czytam" i komiksy. Nie wyobrażam sobie żeby jakiś maluch w wieku 1,5- 2 lat leżał spokojnie i słuchał (ze zrozumieniem) nawet pięknej baśni czy np. książek Astrid Lindgren.

Gość gość
Ja po maratonie oglądania obrazków i pokazywania różnych rzeczy w książeczka kartonowych sięgam po baśnie (np. braci grimm). Mój dwulatek z pewnością nie słucha tego ze zrozumieniem ale mój monotonny głos podczas czytania tego ułatwia mu zasypianie :P

Gość gość
Żal mi twojego dziecka,ze takie trudne,mroczne i niezrozumiałe teksty musi słyszeć!

Gość gość
Tu autorka. Pytam bo moje dziecko lubi "słuchać" czytania. Pewnie, że nie rozumie czytanej treści. Ale dobrze się przy tym bawimy. Chodzi o budowanie nastroju czytania i dźwiękonaśladownictwo.