Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kilka pytań o odciągane mleko, proszę o poradę

Polecane posty

Gość gość

Hej! Mam pytanie, a raczej pytania: 1) Czy to prawda, że odciągnięte mleko można przechowywać w temperaturze pokojowej do 6 godzin? 2) Czy to prawda, że niekoniecznie trzeba zanurzać buteleczkę w misce z ciepłą wodą, bo niektóre niemowlęta lubią mleko w temp.pokojowej? Czy robiłyście tak Waszym? 3) Czy to prawda, że butelkę trzeba wyparzać (i laktator, tzn., te odłączane części) po każdym użyciu? 4) Czy jak mam wyparzoną butelkę i odciągnęłam tam mało mleka bo tylko tyle wtedy miałam w piersiach, to jak przyjdę za godzinę i doleję do tego mleka nowe, by zwiększyć jego ilość, by było jak gdzieś wyjdę, to tak można?

Gość mama _zosi
1-odciągnięte mleko od razu podać dziecku a jak nie zechce to do lodówki 2-ja zanurzałam butelkę w ciepłej wodzie zobacz na swoim dziecku czy tak będzie dobrze 3-tak to prawda 4-ja tak nie robiłam ale jak chcesz możesz spróbować :-)

Gość gość
16:53 dzięki :) a z tym odciągniętym to czytałam, że w pokojowej może stać i 6 godzin. Więc już zgłupiałam ;)

Gość gość
1)tak 2)w piersiach też masz ciepłe mleko. Ja zawsze podgrzreeam 3)wyparzaj po każdym użyciu przynajmniej na początku. Potem wystarczy myć w ciepłej wodzie z płynem 4)można dolać o ile ma ta sama temp co mleko już odstane do 6 godz

Gość gość
polozna w szpitalu mowila ze w temp pokojowej wlasnie do 6 godzin.

Gość mama _zosi
Może stać do 6 godzin ale ja wolałam od razu wstawiać mleko do lodówki jakoś tak mi teściowa mówiła i tak zostało

Gość gość
Ze wszystkim powyżej się zgadzam. Na początku rzeczywiście wyparzałam butelki i laktator po każdym użyciu. Później myłam dokładnie ale wyparzałam raz dziennie wieczorem. A jeszcze później wyparzałam tylko okazjonalnie. Co do podgrzewania mleka. Na początku podgrzewałam. A potem już nie. Rzeczywiście jedne niemowlaki tolerują tylko ciepłe mleko a inne wręcz lubią schłodzone.

Gość gość
Napiszę Ci jak z teorią i praktyką u mnie. 1. Tak, czytałam nawet o 12 godz. ale tego nie sprawdzałam. Położna potwierdzała. Trzymałam w temp. pokojowej jeśli miało dziecko dostać w ciągu kilku godzin, np. odciągnięte wieczorem- żeby mąż w nocy nakarmił, odciągnięte rano jeśli koło południa wychodziłam, w innym przypadku od razu mroziłam. 2. Tak, też prawda (informacje z poradnika i od położnej). Mojemu mojego mleka, takiego świeżo odciągniętego, nie podgrzewaliśmy, smakowało mu jak każde inne. Inna sprawa że nie każde dziecko lubi i toleruje tak samo dobrze takie chłodniejsze mleko. 3. Nie, przynajmniej na instrukcji laktatora i butelek nie miałam takich wskazówek, położna doradziła żeby wygotować nowe, a potem przy noworodku wyparzać jeśli nie po każdym użyciu, to raz dziennie- tzn. wystarczy przelać wrzątkiem. Nie używałam raczej częściej niż raz- dwa razy na dobę, chyba że przy nawale. I tak robiłam, noworodek miał w miarę regularnie wyparzane, potem już myłam płynem do butelek, dokładnie płukałam, a wyparzałam jakoś tak od czasu do czasu. 4. Nie znalazłam takich informacji, wszędzie (czyt. u producenta laktatorów na targach, z poradnika, od położnej) miałam raczej wyraźne informacje żeby nie łączyć mleka odciąganego o różnych porach, tak też robiłam, warto mieć kilka butelek. Chociaż myślę że jeśli ściągniesz co pół godziny i wymieszasz to nic się nie stanie, ale nie próbowałam więc też nie polecę.

Gość gość
Może stać w temperaturze pokojowej 6 godzin i nic mu nie będzie. Ja podawałam takie dziecku i nigdy nie było żadnych problemów. Jeśli mleko było niedawno odciągnięte, powiedzmy tak do godziny, to nie podgrzewałam. Laktator po każdym użyciu myłam, a przed użyciem przelewałam wrzątkiem z czajnika. Mleko czasem mieszałam, ale wtedy od razu podawałam dziecku, bo się bałam, że mi się pomieszają godziny i dziecko dostanie stare mleko.

Gość gość
Z mojej prawie 6 m-cznej praktyki karmiacej wylacznie odciaganym mlekiem -tak moze stac do 6h ale gdy mamy temp pokoj 18-21st a nie upal na dworze bo kisnieje szybko -jesli nie wsadzilas do lodowki to nie musisz podgrzewac, ja odciagalam i chowalam do lodowki pozniej do podgrzewacza na chwile lub w okresie zimowym wymienialam butelki w podgrzewaczu ja zawsze mialam 2/3 butelki do przodu -wyparzalam jedynie koncowke ktora przystawiasz do piersi i butelke (nie zawsze jak odciaglam tylko polowe to pozniej dociagalam reszte do tej samej butelki) - mozesz mieszac ale takie wymieszane podawaj od razu (swieze nie takie ktore zostalo po karmieniu)