Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy brak orientacji w terenie można jakoś wyleczyć

Polecane posty

Gość gość

gubię się nawet wtedy kiedy jadę setny raz tą samą drogą. nie pamiętam jak mam wrócić, nie zapamiętuje tras :(

Gość gość
GPS w telefonie.

Gość gość
GPS i mapa w ręce ;) Zawsze można spróbować wyćwiczyć pamięć poprzez zapamiętywanie punktów charakterystycznych. Kobiety zapamiętują trasę poprzez właśnie lokalizację punktów, ale to jedna z różnic między płciami, bo u mężczyzn wygląda to troszkę inaczej. Musisz nauczyć się wybranych miejsc, tak żeby mózg mógł przeanalizować dalszy etap danej trasy. Sprawdź sobie ten sposób poprzez robienie zdjęć takich punktów i porównywanie np. w Google Map. Po jakimś czasie Twoja pamięć może się trochę poprawić. Mogę Cię tylko pocieszyć, że moja siostra od kilku lat mieszkając w Warszawie, zawsze się gubi w przejściach podziemnych i na nowych trasach. Ja na szczęście mam świetną orientację w terenie i po kilku latach nie zgubię się w miejscu, w którym byłam tylko raz. Jak sam widzisz, wszystko zależy od pamięci i orientacji przestrzennej ;)

Gość gość
Od kilku lat chodzę na grzyby do tego samego lasu. Na szczęście nie sama. Zero orientacji...gdyby nie inni grzybiarze, to ni wiem, gdzie bym zalazła. Już nawet nie próbuję tego zmienić, bo wiem, że i tak nic z tego. Po prostu tak mam i tyle.

Gość gość
polecam gry komputerowe na serio pomagają 3 miechy z grą i się już nie zgubisz

Gość gość
Gry nie pomoga. To typowa cecha kobiet. Prawdziwych! Oraz zniewiescialych facetow, wiec sie nie martw. Poza tym orientacje w przestrzni mozna wycwiczyc, im wczesniej zaczniesz, tym lepsze beda rezultaty (najlepiej zaczynac w dziecinstwie gdy dziewczynka jest mala).

Gość gość
gość dziś x co ty piszesz za głupoty moja orientacja w terenie się poprawiła po graniu ale fakt nie było ze mną źle nigdy się nie zgubiłam z mapą ale zaczęłam szybciej kojarzyć nazywanie tego typową cechą kobiet jest nieprawdą znam tyle samo kobiet co i mężczyzn z tym problemem

Gość gość
Problem z orientacją w terenie jest tak samo powszechny u kobiet jak i u mężczyzn. Tylko, że kobiety są lepszymi pilotami posługując się mapą niż mężczyźni i to jest fakt. Typową cechą kobiet jest problem z myleniem strony lewej i prawej. Bardziej rozwijać tematu nie będę, bo to podchodzi pod psychologię.

Gość gość
Ja tez mam zero orientacji....

Gość gość
Ja nigdy nie miałam z tymojej problemu. Natomiast nie mam wyobraźni przestrzennej.

Gość gość
Nie wiem czemu tak jest. Na wypadzie ze znajomymi kiedy wszyscy jesteśmy po raz pierwszy w nowym miejscu oni szybko się tam odnajdują, a ja gdyby nie oni nie trafiłabym spowrotem do hotelu.