Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie chce tyć w ciąży już. Moja dieta, czy bezpieczna?

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 19 tygodniu ciąży i przytyłam 3 kg ,Ale ważę 69 kg przy wzroście 163. Nie chce tyc Z tluszczu :( boję się nadwagi i tego że nie zapanuje nad tym u obudzę się na porodowce z waga 80 kg. Chce tego uniknąć. Mój plan to jedzenie wyłącznie warzyw i owoców i picie mleka z kakao i woda. Nic więcej, czasami jak już okazyjnie coś innego od czasu di czasu. Czy wyrzadze tym krzywde sobie i dziecku jedząc tak naprawdę tylko owoce i warzywa? Jak dotąd jadłam z dwie bułki z serem i pomidorem, obiad warzywa na patelni z olejem :( , kabanosy i słodycze.

Gość gość
Tak zrobisz krzywdę. Bo zdrowa dieta to węglowodany i zdrowe tłuszcze i białko. Jeżeli nie chcesz tyć to idź do dietetyka to ułoży ci zdrowa i zbilansowana dietę przy której nie będzie ci szlo w tłuszcz.

Gość gość
Menu zalosne. Dziecku pewnie nic sie nie stanie ale twój organizm zostanie wyniszczony.

Gość Edziaaaaaaaa
Dieta musi być UROZMAICONA. Tylko dzięki temu masz pewność, że dostarczasz sobie wszystkich witamin i minerałów. A w ciąży? Masakra, uszkodzisz nie tylko swoje zdrowie, ale i dziecka.

Gość monikaztm
Gdzie w tej diecie białko? Jak ma rozwijac się Twoje dziecko skoro nie dostarczysz mu składników odzywczych? Jak ma funkcjonować Twój organizm jeśli nie dostarczysz mu energii ?

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi. Myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie jedzenie większej ilości warzyw i owoców, Ale także spożywanie innych produktow w mniejszych ilościach. Poczytałam że białko i żelazo to skutki niedoboru spożywania samych warzyw i owoców co grozi mi i dziecku.

Gość gość
może wpierw zrezygnuj ze słodyczy

Gość gość
Pochwal sie lekarzowi swoją dieta!

Gość gość
Tłuszcz jest nie tylko odpowiedzialny za nadwage ale za rozwoj mozgu!Małym dzieciom i płodą jest on potrzebny do odpowiedniego rozwoju oczywiscie w odpowiednich ilosciach.Dla rozwoju płodu i zdrowia matki jest zbilansowana dieta Owoce i warzywa w nieograniczonych ilosciach,nabiał dla kosci,a mieso to zelazo- wraz z warzywami i owocami zapobiegają anemi.Jestes albo głupia albo to jakies prowo z gimby.

Gość gość
Gosc wyzej Co to jest "płodą? Chyba" płodom" co? Autorko ja w pierwszej ciąży bylam na diecie cukrzycowej. Polega ona na jedzeniu kilku malych posiłków dziennie. Dieta musi zawierac bialko i weglowodany, owoce i warzywa z tym ,ze weglowodany w ograniczonych ilosciach na posiłek,warzywa najlepiej surowe a owoce kwaśne. Moj obiad np wygladal tak: dwie czubate lyzki ziemniakow, kawalek miesa gotowanego lub ryby i duzo surowki . Zadnych zawiesistych sosow,panierek i smazonego. Przez cala ciąże przytylam 10 kg na tej diecie, nie wiem czy uda ci sie przytyc mniej. Jedz zdrowo bo zabiedzisz i dziecko i siebie . Chyba lepiej przytyc zdrowo a po ciazy zaprzec sie i zrzucic kilogramy.

Gość Ewelina890
Najlepiej włączyć też do diety soki owocowo-warzywne, mają one zbawienny wpływ na nasze samopoczucie a tym samym jedną szklanką takiego soku zaspokajamy dużą część zapotrzebowania organizmu na witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oczywiście soki te muszą być wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Więcej na ten temat możesz znaleźć w tym artykule: http://www.katpress.pl/znaczenie-sokow-warzywno-owocowych-w-codziennej-diecie/

Gość gość
nie wiem czy tu jeszcze zaglądasz, ale ja też postanowiłam "przestać tyć" w ciąży poprzez złe odżywianie. Jem normalnie 5 posiłków regularnie, nie jem słodyczy, pije dużo wody, żadnych soków bo to też cukier, owoce tylko max do 16. póki co waga spadła ;] oczywiście jem zdrowo. żadnych fast foodów itp

Gość gość
Skoro jesteś w 19 tygodniu i przytyłaś 3kg, to chyba niedużo przytyłaś. Fakt, że 69kg przy Twoim wzroście to sporo, ale ciąża to nie czas na odchudzanie. Musisz przytyć, to naturalne w ciąży, ale po porodzie możesz to zrzucić. Odstaw kabanosy i słodycze. Same warzywa i owoce to nie najlepszy pomysł. Możesz gotować mięso zamiast smażyć. Wprowadź do diety brązowy ryż, brązowy makaron, kasze. Jeśli chodzi o te Twoje warzywa na patelni to mam nadzieję, że nie miałaś na myśli mrożonek. Lepiej zrobić surówkę ze świeżych warzyw. Zamiast normalnych bułek jedz pełnoziarniste.

Gość gość
Taka dieta nie jest zdrowa, ani bezpieczna. Jak się ma nadwagę przed ciążą, albo w ciąży cierpi się na cukrzycę to wtedy faktycznie przytycie do 10 kg jest ok, ale musi być pod kontrolą dietetyka, a nie że się samemu ogranicza niektóre pokarmy. Wyłącznie warzywa i owoce (+mleko) to masakra.

Gość ZdrowiePrzedeWszystkim
Najważniejsze Jest Odchudzanie Zdrowe i Skuteczne Bez jo-jo. Moje drogie cały czas apeluję nie stosujcie tabletek i proszków to bardzo szkodliwa chemia typu DNP czy Chiński Meizitang, błędne koło, pewna choroba i efekt jo-jo!!!. Różne diety typu: Dieta proteinowa dr Dukana, Dieta 1000 kalorii ,Dieta 1200 kcal, Dieta 1500 kcal i inne prowadzą do odwitaminizowania i odmineralizowania organizmu z powodu mono-diety to bardzo nie zdrowe. Z własnego doświadczenia jeżeli już to zachęcam do zaparzania i picia naturalnego suszu Ziół Tybetańskich ale tylko suszu i oryginalnych Tibetan Herbs. Nigdy tabletki czy proszki typu DNP, Meizitang, Zelixa, T3, Retard, Alli, Term Line, Colominal, Vitaslim, Alveo, Elvia, Lida, Linea, Sibutril, Sibutramin, Adipex, Novoslim, Asystorslim, Meridia i …..itp TRUCIZNY. TO TOKSYCZNE (CHIŃSKE I NIE TYLKO) ALE ZAWSZE CHEMICZNE SRODKI. Stosujcie zawsze tylko parzony naturalny susz ziołowy oraz dodatkowo oprócz ziół trochę ruchu to naprawdę klucz do szybkiego i zdrowego schudnięcia bez jo-jo no i oczywiście mądre efektywne normalne odżywianie. Światowa organizacja zdrowia ( WHO ) oficjalnie uznała zioła Tybetańskie za zdrową naturalną i bardzo skuteczną metodę odchudzania oraz skuteczny sposób zmiany metabolizmu człowieka na szybki nagradzając je w 2014 roku pierwszym miejscem w kategorii – „Natural Product for Slimming”. Ja ostrzegam przed chemią a namawiam na naturalny susz ziołowy TibetanHerbs , ponieważ przez 5 miesięcy bez diet i bez wyrzeczeń pijąc Tybetańskie Zioła i dbając o trochę ruchu schudłam i odmieniłam naprawdę swoje życie.

Gość gość
przerażasz mnie autorko...swoją ''dietą'' i sposobem myślenia. ciąża to nie czas na odchudzanie i kulinarne eksperymenty. nie unikniesz przytycia w ciąży i pogódź się z tym...zamiast wykluczać z jadłospisu na własną rękę to co wartościowe dla dziecka i ciebie to przyjrzyj się uważnie temu co jesz. jak najwięcej warzyw,w każdej postaci i ostrożnie z owocami bo to cukry proste. staraj się jeść je do godziny piętnastej. jedno jabłko ma aż cztery łyżeczki cukru...do każdego posiłku dodawaj natkę pietruszki, wybieraj ciemne pieczywo,razowei z ziarnami,np. ze słonecznikiem. jedz jogurty wzbogacone o wapń, pij kefir,maślankę naturalną. słodycze najlepiej w zupełnośco odstaw, już lepiej sięgaj po suszone owoce, morele i żurawine,która dodatkowo wzmocni układ moczowy. ryba,wątróbka,jaja...tego potrzebuje dziecko. robiąc śmieszne plany żywieniowe wyniszczysz swój organizm bo dziecko jeśli mu zabraknie czegoś z powodu twojego postępowania ściągnie to sobie z ciebie. jeśli jeszcze tutaj zaglądasz to weź sobie do serca przestrogi kobiet.