Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Corny

Joga w ciąży

Polecane posty

Mam nadzieję, że na tym dziale jest nieco więcej poważnych osób i ktoś będzie mi w stanie udzielić rzeczowej odpowiedzi. Uprawiamy z żoną jogę, ale żona teraz zaszłą w ciąże. Tam gdzie chodzimy na jogę są tez osoby, które są w ciąży, jednak mi się to wydaje lekką przesadą. Niby w internecie piszą, że można ale tam często różne głupoty pisują. Czy ktoś z was zna przypadki, gdy były jakieś złe powikłania?

Gość gość
Wszystko można, pod warunkiem, że to nie będą te karkołomne ćwiczenia, które każą się zginać w pół i uciskać brzuch. Są takie pozycje, które są ok.

Gość gość
Skoro o jodze mowa, to warto próbować w domu. Wtedy nie jesteśmy skrępowani, możemy się rozluźnić (nikt nie patrzy z tyły, mu nie patrzymy na niczyją pupę, co też rozprasza). W domu, jakieś świece, nastrojowa muzyka lub nagrania do medytacji relaksacyjnej, np gerelaxis. Tu jest fajny wpis o jodze dla początkujących http://blog.fruiti.pl/relaks-i-rozrywka/joga-dla-poczatkujacych-jak-zaczac/ myślę, że może się przydać.

Gość gość
Też próbowałem z różnymi nagraniami motywacyjnymi itp. Moim zdaniem pomaga i to bardzo, bo można się wprowadzić wtedy w fajny stan :)

Gość gość
Potwierdzam. Też nie zrezygnowałam z jogi w ciąży i ja i dziecko zdrowi.

Gość gość
No ale z pewnością nie robiłaś tych wszystkich wygibasów, prawda?

Gość gość
Gość no nie, raczej te nieco łatwiejsze, które każdy z nas mógłby wykonać we własnym domu, pokoju i bez przygotowania, tak jak teraz - wstajesz i robisz:). Ogólnie sprawa nie jest trudna do wykonania

Gość gość
Co do muzyki relaksacyjnej i nagrań do jogi, to też polecam. Testowałam wspomniane gerelaxis już rok temu i u mnie bomba była! :)

Gość gość
Zamiast jogi, lepiej może jakąś medytację, albo ćwiczenia relaksacyjne, typu jacobson czy coś takiego?

Gość gość
Niektóre pozycje w ciąży raczej bym nie próbowała :)

Gość gość
Ale w ciąży nie musisz wykonywać tych trudnych pozycji. Niektóre są naprawdę bardzo proste i ludzie w każdym wieku, wadze, a anwet stopniu niepełnosprawności mogą je przetestować

Gość gość
No to teraz jak poronisz do będą Cię ścigać do odpowiedzialności, bo zmienia się prawo :D

Gość gość
Racja, trzeba na to będzie uważać w tym chorym kraju

Gość gość
A co do poronienia, to ciekawe czy w naszym kraju to wprowadzą, bo nie wydaje mi się tak szczerze. To się będzie przedłużać. To znowu jakiś temat zastępczy.

Gość gość
Mam nadzieję, że ta ustawa antyaborcyjna po prostu nie wejdzie!