Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

O co chodzi z tymi wszystkimi tureckimi serialami?

Polecane posty

Gość gość

Co lecą na TVP? Już chyba o 3 różnych słyszałam, ktoś to ogląda? ;/

Gość gość
ja ogladam. Z ciekawości. Inny świat. Egzotyka. Inny sposób myślenia. Postrzeganie kobiety w społeczeństwie. Sama akcja...jak to w serialu...nuda... ale wciągająca.

Gość gość
Na pewno lepsze niz te meksykanskie, ktore sa wszystkie na jedno kopyto.

Gość gość
Wspaniale stulecie bylo mega :classic_cool:

Gość gość
bo kiedyś w latach 90-tych leciały w telewizji telenowele a wcześniej a i rzadziej ale zacząło sie w latach 80-tych. Miały one duże powodzenie. Z czasem jednak je cichaczem nie wiedzieć kiedy wycofano. Zaczęły one uchodzić za kicz, w przeciwieństwie do polskich seriali które sie namnożyły jak grzyby po deszczu a dla mnie to też irytujący chłam. Ostatnimi laty ktoś wpadł na pomysł zakupić serial "Wspaniałe stulecie". Było to coś innego niż typowa telenowela wiec nie można było zarzucić kiczu ale klimat też egzotyczny i też tasiemiec. Jego emisja okazała się dużym sukcesem pod względem oglądalności, a więc najwyraźniej uznali że należy kuć żelazo póki gorące i jak widzę zakupili podobne coś tyle że w wersji współczesnej. Ja jednak nie oglądam tych tasiemców. No bez przesady. Komu nie szkoda na to czasu. Nieważne czy polski czy turecki. Dla mnie to jedna cholera, chociaż na te tureckie czasem spojrzeć przyjemniej jak sie na te 5 minut klapnie na kanapie bo i uroda i stroje i budownictwom a w polskich poczciwinach to na co spojrzysz ? Na Krzysztofa z bloku ?

Gość gość
Tak, Wspaniałe Stulecie było super, najlepszy serial <3 :)

Gość gość
O tak w szczególności to pierwsze z Sulajmanem i Hurrem, którą uwielbiam, podziwiam, piekielnie inteligentna kobieta

Gość gość
Ludzie potrzebują oderwania się od siermiężnej rzeczywistości polskich blokowisk. Ich mieszkańcy mają najwięcej czasu na oglądanie tv. Turcji na żywo nie zobaczą, to chociaż w serialu...

Gość gość
Ooo odezwała sie ta co zarabia 10 tys

Gość gość
Nie mówię, że sama pływam w kasie. Staram się z dystansu spojrzeć na temat. Dla wielu Polek Turcy są przyjemniejsi dla oka od typowego Rysia z polskiego serialu ;)

Gość gość
ja wyraziłam swoją prywatną opinię o tym ze miło czasem spojrzeć na inny klimat ale wydaje mi sie ze ja jedna tak mam, bo "mieszkańcy blokowisk" przez 20 lat nie gardzili wcale siermiężnym "Klanem" i Rysio im nie przeszkadzał. Co do samej Turcji to też mylisz sie. Te seriale obecne nie cieszą sie az takim znowu powodzeniem. Wspaniałe stulecie się nim cieszyło ze względu na to ze nawiazywało do czasów historycznych gdzie ludzie zupełnie inaczej sie nosili niż dziś, a tej historyczności nie zobaczysz na zywo już choć byś sobie co tydzień latała do Turcji. Poza tym jakie są nastroje obecnie w tym kraju w prawdziwym życiu to każdy wie. I każdy mieszkaniec bloku się cieszy że teraz akurat może w nim być i wcale nie ma ochoty tam sie pchać na wakacje. Także chciałaś sie dowartościować ksieżniczko czyimś kosztem ale widać że na siłe coś wymyśliłaś i nie bardzo to wyszło.

Gość gość
Ja lubię Wspaniałe Stulecie, bo miło dla odmiany pokibicować bohaterce, która nie jest wiecznie zapłakaną, pokrzywdzoną mimozą, którą każdy robi jak chce. Taka Hurrem ma swoje za uszami, ale i tak wolę ją od tych meksykańskich płaczek, które z miną pokornego cielęcia pozwalają się gnębić.

Gość gość
20:29 to wytłumacz nie-księżniczko po co telewizja kupuje te seriale i kto je ogląda :)

Gość gość
Ja nie rozumiem tej fascynacji Turcją i Turkami. W tv wszystko jest barwne i atrakcyjne (tak samo jak w polskich serialach nie pokazywano typowych brzydkich mieszkań, brzydkich bloków, ludzi w ciuchach z bazaru nie umiejących się wysłowić, którzy dominują w społeczeństwie), to wszystko jest sztuczne. Kobieta z Turcji nie jest traktowana tak jak kobieta w Polsce, mężczyźni są bardzo dominujący, krzyczący, żony i dzieci chowa się twardą ręką (dostanie otwartą w twarz nawet w miejscu publicznym nie jest niczym nienormalnym, tak jak w polce klaps w tyłek). Tylko w miastach kobiety wyglądają europejsko, bo na prowincji wszystkie chodzą w chustkach i wyglądają jak głęboki Islam. Warunki mieszkaniowe pozostawiają wiele do życzenia, na podłogach kafle, kuchnie na podwórku odkryte, plastikowe meble ogrodowe w jadalni, bardzo stare modele aut. To nie jest to co widzicie w tych serialach. To nie jest prawdziwa Turcja, ani prawdziwe życie. Tak samo jak tylko niewielki % Polaków żyje na takim poziomie jaki był pokazywany w polskich telenowelach. Nawet mieszkanie Rysia. Pamiętacie? Ilu ludzi stać było w tych latach na takie mieszkanie i Ikeę? Wiadomo, nie pokarzą w tv tego co razi, bo to serial a nie reportaż.

Gość gość
Polsce pokażą (sorry za błędy)

Gość gość
Irytuje mnie ta moda. Myślą, że dzięki takim zabiegom pokocham uchodźców? Rozłożę nogi przed ciapatym? Oddam swoją córkę arabowi? Im więcej takich seriali, im bardziej w telewizji pokazują jacy biedni są islamiści, tym większą czuję do nich niechęć i szczerze dla mnie najmniejszym problemem są terroryści. Wysadzą mnie w powietrze raz dwa i po kłopocie, na prawdę obawiam się tego że na ulicach przestanę czuć siewbezpiecznie, bo napuchnięte jadra będą latać za każdą bez burki, boję się tej poprawności polityCznej, że nikt nie może powiedzieć prawdy bo biedny Ahmed będzie zły. Boję się i jest to prawie pewne, że moja córka nie będzie jak ja w wieku 17 lat móc chodzić na imprezy, bo będzie bardzo prawdopodobne, że zostanie zgwałcona przez azjatyckich przybyszów. Że będą dzielnice do których lepiej nie wchodzić, że będę się bała jeździć środkami komunikacji by mnie nikt nie obmacał. Ratujmy Europę!

Gość gość
gość dziś "Oddam swoją córkę Arabowi?" Widzę, że twoje myślenie za daleko nie odbiega od myślenia Arabów, których tak krytykujesz. Oni też uważają córki za swoją własność, którą wedle upodobania oddają komuś, bądź nie. Twoja córka jest wolnym człowiekiem i ma prawo się związać z kim zechce. Nie jesteś jej właścicielem, więc nie możesz jej nikomu oddać.

Gość gość
dziś tekst z oddaniem córki powinien byc w cudzysłowie. Nigdzie jej nie będę oddawać. Co do wiązania się z kim chce. Oczywiście, ale nauczę ja widzieć niebezpieczeństwo. Ja nie żyję na koszt innych, nie dostaję mieszkania socjalnego, nie żądam od innych zapewnienia mi socjalu. Nie molestuję nikogo, umiem żyć zgodnie z zasadami przyjętymi przez społeczeństwo a jak jadę zagranicę to przestrzegam zasad panujących w danym kraju. Jeżeli zasady danego kraju mi nie odpowiadają to tam nie jeżdżę. Więc nie porównuj mnie to arabskiego najeźdźcy

Gość gość
Ja nie trawie Wspanialego Stulecia pechowiec.gif za to lubie Tylko z Toba oczko.gif xxx że co? co to za chłam? pewnie pisowska tv i powrót do komunistycznych korzeni :D tylko czekać aż wznowią Dynastie i Modę na sukces :D nie oglądam TVpis bo to propaganda bezmózgów prawie wcale nie oglądam tv, a jeśli już to tvn i polsyf

Gość gość
A nie było mowy o puszczaniu od nowa Bold and beautiful?

Gość gość
Tvn taka sama propaganda tylko w druga stronę. Nie znam mediów które mówią prawdę. Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia.