Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pasteryzacja co robię źle

Polecane posty

Gość gość

Chcę zapasteryzować soki na zimę z czarnego bzu, dzikiej róży w butelkach po kubusiu itp. Niestety te, które do tej pory zrobiłam rozszczelniły się. To znaczy zakrętka pstryka. Nie jest wklęsła. I sama nie wiem co źle zrobiłam. Próbowałam na kilka sposobów, różne rodzaje butelek. Butelki są wytarte, zakrętki również. Na początku gotowałam, kiedy zakrętka była już dobrze zakręcona. Potem znalazłam przepis, że dopiero po gotowaniu należy porządnie dokręcić. I to również nie pomogło. Butelkę postawiłam do góry dnem. Podgrzanie butelki też nie pomaga. Do butelki wlewam gorący świeżo przecedzony sok. Sama nie wiem może to problem butelek. Są nowe kupiłam kilka i po prostu wylałam zawartość, umyłam dokładnie. Proszę o porady. I ile mogą stać te, które jednak nie są szczelne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zrób w słoikach twistach. Mąż robi co roku i super wychodzą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zagotuj sok, wlej do butelek taki gotujacy. Zakrec mocno i włóż pod koc. Albo pasteryzuj 10 minut od zagotowania wyjmij butelki odkrec i powrotem zakres butelkę i też pod koc zeby dłużej miały cieplo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×