Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W Polsce ponad 30% kobiet w ciąży pije alkohol

Polecane posty

Gość gość

Mamusie co z Wami?

Gość gość
Pije? Skąd takie wyniki? Z pytania "czy zdarzyło ci się w ciąży pić alkohol"? Bo jeśli tak, to i ja piłam, w dwóch ciążach, zanim się dowiedziałam że w nich jestem...

Gość gość
W tv podali statystyki, można było odnieść wrażenie, że dotyczy to "świadomego" picia przez ciężarne.

Gość gość
To i tak mało jak na odsetek patologii w tym kraju.

Gość gość
To przerażające, myślałam, że max 5% pije wiedząc, iż są w ciąży.

Gość gość
"W tv podali statystyki"- nie wiesz jakie, gdzie, w jaki sposób i przez kogo przeprowadzane badania, ale uznałaś to za źródło rzetelnej wiedzy? Bo w tv tak mówili? "można było odnieść wrażenie, że dotyczy to "świadomego" picia przez ciężarne"- wiesz, sondaże publikowane w mediach przeważnie są po to żeby ludzie "odnosili jakieś wrażenie"

Gość Bardzo Mądry Facet 30 lat
Najgorsze jest to, że jak nie są w ciąży to: Olewają Cię, albo wykorzystują i piszą "Meksykanie, Włosi, Niemcy" - są lepszymi kochankami Imprezują, puszczają się za głupie teksty... a potem jak mają dziecko i taki nawet Polak, czy Niemiec je zostawia to piszą: Jestem spokojną duszyczką, która nie imprezuje, nie szuka przygód... Szukam kogoś na dorbe i na złe, jestem taka dobra...

Gość gość
Myślałam, że więcej nawet, bo patologii jest dużo a nawet wśród zwykłych kobiet widzę, że piją w ciąży ale to dobrze, że tylko 30%.

Gość gość
Słusznie zwracają uwagę na istniejący problem, bo co rusz słychać o noworodkach przychodzących na świat z promilami a i niejeden widział znajomą w ciąży popijającą piwo lub wino lub słyszał o tym choć nikomu nie życzę takich widoków i takich znajomych.

Gość gość
Te 30% to raczej nie dotyczy jednej lampki wina tylko zwyczajnego chlania. W jakim kraju my żyjemy.

Gość gość
Nie dziwi mnie to. Przeciez na kafe jest zachwalane picie czy palenie. Na tematach dotyczących tego mnóstwo wpisów jak to "piłam/paliłam i nic się nie stało, wiec się nie martw".

Gość gość
11:36 piszesz o dziale dla "ciężarówek"?

Gość gość
Pisze o tematach które dokładnie tutaj spotykałam.

Gość gość
Dzisiaj wlasnie czytalam artykul na temat picia alkoholu w ciazy. Byly wypowiedzi ginekologa, ktory odniósł sie do tej lampki wina. Powiedzial, ze on nigdy pacjentce nie powiedziałby, ze jest dozwolona. Byly tez historie o kobietach, ktore urodziły pijane dzieci. To jest przerazajace jak mozna własnemu dziecku fundować taki start.

Gość gość
Ja w to nie wierzę, chyba, ze chodzi o te kobiety, które piły nieświadome swojej ciąży, to w takim razie i ja się do nich zaliczam. Myślę, że takich świadomych to maks 10 %. Myślę, ze w naszym kraju jest na prawdę wysoka świadomość zagrożenia i brak społecznego przyzwolenia na takie zachowania. Mam jedną taką znajomą z pracy, która podczas przerwy śniadaniowej zwierzała się koleżankom, że w czasie drugiej ciąży piła piwo, bo miała straszną ochotę i została za to strasznie zlinczowana. Natomiast moja przyjaciółka, która mieszka teraz w Belgii mówi, że tam widzi często ciężarne palące czy pijące wino. Kiedyś jej mąż zwrócił uwagę jakiejś ciężarnej z pracy, która paliła na przerwie, że szkodzi dziecku, to posypały się komentarze innych pracowników, że nie powinno go to interesować i ,,że w naszym kraju jest bardzo źle widziane udzielanie takich uwag''. Także myślę, ze u nas nie jest najgorzej. apropo, słyszałyście, że niektórzy lekarze zakazują ciężarnym rzucać palenie, bo rzekomo dziecko może przeżyć wtedy szok odstawienia. Moim zdaniem to jest dopiero skandal i nie wiem jaki idiota wpadł na podobny pomysł.