Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wybór ręki przez dziecko

Polecane posty

Gość gość

Moje dziecko ma 10mc. Zauważyłam, że zaczął używać lewej rączki do pokazywania paluszkiem, do dotykania szczegółów zabawek, wciskania guzicxkówitd. Prawej ręki używa do trzymania zabawek, potrząsania nimi, prawą ręką klepie o podłogę, przekłada koraliki i na polecenie daje przedmioty i częsciej wyciąga prawą żeby coś dotknąć. Czy na tej podstawie można określić czy będzie lewo czy praworęczny?. Teoretycxnie wybór ręki następuje w wieku ok 3 lat, ale slyszałam też torię, że widać to już w wieku niemowlęcym. Trochę przeraża mnie myśl, że moje dziecko może być leworęczne - wiem głupie, bo nie uważam takich ludzi za gorszych. Po prostu praworęcznym łatwiej w życiu.

Gość gość
Moja córcia ma siedem miesięcy i też się zastanawiam, czy nie jest leworęczna, bo ilekroć podaję jej jakiś przedmiot wyciąga lewą rączkę. Ale dla mnie to bez znaczenia. Moja siostra jest leworęczna i zawsze świetnie radziła sobie w szkole. To tego pięknie rysuje, potrafi szyć, wykonuje śliczne ozdoby z papieru, nawet potrafi zrobić kolczyki. Leworęczność nigdy nie była dla jej problemem.

Gość gość
Moje dziecko też w tym okresie wolało lewą rękę, teraz nadal niektóre rzeczy robi lewą ręką, ale dominuje jednak prawa (ma 2 latka). Nie wiem co będzie za jakiś czas. Też bym wolała, żeby nie był leworęczny, no ale przecież to nie jest jakiś problem, tylko cecha osobnicza. Nie przejmowałabym się tym.

Gość gość
do jakiegoś wieku dzieci sa oburęczne czy jak tam, chyba do 2 lat czy 1,5 roku, potem to dopiero się ugruntowuje

Gość gość
A czemu byś wolała by nie byl leworęczny? Co to za roznica?!

Gość gość
Mój syn bardzo długo wszystko robił lewa ręką, a teraz jest praworęczny. Ale, mówiąc szczerze, wolałabym, żeby był leworęczny, bo właśnie wtedy miałam złamaną rękę i doszłam do wniosku, że leworęczni są bardziej uniwersalni niż praworęczni. Ale póki co to za wcześnie, aby ocenić.