Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciążą a sapanie na brzuchu

Polecane posty

Gość gość

Witam ...pytanie do przyszłych mam... czy zdarza Wam się spać na brzuchu? ja jestem w 24 tyg. ciąży czyli 6 msc. Od zawsze zasypiałam na brzuchu, odkąd zaszłam w ciąże kładę się na lewym boku i tka tez zasypiam, jednakże często budzę się np. na prawym boku lub na brzuchu:/, dziś obudziłam się w środku nocy do toalety i odkryłam, że spałam na brzuchu nawet się "poodciskałam"na brzuchu oczywiście wiecie o co chodzi takie"paski, pręgi" na skórze. Przeraziłam sie strasznie czy oby nie zaszkodziłam tym dziecku a tymbardziej jak zobaczylam skore brzucha://// czy moglam zaszkodzić dziecku... dziś od rana czuje normalne ruchy ale mimo wszystko panikuje czy nie poddusiłam ,niedotlenilam malutką.....

Gość gość
proszę może ktoś się wypowie....

Gość gość
Też tak mam, że budzę się nie raz że składami na brzuchu po spaniu po nim. Jestem w 20 tygodniu i wszystko jest dobrze. Nie da się kontrolować ułożenia ciała podczas snu, ja natomiast pomagam sobie poduszka. Przed snem kładę poduszkę przy brzuchu tak, aby otulić nią brzuch. Pomaga.

Gość gość
W ciąży nie śpi się na brzuchu! Panikować chyba nie ma co, ale więcej na brzuchu nie śpij! Obkładaj się poduszkami, aby nie przekręcać się na brzuch!

Gość gość
Autorko jaki ci fajny i śmieszny temat przez tą literówkę wyszedł. :D A co do tematu: "Czy w ciąży mogę spać na brzuchu? Dopóki ciąża jest niewidoczna, nie ma powodu, aby rezygnować z tej pozycji. Ale gdy brzuszek się zaokrągla, lepiej układać się w innej pozycji. Spanie na brzuchu jest wówczas po prostu niewygodne, bo przypomina leżenie na piłce. Najlepsza jest pozycja na lewym boku, ponieważ macica nie uciska wówczas na naczynia krwionośne jamy brzusznej. Dzięki temu krew może swobodnie powracać do serca, nie wywołując obrzęku nóg, a także dopływać do macicy i maleństwa. Układając się na boku, warto dla wygody podeprzeć brzuszek poduszką, a drugą włożyć między kolana. Pomocna będzie także specjalna poduszka ortopedyczna dla ciężarnych w kształcie litery C. http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/bezpieczne-9-miesiecy-ciazy-co-mozna-a-czego-nie-w-ciazy_36669.html"

Gość gość
wiem wiem , ze nie powinnam nie kontroluje tego bo zawsze się kładę na lewym.... miedzy nogami mam poduchę i kołdrę przy brzuchu ale to nie pomaga, najgorsze jest to ze brzuch byl taki poodciskany wiec musialam w takiej pozycji spać dłużej.... dziś zamówię takiego rogala do spania w kształt litery C... może będzie skuteczny

Gość gość
ojjjj dopiero zauważyłam, faktycznie przepraszam za te literówki .... szybko pisałam a na dodatek jestem całą sytuacją zdenerwowana więc nie zwróciłam uwagi....

Gość gość
mam nadzieję, że nie uszkodziłam dziecka... najbardziej przeraziłam się jak zobaczyłam te "paski", odciski na skórze brzucha ...

Gość gość
Autorko, luz ja się wcale nie czepiam tylko się śmieję bo sobie wyobraziłam to sapanie. ;)

Gość gość
Tu sobie też poczytaj http://dzieci.pl/kat,1033567,title,Jak-spac-by-nie-szkodzic-dziecku,wid,14826033,wiadomosc.html?smgputicaid=617b59 kafe pewnie rozwali link więc skopiuj całość a potem pousuwaj spacje. :)