Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

PRZEDSZKOLE, prosze o odp tych, którzy maja doswiadczenie

Polecane posty

Gość gość

Chce od przyszłego wrzesnia zapisac dziecko do przedszkola (chyba, ze mozna np na wiosne?) - bedzie miec wowczas 2,5 roku. Obecnie ma 18 miesiecy i juz je praktycznie samodzielnie łyzka, uczy sie załatwiac na sedes z nakładka, wiec mysle ze za rok bedzie w pełni samoobsługowa. Prosze o rady: czy juz teraz powinnam szukac dobrych przedszkoli i zapisac na jakas liste rezerwujaca miejsce? Czy lepsze panstwowe czy prywatne? Mam mozliwosc rowniez zapisania do przedszkola Montessori - czy czyjes dziecko uczeszcza i polecacie? Dzieki z góry.

Gość gość
Co do prywatnych to nie wiem, u nas do państwowego rekrutacja jest dopiero w marcu

Gość gość
a z kolei do niektórych prywatnych zapisuje się będąc w ciąży.

Gość gość
Ja swoje dziecko zapisałam do przedszkola państwowego wcześniej zarezerwowałam miejsce żeby nie martwić się tym na ostatnią chwilę ja polecam ci przedszkole państwowe ale zrobisz jak będziesz chciała moje dziecko posłałam w wieku 3 lat i 2 miesięcy :-)

Gość gość
15.15 co ty pitolisz, przecież w państwowych rekrutacja jest w marcu jak ktoś już napisał, nie możesz wcześniej zapisać dziecka! Chyba że jakieś znajomości masz, ciotka dyrektorka czy coś w tym stylu.

Nie da się zarezerwować miejsca w przedszkolu publicznym, skoro rekrutacja jeszcze się nie odbyła. I nawet jakby ktoś chciał nielegalnie załatwiać coś z dyrektorem przedszkola, to i tak kicha, bo to teraz miasto prowadzi. Co do prywatnych - można się szybciej rozejrzeć i mieć zaklepane miejsce, ale nie zdziw się, autorko, jeśli się okaże, że te hipersuper mają już listę na przyszły rok zamkniętą ;) Do tych zwykłych zapiszesz już teraz i masz pewność, że za rok miejsce będzie.

Gość gość
U nas do prywatnych jest rekrutacja cały rok, choć tak się przyjęło, że od września zaczyna się jakby rok przedszkolny. Ale ja się pytałam o to w kilku przedszkolach, może być różnie. Wg mnie musisz po prostu się przejść po przedszkolach, porozmawiać z dyrekcją i zobaczyć, jak to u ciebie wygląda. Prywatne czy publiczne - nie ma zasady, które lepsze, wszystko zależy od przedszkola. Są różne profile, np. naciskające na naukę angielskiego, czy sportu (to chyba tylko w prywatnych). Wydaje mi się, że to jednak nie ma większego znaczenia. Ja zwracałam uwagę na: - wielkość grup - program (czy mają jakieś ciekawe zajęcia, czy odbębniają minimum). - jakie są panie (warto sprawdzić, czy panie się często zmieniają) - czy przedszkole jest nowo-otwarte, czy mają jakieś doświadczenie - jak wygląda wyposażenie, sale, toalety - jak wygląda podział wiekowy - czy mają własną kuchnię - fajnie się przejść w tygodniu, zobaczyć jak wygląda przedszkole "na żywo" Co do posyłania we wrześniu, to raczej odradzam. Jeżeli możesz posłać choć miesiąc wcześniej, w wakacje, byłoby o wiele lepiej. Mniej dzieci, mniej chorób, spokojniejsza adaptacja.

Gość gość
Dodam, że w czerwcu zapisywałam syna na wrzesień i nie było problemu w żadnym pobliskich przedszkoli, także nie straszcie autorki, nie wszędzie są takie obłożenia.