Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sylwia_100

Umowa na czas określony a ciąża

Polecane posty

Witam. Otóż 1 września tego roku podpisalam umowe o prace na czas określony w niepublicznym zlobku na rok przedszkolny czyli do 30 czerwca 2017r. Tydzień poźniej dowiedziałam się, że jestem w 5 tygidniu ciązy. Moje pytanie brzmi, czy pracodawca moze mnie rozwiazac umowe i wreczyc mi wypowiedzenie? czy jakies prawa chronią mnie? jak tak to jest w stanie ktos mi wytlumaczyc jak to wszystko prawnie wyglada? Przewidziany termin porodu na 28 kwietnia 2017 r., Pozdrawiam!

Gość gość
Prawo Cie chroni do końca ciąży.

Gość gość
Na czas określony czyli powiadom po 3 mc ciąży i będzie ok do czasu porodu. Potem rejestruje się w up i pobierasz zasiłek przez rok.

Gość gość
Nie wręczy ci wypowiedzenia tylko dotrą do końca umowy bo juz będzie płacił ci ZUS wiec taka operacja nie miała by sensu

czyli jesli urodze to spokojnie bede mogla isc jeszcze na maciezynski? przepraszam za glupie pytania ale nie orientuje sie w tych sprawach zupelnie

Gość gość
Ma taką możliwość kiedy jest to umowa na czas określony roczny a dowie się przed upływem 3 mc. Nie będzie się to nazywać urlop macierzyński ale działa na tej samej zasadzie tylko musisz być zarejestrowana albo w up albo przez męża do ubezpieczenia w jego pracy.

Gość gość
Jeśli umowa kończy się przed 3 mc ciąży nie musi przedłużyć do czasu porodu ale to nie twój przypadek.

Gość gość
jak wezmiesz zwl to Twoim pracodawca jest zus,a pracodawc zatrudnia sobie innego pracownika ,wilk syty I owca cala.problem pojawia sie jak zus nie chce placic zasilku kobietom ktore nie przepracowaly 30 dni.

Gość gość
Niestety(22.25) ma racje ,mi zus nie chcial wyplacic macierzynskiego,jeszcze sie dowiedzialam ze brzydko tak naciagac panstwo,ale to moja wina bo ja przepracowam w nowej pracy niecale 2 tyg.I od razu jak sie dowiedzialsm o ciazy wzielam zwl,pracowalam w szpitalu I mialam kontakt z chorymi I chemikaliami.....wiec sie wystraszylam,a teraz zaluje bo ten miesiac moglam popracowac ....

Gość gość
W jakiej wysokości jest zasiłek macierzyński z UP?

Gość gość1054
Witam, moja sytuacja wygląda tak: - od czerwca do sierpnia 2016r. umowa na okres próbny 3 mc - wynagrodzenie 2640 zł brutto (tj. 1900zł netto), - od września do lutego umowa na czas określony 3070 zł brutto (tj. 2200 zł netto), po trzech miesiącach drugiej umowy tj. w listopadzie dałam wypowiedzenie umowy z winy pracodawcy. Potem przez 2 miesiące nie pracowałam. Od lutego zaczęłam nową pracę. - Za luty miałam umowę na okres próbny 1 mc - wynagrodzenie 2000 zł brutto (tj. 1459 zł netto). - Od marca mam przedłużoną umowę na czas nieokreślony z kwotą 4210 zl brutto (tj. 3000 zł netto). Ostatnio dowiedziałam się że jestem w ciąży i muszę iść na L4. Stąd moje pytanie jak będzie liczone chorobowe a później macierzyńskie jak nie miałam ciągłości w pracach (2 mc szukania pracy).