Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niepokoi mnie rozwój 2 latka

Polecane posty

Gość gość

Witam, proszę o pomoc i rady. Do niedawna nie miałam obaw ze moje dziecko może nie rozwijać się prawidłowo. Od niedawna zauważyłam że zachowanie mojego dziecka odbiega od zachowania innych dzieci w podobnym wieku. Nie szukam na siłę problemów ale są pewne rzeczy które nieco mnie dziwią. -mało mówi i niechętnie powtarza -nie umie się ładnie bawić, sypie piachem, czasem bije mnie albo inne dzieci -ucieka na spacerach i zupełnie się nie słucha -nie lubi oglądać książeczek i pokazywać na obrazkach -nie cierpi kąpieli -bardzo mało śpi i bardzo ciężko położyć go spać -ciągle biega i pewnie nigdy nie bawi się na siedząco -rzadko się przytula Nie wiem czy powinnam się tym martwić bo różne opinie słyszałam. Nawet sugestie ze to są objawy autyzmu albo ADHD. Oprócz tego inne zachowania są w porządku -rozumie polecenia -pokazuje palcem -pokazuje części ciała -ostatnio w krótkim czasie przybyło kilka słów -jest bardzo sprawny ruchowo -wiele zachowań zależy od nastroju Co myślicie o tych zachowaniach? Jak to było z Waszymi dziećmi?

Gość gość
Myślę że twój synek poprostu potrzebuje dużo ruchu. Musi się wybiegać, wyszaleć.

Gość gość
Typowe niegrzeczne dziecko :p

Gość gość
w jakim wieku jest dokładnie? ale myślę, ze to normalne zachowanie

Gość gość
mam córkę dwulatke, dopiero od niedawna, mniej więcej od miesiąca zaczęła chętnie powtarzać słowa, wcześniej miała na to olewke. na placu zabaw bawi się z dziećmi, krzyczy NIEEE !!! kiedy któreś z nich próbuje zabrać jej zabawkę, która się aktualnie bawi. Córka śpi 12-13 godzin na dobę, łatwo zasypia i się nie budzi w nocy. Jest za to bardzo uparta i musze uważać by jej za bardzo nie rozpiescic, bo wejdzie mi na głowę ;) uważam, że z twoim synkiem wszystko jest w porządku, może wdroż mu po prostu większą dyscyplinę ;)

Gość gośćaaa
Mój synek ma 3,5 roku i chciałabym aby umiał aż tyle co twój synek...moje dziecko ma autyzm....

Gość gość
9.43 Ojej, bardzo mi przykro. Współczuję.

Gość gość
9.32 Dokładnie tydzień temu skończył 2 lata. Staram się trzymać dyscyplinę ale mam czasem wątpliwości czy mam odpowiednie metody. za złe zachowanie jest kara (siedzenie w swoim pokoju bez zabawek) za dobre zachowanie jest nagroda. Ale ostatnio te kary nie robią na nim żadnego wrażenia. Ostatnio siedział za karę bo mnie kopał i co zrobił po wyjściu? Oczywiście znowu mnie kopnął. Co do spania to śpi malutko. 22 zasypia a budzi się 5-6. W dzień śpi do godziny albo w ogóle. Akurat takie ma pory snu ze nie mam czasu dla siebie ani wieczorem, bo późno chodzi spać, ani rano, bo wcześnie wstaje.

Gość gość
9.32 Dokładnie tydzień temu skończył 2 lata. Staram się trzymać dyscyplinę ale mam czasem wątpliwości czy mam odpowiednie metody. za złe zachowanie jest kara (siedzenie w swoim pokoju bez zabawek) za dobre zachowanie jest nagroda. Ale ostatnio te kary nie robią na nim żadnego wrażenia. Ostatnio siedział za karę bo mnie kopał i co zrobił po wyjściu? Oczywiście znowu mnie kopnął. Co do spania to śpi malutko. 22 zasypia a budzi się 5-6. W dzień śpi do godziny albo w ogóle. Akurat takie ma pory snu ze nie mam czasu dla siebie ani wieczorem, bo późno chodzi spać, ani rano, bo wcześnie wstaje.

Gość gość
nie wiem dlaczego wysłalo dwa razy tan sam post :(

Gość gość
ok no to mój w wieku 2 lat równo nie mówił prawie wcale, teraz ma 2,5 roku i gada zdaniami, opisuje, zaskakujące jak pół roku może zmienić dziecka ja kar nie stosuję, uważam, ze jeszcze nie kuma o co go, ale starszaki typu zaraz pójdziesz spać, albo zabieram cos i ona zaraz przeprasza i już tak nie robi, może to też kara swego rodzaju ze spaniem jest ok, bardzo lubi spać, potrafi nawet 3 godziny drzemać w południe natomiast mój starszy syn w wieku 1,5 roku już nie drzemał, ogólnie nie lubił spać, w przedszkolu na leżakowaniu chodził do logopedy lub po sali, dosłownie, bo nie było mowy o spaniu słuchaj kazde dziecko jest inne, nie ma identycznych, dzieci rozwijają się tylko w swój sposób i w swoim tempie, co nie oznacza, ze jest jakieś chore wyluzuj

Gość gość
twój syn jest zdrowy tylko jest po prostu niegrzeczny :( popracuj nad systemem kar i nagród bo obecny się nie sprawdza . nie piszę tego złośliwie, po prostu musisz znaleźć inny sposób na swoje dziecko. na każde zadziała co innego. na moje działało zabieranie ukochanego misia... co do snu-Twoje dziecko za mało śpi i to też może być powodem rozdrażnienie. ogranicz cukier, może podawaj herbatki z melisy i stały rytm dnia.

Gość gość
Sama widzę że obecny system się nie sprawdza. Czasem potrafi zrobic coś takiego ze nie wiem co zrobić. Zastanawiam się czy nie pójść do psychologa zapytać o jakieś metody bo nie daje sobie z nim rady. A niektóre zachowania jak uciekanie na spacerach są po prostu niebezpieczne. Cukru nie je prawie wcale. Pije głównie wodę, herbatki z owoców ale nie słodzone. Soki bardzo rzadko. Melisa mu nie pasuje bo pluje i siwe krzywi.