Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

bycie mamą i czytanie książek

Polecane posty

Gość gość

mam pytanie do dziewczyn ktore juz zostaly mamami:) czy po urodzeniu dziecka jest czas na czytanie książek? obecnie jestem w ciązy, kończę niedługo 1 trymestr, bardzo lubię czytać kryminały, zastanawiam się jak to będzie jak dziecko już bedzie na świecie, czy będe wogole miala na to czas? jesli tak to od ktorego m-ca badz roku dziecka?

Gość gość
Syn ma 1.5 roku, nie pamiętam kiedy ostatnio czytałam książkę innego rodzaju, niż bajki czy wierszyki, chyba jak miał ze 3 miesiące, a wcześniej byłam maniaczka czytania, cóż kiedyś nadrobie

Gość gość
U nie nie było z tym problemu, może nie czytałam jakiejś ambitnej prozy ale na kryminały i sensacje znalazłam czas.

Gość gość
Czytalam ksiazki przed ciąża, czytalam w ciazy, czytam po ciazy. Przewaznie czytam wieczorem. To jest moj czas, moj relaks. Co prawda dzieci mam juz wieksze ale czytalam zawsze.

Gość gość
Kochana autorko,ja podobnie jak Ty uwielbiam czytać, na szczęście udało mi się karmić piersia i wiadomo, że to zajmuje sporo czasu jak maluszek leży przy piersi, powiem Ci tak: czytałam sobie spokojnie podczas karmienia, udało mi się przeczytać ponad 20 książek. Aż tu nagle 3 dni przed ukończeniem 2 mca moje dziecko zaczęło sie interesować książkami i wiercic podczas karmienia, więc od tej pory nie mogłam już czytać w tych momentach. Za to zaczęłam wprowadzać dziecku książeczki czarno - białe i tak sie wciągnęłam w literaturę dzieciecą, ze obecnie moje 17-mczne dziecko ma kilkaset książeczek i czytamy non stop, zaraz po śniadanku łapie mnie za nogawkę i ciągnie do regału z książkami i pokazuje którą chce i może tak "czytać" godzinami :) co mi bardzo odpowiada, bo wole z dzieckiem czytać niż ganiać po placu zabaw.

Gość gość
Oczywiście, że jest czas. Można czytać karmiąc piersią, na ławce w parku podczas spaceru, przed snem, w wannie, itd. Jeśli kochasz książki to nie ma opcji, że nie znajdziesz czasu. Przynajmniej dla mnie.

Gość gość
ja tez uwielbiam czytac i nadal czytam chociaż już w mniejszych ilościach ,bo w ciągu dnia brak czasu ,a wieczorem nie zawsze mam siły.U mnie to wygląda tak ze np. przez miesiac nie czytam a później wciągam 5-8 książek na raz

Gość gość
Czytam podczas drzemek i wieczorami jak już śpi synek i mąż.

Gość gość
Ja słucham audiobookow , wtedy mogę w domu cos robić w tym samym czasie.

Gość gość
Zawsze byłam maniaczka czytania ale przy moim smyku to jest zwyczajnie nierealne. Póki co leci nam 9miesiac i jedynie czytam bajki ale to też niedługo bo nie usiedzi w spokoju. Brakuje mi tego bardzo.

Gość gość
Zależy jakie będziesz miała dziecko, jeśli będzie to śpioch to czas się znajdzie, chociażby właśnie podczas spacerów.

Gość gość
Mimo ze mialam highneedbaby mialam czas na czytanie. W cazasie drzemek na spacerze,jak poszedl spac, jak kp. Potem do ok 2 lat mial jedna drzemke wiec czas wtedy i jak maz sie znim np.bawil i wieczorem. Teraz ma 3 lata, chodzi bardzo wczesnie spac (kolo 19)i spo do 7-8 i nadrabiam to co wtedy mniej czytalam w tym bardziej uciazliwym okresie. W pracy jak mam czas to czytam, glownie na dyzurach. Ja za to po ciazy nie potrafie filmow ogladac i sie na nich skupic.

Gość gość
Ja osobiście często czytam dla swoich maluszków, natomiast staram się też znaleźć dla siebie czas, kiedy mogę usiąść i na spokojnie przeczytać dobrą książkę. Osobiście polecam Elegię o ziemi.

Gość gość
Przez pierwsze 2 miesiące nie miałam czasu na nic, ale tak od 3-4 do dziś (10 miesięcy) przeczytałam już kilka. Da się, na raty, ale się da.

Gość maliwna9o222
Czytanie książek to bardzo fajny nawyk, który powinniśmy sobie wyrobić. Osobiście bardzo o to dbam i teraz szukam jakiś fajnych książek. Widziałam dość dobre propozycje na stronie https://juniora.pl/kocham-czytac-ksiazki-c-56.html Co o tym myślicie?

Gość gość
Każde dziecko jest inne. Ja miałam dużo czasu na czytanie i oglądanie seriali po porodzie. Moje dziecko spało 20h na dobę. Oczywiście potem coraz krócej ale i tak było dużo czasu. Teraz druga ciaza i każdy mi mówi ze teraz będzie na odwrót...