Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy posądzą mnie o wyłudzenie jeśli...wejdźcie proszę.

Polecane posty

Gość gość

zamknę firmę, mąż ją otworzy pod tą samą nazwą, pod tym samym adresem (zatrudniony jest na umowę o pracę na czas nieokreślony) i zatrudni mnie na pełny etat i zajdę w ciążę żeby mieć macierzyński? A na czas macierzyńskiego weźmie stażystkę z UP a po roku ja normalnie wrócę do pracy a dziecko pójdzie do żłobka. Czy to nie będzie wyglądało podejrzanie hmmm??

Gość gość
nie rozumiem po co tak kombinować rozumiem że masz firmę, jako właścicielka też dostaniesz macierzyński. Po co chcesz to przenosić na męża? w jakim celu? co zyskasz?

Gość gość
chodzi ci pewnie żeby dalej płacić mały zus. przyczepią się na pewno, kazdy by tak robił, po roku otwierał tą samą firmę na męza, brata, matkę... i nikt by nie płacił pełnego zus. Moim zdaniem dużo ryzykujesz.

Gość gość
No właśnie macierzyński zyskam. Bo z tych składek, które płacę mi się nie należy a na płacenie większego ZUSu nie mam. Drugie co zyskam to to, że działalności nie będzie trzeba zawieszać na rok czasu.

Gość gość
13:28 Mały ZUS przysługuje mi jeszcze przez ponad rok. Chodzi o to żeby nie zostać kompletnie bez kasy i bez firmy...

Gość gość
ale jak mąż ciebie zatrudni to bedziecie musieli opłacić za ciebie (jako pracownika Zus i podatek) wydaje mi się że taniej bedzie ci podnieść sobie teraz składki i zajść w ciążę.

Gość gość
1000 zł kosiniakowego dostaniesz przez rok. A po co masz zawieszać działalność? Kasy na większy Zus nie macie a na wypłatę dla ciebie i na składki za ciebie nagle będzie?

Gość gość
13:33 Ale jak pójdę na macierzyński to przecież firmę będę musiała zawiesić a to jest strzał w kolano...poza tym tego nie wyjdzie więcej niż to co teraz płacę ZUSowi i USowi...

Gość gość
13:34 Przecież wypłaty mi dawać nie musi :o to ma być tylko papier na najniższą krajową. Jak po co zawieszać działalność? No przecież jak się pobiera macierzyński to się nie pracuje. To jak pobierać macierzyński i pracować? Poza tym macierzyńskiego z umowy o pracę będzie więcej trochę niż tego kosiniakowego, które nie wiem nawet czy dostanę.

Gość gość
no i trudno byłoby pracować z noworodkiem w sklepie...

Gość gość
Prowadzę własną działalność i przyszłym roku urodzę dziecko. Zamierzam zająć się jego wychowaniem i pobierać zasiłek macierzyński (opłacam dobrowolną składkę). Czy będę musiała zawiesić działalność? NIE "Pobieranie zasiłku macierzyńskiego nie oznacza obowiązku zawieszenia działalności gospodarczej. Oczywiście niekiedy zdarzają się takie przypadki, ale nie jest to korzystne dla przedsiębiorczej matki, gdyż w czasie zawieszenia działalności można przystąpić jedynie do dobrowolnych ubezpieczeń emerytalnego i rentowych oraz dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego. Nie ma natomiast możliwości przystąpienia do ubezpieczeń chorobowego i wypadkowego. Oznacza to przerwę w podleganiu temu ubezpieczeniu. Brak decyzji o zawieszeniu działalności podczas pobierania zasiłku macierzyńskiego nie wygeneruje wysokich kosztów. W tym czasie składki emerytalno-rentowe w całości finansuje budżet państwa za pośrednictwem ZUS. Nie podlega się ubezpieczeniu wypadkowemu i chorobowemu. Płaci się jedynie składki na ubezpieczenie zdrowotne, z wyjątkiem sytuacji, gdy zasiłek nie przekracza 1000 zł (od 1 stycznia 2016 r.)." o zawieszaniu poczytaj sobie tu: http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/908260,zasilek-macierzynski-2016.html "Przecież wypłaty mi dawać nie musi pechowiec.gif to ma być tylko papier na najniższą krajową. " A no właśnie że musi bo Zus bedzie to sprawdzał więc tylko na papierze nie przejdzie.

Gość gość
Czyli co? Dostanę macierzyński a sklep może dalej sobie działać i jeszcze stażystkę wezmę żeby ktoś tutaj był żebym ja mogła spokojnie w domu zajmować się niemowlakiem??

Gość gość
A ile tej dobrowolnej składki trzeba opłacać i ile tego macierzyńskiego wtedy się dostanie?

Gość gość
a jak niby Zus sprawdzi czy dostaje ona tą kasę ????

Gość gość
14:11 No ja też nie wiem. Mąż może jej robić przecież na upartego przelew na konto jaki problem? :D a ona kasę może wypłacić i oddać mężowi do wspólnego budżetu z powrotem :D

Gość gość
Czyli dla autorki w tym wypadku wyjściem jest rozwód :P chyba, że ten mąż to nie mąż a konkubent i żyjecie na kocią łapę. Tutaj to każda pisze mąż co się może rozmijać z prawdą ;)

Gość gość
Tu autorka Wszystko do bani :o wiecznie pod górę oh ludzie ludzie. Jutro idę do ZUSu dowiedzieć się co i jak. Może po prostu wezmę kosiniakowe jeśli ta dobrowolna składka mnie przerośnie przez rok płacić więcej żeby potem mieć nie wiadomo ile macierzyńskiego. A ten tysiąc przynajmniej jest pewny. Tylko muszę się dowiedzieć czy nie trzeba wtedy firmy zamykać. Bo z tym kosiniakowym to jest dużo niewiadomych...

Gość gość
Jeśli prowadzisz firmę to przysługuje ci nie tyle kosiniakowe, co zasiłek macierzyński. Wyliczony, dla kobiet w trakcie pierwszych dwóch lat dg jest on śmiesznie niski, ale również dostają one wyrównanie tak żeby mieć minimum 1000 zł. Jeżeli mąż w żaden faktyczny sposób nie będzie prowadził firmy to owszem, mogą się przyczepić Ale nie rozumiem na czym ty chcesz zaoszczędzić. Przecież na zatrudnionego pracownika płaci się ponad 800 zł składek (część przypada na pracownika, część na pracodawcę), popatrz sobie tutaj: http://ksiegowosc.infor.pl/zus-kadry/wynagrodzenia/737051,Minimalne-wynagrodzenie-2016-koszty-pracodawcy-i-pracownika-skladki-kwota-netto-do-wyplaty.html . Po co kombinować? Wyjdziesz mniej więcej na jedno z najniższymi składkami i zasiłkiem macierzyńskim. Możesz też zawiesić działalność i też mieć taki sam zasiłek, jeżeli firma może mieć rok przerwy.

Gość gość
15:03 Nie może mieć roku przerwy. Jeśli miałabym ją zawiesić to musiałabym w ogóle zamknąć a po roku startować od zera. Muszę polatać po urzędach i się podowiadywać. Również jak wygląda zatrudnienie stażystki na rok podczas gdy ja będę z dzieckiem w domu. Oczywiście wiadomo, że nie zostawię całej działalności na głowie obcej dziewczynie, ale siedzieć w pracy 8 h jak teraz codziennie będzie niewykonalne. A nie chcę brać pracownika normalnie żeby oddawać macierzyński czy tam kosiniakowe pracownicy. No firma jest młoda i póki co to ja tutaj kokosów nie mam także kombinuję jak mogę.

Gość gość
autorko nawet jak to bedzie wygladało podejrzanie to nie jestes pierwsza i ostatnia , która kombinuje bo inaczej w tym naszym z*****ym panstwie nic by czlowiek nie mial, nie martw sie nikt sie do ciebie nie doczepi, zrobisz wszytsko zgodnie z prawem. a jeżeli jestes ciekawa jak dostac wysoki zasilek na etacie to juz c***isze.. daruj sobie to 1000 kosiniakowego... ogólnie kiedys w rodzinie nie mozna bylo sie tak zatrudniac i kombinowac ale teraz prawo pozwala, takze trzeba korzystac, a wiec , jak juz maz bedzie mial dzialalnosc na siebie to narubcie sobie troche kosztow, jak nie dacie rady to lewych faktur od "jakiegos przyjaciela " za "butelke"w razie kontroli, żeby zus wiedzial , ze wasza firma dobrze prosperuje i niech mąż awansuje Cie na jakiegos kierownika jak juz bedziesz w ciązy, niech cie zarejestruje na np. 6000tys brutto, w koncu jestes kierownikiem!! i odprowadzi za ciebie 3 skladki od tej kwoty , 3 miesiace z rzędu( chociaz nie jestem pewna czy na etacie jeden miesiac nie wystarczy, ale nie wiem do końca, bedzie to sporo kasy bo miesiecznie kolo 2 tys chyba , tego tez nie jestem pewna)) i idziesz sobie na zwolnienie 100% do konca ciązy w podobnej kwocie na jaka cie rejestrowal mąż a potem na macierzynski rok czasu na 80% wyliczony z podstawy z jaka zglosil cie maz jak przeszlas na l4! najwyzszy zasilek od panstwa mozna uzyskac na l4 cos kolo 8 tys, wiec od ciebie zalezy jak bardzo chcesz ryzykowac kontrole z zus, ja dalam przyklad 6tys aby nie szalec, wszystko zgodnie z prawem, jezeli tylko popelnisz choc jeden blad z papierami to zus moze cie podac do sadu, wygrasz bo ciezarne zawsze wygrywaja ale zus moze to trzymac w sadzie pare lat... takze idź do ksiegowej , dowiedz się i dzialaj, nie ma co sie pie... z tym naszym zlodziejskim panstwem!!!!

Gość gość
to ja z 16;27 autorko zapomnialM dopisac, aby dostac taki wysoki zasilek musisz zrobic sobie przerwe 31 dniowa aby podstawa do wyliczenia do l4 byla liczona na nowo, czyli np. przerywasz dzialalnosc po 2 latach, nie placisz chorobowego przez 31dni, co daje ci utrate do swiadczen , po miesiacu zostajesz zatrudniona przez meza i dzialasz,

Gość gość
No niestety przepisy sie zmieniły. Nic przerwa nie da. Po pierwsze mąż żony nie moze zatrudnić. Żona bedzie traktowana jako osoba współpracująca czyli bedzie opłacać skladki społeczne od podstawy 2433 zl no i do tego zdrowotna czyli składki wyjdą ponad 1000 zl. Identycznie jakbyś sobie podniosła składki. Oplacajac składki preferencyjne masz prawo je podnieść. Co miesiąc tak naprawde mozesz gwarantować inna podstawę. Na macierzyńskim mozesz prowadzić działalność i opłacasz tylko składkę zdrowotna a prawa do macierzyńskiego i tak nie stracisz. Zus raczej tez wykryje kombinowanie i mozesz zapłacić karę. Jezli nie jestes zgloszona do chorobowego to sie zglos i podwyższ sobie składki społeczne do kwoty 3000 zl no i od tej podstawy bedzie Ci wyplacany zasilek macierzyński czy l-4 ciążowe.

Gość gość
Ja ledwo płacę ZUS w kwocie 467 zł. Więc ciężko będzie płacić jeszcze więcej. No i ile więcej? Pewnie ładnych parę stowek...

Gość gość
Nie musisz firmy zamknąć. Nie bedzie należało Ci sie kosiniakowe. Dostaniesz zasiłek macierzyński z Zus podwyższony do 1000 zl i jeszcze przez to ze Twój zasilek bedzie podwyższony do 1000 zl będziesz miała zwolnienie z oplacania nawet składki zdrowotnej. Czyli będziesz miec na macierzyńskim 1000 zl. Będziesz zwolniona z opłacania wszystkich składek i mozesz caly czas prowadzić działalność gospodarcza. Aby nie oplacac na macierzyńskim skladek będziesz musiała sie tylko przerejestrować na kod 05 80 00. Jezeli masz pytania pytaj. Pracuje w Zus. Moze cos podpowiem.

Gość gość
17:35 Na jakiej podstawie dostanę macierzyński z ZUS nie płacąc składki chorobowej? Przez 12 miesięcy ponoć trzeba. Czyli żeby mieć kosiniakowe musi być zamknięta działalność?

Gość gość
Autorko zrób sobie od razu dwojeczke będziesz miała 500+ jeszcze :P

Gość gość
Jezu. Wiec tak. Placisz składki społeczne: Emerytalna, rentowa i wypadkowa a chorobowa jest dobrowolna do tego zdrowotna obowiązkowa. Składka chorobowa przy składkach preferencyjnych to tylko 13 zł więcej, nawet nie cale. Musisz wyrejestrować sie z ubezpieczeń dokumentem zwua a następnie zarejestrować ponownie z ta sama data na zua i od tego momentu jestes zgloszona do ubezpieczenia chorobowego. Jezeli urodzisz dostarczasz wszystkie dokumenty do zus i masz macierzyński i zwolnienie z opłacania wszystkich składek i prowadzić działalność dalej mozesz. Proste

Gość gość
18:00 13 zl ? O.O tylko tyle? Czyli nic tylko to załatwiać. I trzeba to płacić rok czasu zanim się zajdzie w ciążę czy to nie jest prawda?

Gość gość
dziś [17:30 przepisy sie zmienily ale dla tych co prowadza dg kolezanko a na etacie nie jest brane pod uwage 12 miesiecy. a autorka bedzie zamykac dg i bedzie na etacie, jestes malo poinformowana, wiem co mowie, nawet nie wiesz ile osob tak kombinuje po rodzinie