Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

7 lat różnicy między dziećmi

Polecane posty

Gość gość

Drogie mamy! Jak wyglądają relacje między dziećmi z taką różnicą wieku. Zawsze chcieliśmy miec dwójkę dzieci. Niestety tak się złożyło, że dopiero teraz się udało. Trochę przeraża mnie jak to będzie. Podzielcie się swoimi doświadczeniami.

Gość gość
U mnie tak jest młodszy nienawidzi starszego straszy mówi ze kocha młodszego ale obaj są dla siebie złośliwi. Na palcach mogę policzyć kiedy rozmawiali ze sobą w miarę dobrze .Proszenie stanowcze gadanie nic nie pomaga dalej dra koty a glownie mowie temu młodszemu bo on głównie robi zadymy (ma 6 lat )

Gość gość
U mnie rocznikowo jest 8 lat. Pierwsza córka drugi syn. Cieszę się że taka różnica bo córka dużo mi pomaga. Obydwoje za sobą przepadają może z racji tego że syn ma dopiero pół roku. Co będzie dalej to nie wiem. Może to kwestia wychowania.

Gość gość
Mam brata 7 lat starszego i swoje dziecinstwo wspominam super. Owszem,darlismy koty czasami. Ale to byly zaykle dzieciece klotnie jak wszedzie. Dzis nadal mamy swietny kontakt, czesto sie spotykamy,odwiedzamy sie i wychodzimy gdzies razem z jego zona i moim mezem. Czasami sami. Dzwonimy do siebie jak mamy jakies problemy albo po prostu sie nudzimy.

Gość gość
Ja mam 2 córki z taką różnicą wieku jedna ma 15 lat a druga 8 lat i jeśli mam być szczera to one się wręcz nienawidzą ciągle się biją krzyczą dokuczają sobie młodsza córka zuzia zawsze przychodzi z płaczem że weronika ją pobiła i tak jest w dzień w dzień ale mam chwilę spokoju bo starsza córka pojechała na 3 dniową wycieczkę do olsztyna i dzisiaj wieczorem ma wrócić do warszawy jeszcze kilka godzin spokoju a jutro się zacznie znowu bicie szczypanie gryzenie popychanie ręce dosłownie opadają moim zdaniem z taką różnicą wieku jest mieć najlepiej dzieci z płcią przeciwną.

Gość gość
Moja córa ma 8 lat a braciszek ma się urodzić w lutym też długo zwlekaliśmy by jej powiedzieć o rodzeństwie ale teraz jak już wie nie może się doczekać mówi do brzuszka głaska tuli chodzi na usg z nami po prostu odpowiednia chwila i nastawienie a będzie dobrze wiadomo ze dziecko i tak swoje bedzie myslec.

Gość gość
u nas jak u gosci z 9:03,-) Jest super ale najmlodsze ma dopiero 1,5 roku wiec dluuga droga,-)

Gość gość
Z waszych wypowiedzi wynika, że różnie to bywa. Nasz syn jakbyl mlodszy to wspominał o rodzeństwie. Teraz nie za bardzo mu się to podoba. Ale jeszcze nic nie wiem. Za wcześnie na takie wiadomości.

Gość gość
ja mam z siostra 14 lat mlodszego brata i go uwielbialysmy odkad sie urodzil, na toie ma reguly

Gość gość
moja corka jest starsza od brata 9 lat , na poczatku nie bylo latwo wiadomo , on do niej lgnal ona go odtracala najgorzej bylo jak mloda byla w nastoletnim buncie nienawidzila wszystkiego i wszystkich ,ale jak troche podrosli to relacje zaczely sie ocieplac , teraz corka ma 20 lat syn 11 i by za soba w dym poszli , corka jak ma przyplyw gotowki to zawsze cos mu kupi syn jak jestesmy gdzies bez corki zawsze cos wybiera dla siostry ostatnio uparl sie zeby kupic jej trzy branzoletki chodza razem do kina albo na basen , corka potrafi caly dzien przy nim siedziec jak jest chory

Gość gość
Sory, ale 15 latka, która się bije z rodzeństwem jest uposledzona jakaś. Przecież to już bądź co bądź młoda kobieta :o

Gość gość
Mam 7 lat starszą siostrę :-) jeżeli chodzi o wychowanie to chyba fajna różnica bo starsze jest już w miarę ogarnięte :-) jeżeli chodzi o relacje to od kiedy obie jesteśmy dorosłe jest super, ale kiedy byłyśmy dziećmi miałyśmy minimalny kontakt. Przy takiej różnicy jest za duża przepaść między dziećmi, jedno jest dzieckiem drugie nastolatka, potem jedno zakłada rodzinę a drugie jest w liceum itp ciężko wtedy o dobry kontakt. Ale teraz jest super :-)

Gość gość
Mam 7 lat starsza siostre. Przyznaje,ze jak bylam mała, troche jej dawałam w kosc, choc ona teraz twierdzi,ze nie, ale ja pamietam :). Jako dorosłe nie mozemy bez siebie żyć. Chyba roznica wieku nie ma zadnego znaczenia.

Gość gość
mam 8 lat młodszego brata. przepadamy za sobą od zawsze. moim zdaniem taka różnica wieku jest bardzo dobra, ponieważ przysparza relatywnie mało konfliktów. dzieci z taką róznicą wieku mają różne zainteresowanie, rózne potrzeby znajomych i zabawki także ( o ile tylko mają oddzielne pokoje) rodziców omijają wszelkiego rodzaju "kłótnie o łopatke". nie oznacza to jednak, że takie rodzenstwo nie bedzie miało wspólnych tematów do rozmowy. my z bratem od zawsze chętnie spędzamy czas razem: gotujemy, gramy w gry, chodzimy do kina, na basen itd.

Gość Fajnie jest
Nigdy nie zdobyła bym się na tak dużą różnicę wiekową pomiędzy rodzeństwem.8 lat, to dużo.Dzieci nie mają z sobą wspólnego języka. Mam dwoje dzieci, ale różnica jest rok i 4 miesiące.W następnym roku dzieci będą mogły bawić:D

Gość gość
o patologia dla mnie dzieci rok po roku to patologia no i lenistwo matki ktora nie chce pracować

Gość gość
gość dziś nikt nie pisal o 15 ktora bije sie z rodzenstwem , masz jakies omamy wzrokowe ?

Gość gość
Czytaj ze zrozumieniem. O 9:14 wyraźnie jest napisane że ta osoba ma dwie córki 15 i 8 letnią, no i ta starsza bije ta młodszą. Wiec omamów nikt tu nie ma.

Gość gość
U mnie jest taka różnica wieku. córka Teraz 17 syn 10. Od początku się uwielbiają kochają tęsknią za sobą jak się nie widzą. Mają naprawdę dobry kontakt. Często sami zostają w domu i sobie radzą. Dziś np gotowali razem obiad. Myślę że to trochę mojej zasługi bo od początku angażowałam córkę może nie tyle do pomocy co do wspólnego życia jak młody się urodził. Z perspektywy widzę że to dobra różnica wieku.

Gość gość
fatalna, do bani, jesteśmy oboje jedynakami

Gość gość
Ja mam 2 corki. starsza 10 lat, mlodsza 2. kochaja sie i nienawidza jednego dnia :P ale starsza za mlodsza to by w ogien skoczyla.

Gość gość
U mnie jest dokładnie 7 lat różnicy. Syn 8 lat o córka 1. On ją kocha nad życie. Oczywiście ma nerwy czasami jak małą płacze. Ale nie da jej krzywdy zrobić.

Gość gość
Ja mam dwójkę dzieci różnicą 10 lat

Gość gość
Mój brat jest młodszy ode mnie 6 lat i zawsze się dogadywalismy. Teraz trochę gorzej bo oboje dorośli i uparci :)

Gość gość
Fatalna różnica wieku, chyba najgorsza .Dziecko starsze ma już swoje ja a jeszcze małe na tyle że pewnych rzeczy nie rozumie.Potem to samo starsze 14-15 młodsze 7 co one moga mieć za wspólne tematy ? Najgorzej jak jeszcze wtedy upchnięte w pokoju 8m2.