Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pamiętacie czasy kiedy obcisłych spodni u faceta nikt nie uważał za pedalskie ?

Polecane posty

Gość gość

Stały się nowym synonimem pedalstwa nr. 1 około 2006/2007 r. odkąd pojawiła się moda na takie u kobiet. Zwężane na dole spodnie tzw. marchewy były popularne u mężczyzn w latach 80. i nikt wtedy nie mówił że to pedalskie. Nosił takie np. główny bohater "Powrotu Do Przyszłości", nosili niektórzy tzw. normalsi jak i typy z ówczesnych subkultur - część punków, skinów, metali (choć większość miała zwykłe jeansy), były popularne u angielskich chuliganów piłkarskich - Oi ( takie połączenie punka i skina ). W latach 90. wyszły z mody ale znam gościa który lubi te klimaty i jeszcze w pierwszych latach 2000 nosił takie spodnie i było wszystko OK, wtedy to było bardzo niemodne i kojarzyło się z minioną epoką, żadna dziewczyna wtedy nie nosiła rurek, wszystkie w dzwonach chodziły. Potem jak przyszła moda na rurki to przestał, bo go od pedałów zaczęli wyzywać bo każda dziewczyna zaczęła takie nosić i pojawiła się banda metroseksualnych kolesiów w rurkach. Ja przed 2006 r. nie znałem takiego poglądu że to pedalskie u faceta, a wy ? PS: ja takich spodni nie noszę, bo nie ma sensu. Dużo rzeczy z mody męskiej jest przejmowane przez modę damską, kobieta może nosić wszystko i nikt nie nazwie jej lesbą ani nawet chłopczycą, a facet musi unikać prawie wszystkiego żeby nie ryzykować posądzenia o pedalstwo.

Gość gość
dzisiaj jest sporo rurkowców np Neptyk

Gość gość
to samo z ramonkami, teraz dziewczyny noszą, faceci raczej nie.

Gość gość
Ale to są głównie takie pazie ze skośnymi grzywkami albo pasjonaci mody z torebkami przez ramię i szalikami na homonto, między innymi to przez nich wąskie spodnie są kojażone z pedalstwem.

Gość gość
13.41 - sam noszę ramoneskę bo jestem metalem i też mnie zastanawia czy to też tak działa, kiedyś ramony nosili tylko ludzie ze środowisk punkowych/metalowych, czyli głównie faceci, bo kobiet tam była mniejszość. Tyle że takie jak moja są ciężkie, szerokie i z grubej twardej skóry a te co dzisiaj noszą "hipsterkie" dziewczyny to takie dopasowane, miękkie skórki o mniej lub bardziej podobnym kroju, takie popłuczyny po ramonach.

Gość gość
W Szkocji spódniczki oraz obcisłe spodnie ala kalesony/legginsy są elementem męskiego ubioru narodowego.

Gość gość
Jest całkiem sporo jeszcze innych takich rzeczy, które w latach 70/80 u faceta były normalką a teraz z jakiegoś powodu bywają uważane za pedalskie: - w 70. faceci nosili dzwony a we wczesnych 2000 pamiętam że w szkole o jednym nauczycielu, wychowanym w latach 70. który wciąż takie nosił, niektórzy uczniowie mówili że wygląda jak pedał - crop topy, czyli krótkie bluzki zostały wymyślone przez i dla mężczyzn w latach 70. z przeznaczeniem na siłownię, w 80. przyjęły się u niektórych jako ubiór codzienny a w 90. zaczęły je nosić dziewczyny i u chłopaka to już stało się pedalskie - wąsy (same, bez brody), kiedyś męska rzecz ale w latach 90. po śmierci Freddy'ego Mercurego i po tym jak wyszły na jaw jego "upodobania" zaczęły być czasami kojażone z homo, zwłaszcza w USA - Ogólnie skórzana odzież, zwłaszcza spodnie, kiedyś tak ubranych przedstawiano twardzieli na filmach ( Mad Max, Terminator itp. a gangi uliczne jako punków/metali np. ta banda z "Akademii Policyjnej") ale w 1998 r. Rob Halford, wokalista Judas Priest ujawnił że jest homo a że Judas Priest to jedni z pionierów heavy metalu i pierwszy zespół, który wprowadził skóry do tej muzyki to pojawiło się nieporozumienie że niby Halford wyniósł to z klubów gejowskich, bo działał wśród pedziów w USA taki ruch "bears", przebierali się za psedo-motocyklisto-gliniarzo kowbojów, ale oni po prostu buntowali się przeciwko wizerunkowi pedała jako metroseksualnego kolesia. A Judas Priest po prostu uznali że naćwiekowane skóry pasują do ciężkiej muzy i przejęli to od rockersów i gangów motocyklowych a ramoneski jako pierwszy nosił na scenie punkowy zespół The Ramones, stąd polska nazwa. - Okulary Ray Ban, kiedyś szpanerskie i kojarzone z filmem "Top Gun", dzisiaj kojażone z pedalstwem bo hipsterzy z torebkami przez ramię zaczęli je nosić

Gość gość
To ciekawe bo ja nosze takie dosyć męskie rzeczy i często słyszę babochłop albo lesba. Więc to nie prawda że tylko facetów za inny ubiór wyzywają.