Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zupka dla niemowlaka po 6msc

Polecane posty

Gość gość

Witam . Jak robicie zupki dla swoich dzieci ? Pierwsze skladniki , jak i czym zageszczacie ?

Gość gość
Pierwsze zupki to z samych warzyw, najlepiej gotowanych na parze. Najpierw pojedyncze, łączone po 2 czy więcej różnych warzyw dopiero później, jak dziecko pozna smaki. Wszystko to miksowałam z odrobiną masełka i jeśli było za gęste, to dodawałam nieco wody z gotowania. Zagęszczać nie potrzeba, jak masz warzywa z pary. Ja dopiero po jakimś miesiącu czy więcej zaczęłam dodawać odrobinę kaszki z Hippa.

Gość gość
A czy te warzywa gotowac w samej wodzie i pozniej to zmiksowac czy gotować w wywarze z kostki rosolowej ?

Gość gość
Puknij się w czoło tą kostką!!! A potem wywal ją n śmietnik, bo tego dorośli też nie powinni jeść!!!

Gość gość
Normalnie w wodzie gotujesz pokrojonego ziemniaka,cukinie i marchew -miksujesz + koperek i łyżeczka oleju rzepakowego lub masła do zagęszczenia np.ryż

Gość gość
Ale taka zupka to później. Na początek to jedno warzywo + masełko/olej, po 2-3 dniach inne. Po kilka warzyw to później, jak dziecko pozna pojedyncze smaki. Ryż czy kaszka też później do zupy.

Gość gość
Kawałek mięska np piersi z kurczaka do garnuszka, ziemniak, marchewka, kawałek korzenia pietruszki ugotowac trochę doprawic potem dodać ryżu lub grysiku by zagęścić, zmiksować.