Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

1,5 roczne dziecko przestało rosnać

Polecane posty

Gość gość

Od urodzenia był trochę powyżej 50 centyla w siatce. Należał do wyższych dzieci. Od początku wakacji nie rośnie tego jestem pewna bo monitoruje. ( ale bardzo możliwe, że od nawet od czerwca). Pediatra uspokajała, że dzieci tak mają. Takie skoki ze wzrostem. Na ostatniej wizycie upomniałam się, żeby dziecko zostało zmierzone. Okazuje się że spadł i jest znacznie niżej w siatce centylowej niż był przez cały czas. Dziecko ma apetyt. Sporo się rusza. Całe wakacje na dworze i na słońcu. Byliśmy nad morzem. Na nic poważniejszego nie chorował. Jakiś katar. Trochę gorzej przeszedł ząbkowanie, ale już dawno wszystko ucichło. Z wagą też stoi w miejscu. Z tym jestem bardziej spokojna bo dużo się rusza. Pediatra trochę olewa temat. A ja sama już nie wiem czy panikuję czy powinnam coś sprawdzić. Myślałam nad brakiem witaminy D, nad anemią albo pasożytami. Jakie macie doświadczenia? I co powinnam sprawdzić?

Gość gość
A ile dziecko ma wzrostu?

Gość gość
Czy dziecko miało już szczepionkę MMR? Czytałam kilka wypowiedzi matek, że po tej szczepionce dziecko przestało rosnąć na jakiś czas. Oczywiście żaden lekarz nieuznał tego za NOP, ale już się kilkukrotnie natknęłam na takie coś po MMR.

Gość gość
Dziecko dokładnie za miesiąc skończy 1,5 roku a ma 81 cm. Nie był szczepiony.

Gość gość
Ciesz się, zarobi kupę kasy w cyrku jako karzeł :)

Gość gość
Ja bym dla świętego spokoju zrobila hormony. Tsh hormon wzrostu i koniecznie witaminę d3.

Gość gość
Tsh i witaminę d

Gość gość
Przecież to jest między 25 a 50 centylem, to po co ta panika? Lekarz ma rację, spadek powyżej dwóch kanałow centrowych powinien wzbudzić niepokój, a sama pisałaś, ze wcześniej wzrost był nieco powyżej 50 centyla.

Gość gość
*kanałów centylowych

Gość gość
Moim zdaniem u takiego małego dziecka lepiej niczego nie lekceważyć. Jeśli sa tu jakies mamy z żywca to mogę polecić lekarzy z tej przychodni http://www.larmed.pl/. chodzę tam do pediatry i kiedyś robiłam tam również badanie słuchu.