Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Po kim się dziedziczy mądrość

Polecane posty

Gość gość

I czy w ogóle się dziedziczy? Ktoś mi powie? Bo patrząc na moich rodziców, nie wierzę, że mogłabym po którymś z nich ją odziedziczyć. Bracia też są inni ode mnie. Może po jakiś pradziadkach? Ktoś ma jakieś ciekawe badania na ten temat? P.S Zwróćcie uwagę, że piszę mądrość, nie inteligencja :D.

Gość gość
mądrości się nie dziedziczy, to doświadczenie które zbieramy przez życie, ale do tego jednak potrzebna jest inteligencja którą musiałaś po kimś dostać :P

Gość gość
Właśnie dlatego piszę mądrość. No tak, umiejętność wyciągania wniosków z pewnych rzeczy etc i dzięki temu stawanie się mądrzejszym wymaga inteligencji. Ale po kim ja to mam, to naprawdę nie wiem. Moja rodzina właśnie jest bardzo bezrefleksyjna, powtarza te same błędy, jest na głupi sposób uparta, brak im logiki etc. Skąd w takim razie ja jestem inna? Nie jestem jakimś geniuszem, ale różnica jest spora.

Gość gość
W przeciwieństwie do pań, które nie muszą zbytniej uwagi zwracać na intelekt, bo synowie i tak odziedziczą go po nich, a córki też bardziej po babciach i ich ojcu niż po tacie.

Gość gość
może po prostu trafiło ci się, że potrafisz uczyć się na cudzych błędach bo lepiej analizujesz swoje umiejętności i sytuację.

Gość gość
Jeśli chodzi o dziewczynki, to najinteligentniejsze z nich mają matki, które są mniej opiekuńcze i bardziej zachęcają do samodzielności. Najbardziej inteligentne dziewczynki są także zwykle nieco bardziej agresywne niż inne (dotyczy to jednak agresji werbalnej a nie fizycznej), bardziej śmiałe i nieco bardziej impulsywne.

Gość gość
Uczę się też na swoich błędach. Mam inne podejście do życia od nich, zawsze wychwycę jakąś nielogiczność, a oni wydają się tego po prostu nie rozumieć. Maja mało dystansu do siebie, wszystko odbierają personalnie (nawet normalnie powiedziane rzeczy). Nie interesuję się za mocno rzeczami wokół siebie, nie są zbyt kreatywni.