Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak sie gotuje rosol ?

Polecane posty

Gość gość

Jak i ile czasu ? Chce zrobic dla chlopaka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Vega11
Gotuję świetny rosół więc ci podam przepis. Kup całego kurczaka ,pokrój na ćwiartki i dobrze umyj . Włóż do dużego garnka tak żeby było co najmniej 3 l.wody,dodaj 3 liście laurowe , 5 ziarenek ziela angielskiego oraz całą włoszczyznę kupioną w sklepie , marchewki pokrój w duże słupki ,możesz jeszcze dodatkowo dodać ze 2 marchewki też pokrojone w słupki. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz temperaturę ,gotuj na wolnym ogniu ok.1,5 godz. , w między czasie dopraw rosół solą i pieprzem ,ale ja czasami zamiast soli używam Vegety lub Kucharka (obojętne która z tych przypraw,są też inne tego typu) , rosół ma wtedy bardzo intensywny smak i lekko żółty kolor i jest przepyszny. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem , podawaj rosół posypany natką pietruszki,ja dodaję również tego ugotowanego kurczaka a jest on tak miękki,że można go jeść łyżką i masz pełny obiad w jednym talerzu . Opcja z ugotowanym kurczakiem jest raczej na następne twoje kulinarne wyczyny ,bo nie jest eleganckie podanie tego dania na eleganckim obiedzie. Teraz normalnie podaj rosół z makaronem a kurczaka wyjmij,osącz z rosołu ,lekko posól jeśli użyłaś niewiele soli , panieruj w roztrzepanym jajku a następnie w tartej bułce i obsmaż na patelni ,podaj z ziemniakami i surówką jako drugie danie. Zobaczysz,chłopak oszaleje z zachwytu. To jest proste danie,ale każdemu smakuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oczywiście , w między czasie gotujesz ziemniaki ,nie zapomnij ich posolić ,jeśli nie wiesz ile soli to lepiej dać niewiele ,odczekać aż woda chwilę się pogotuje i spróbować czy wyczuwasz sól w odpowiedniej ilości. Ziemniaki posyp natką koperku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
bierzesz średniej wielkości balas, zalewasz w garnku woda i gotujesz. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
1. pół kurczaka i kawałek (z 10 deko) wołowiny umytej ! zalewasz zimną wodą ok 3-4l i stawiasz na małym ogniu 2. Kiedy zaczyna się zbierać szumowina to zbierasz to wszystko 3. Kiedy już wszystko pozbierane dodajesz pokrojoną marchewkę pietruszkę , cebulę (najlepiej przypaloną) ja dodaje jeszcze kawałek kapusty , kilka ziarenek ziela angielskiego , pieprzu, ze 3 listki laurowe i łyżkę soli 4. gotujesz pomalutku na małym ogniu ok 2 może 3 godzin zależy jaki ten kurczak jak ze sklepu to krócej jak dostaje swojskie od teściowej to i 5 godzin mało na jakieś pół godziny przed końcem dodaje 2 ząbki czosnku Co ważne gotuj powoli a przyprawy dodaj jak zbierzesz już całą szumowinę ;) powodzenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja nigdy nie gotowałam ale z tego co obserwowałam swą matkę to ona wkłada kurcze i je gotuje do wrzenia i wylewa tą wodę i potem znowu wkłada te kurcze i dodaje wszystkiego i dopiero z tej drugiej wody jest rosół poza tym niektórzy nie dają selera a to jest niezbędny składnik by rosół był dobry wiem bo mama robiła bez i mi rosół nigdy nie smakował a kiedyś jadłam w knajpie i mówię jaki dobry ty takiego nie robisz a matka bo nie daję selera i w końcu dała się przekonać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Przepisy już Ci podali powyżej, więc pisać nie będę, powiem tylko, że bardzo dobrze jest wylać pierwszą wodę wraz ze śmieciami i antybiotykami i gotować w drugiej. Szumowiny zbieraj by rosół był czysty. A żeby był klarowny uważaj by woda lekko mrugała, nie może się gotować wiesz, bulgotać. Na wolnym ogniu, delikatnie i się uda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dziekuje jestescie super !! Dam znac jak mi wyszedl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Rosól to najprostsza zupa, bo sama się gotuje, ale żeby smakował jak domowy, warto też mieć dobry makaron do niego. Ja używam tylko klusek od http://makaronyanna.com.pl/, bo tylko z ich nitkami rosół smakuje jak u mnie w domu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×