Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moj 2 latek mowi tylko...

Polecane posty

Gość gość

Witam wszystkie mamy. Moj syn w liocu skonczyl 2 lata i mowi tylko mama,tata,bacia,pic,am itd.Kazdy mi mowi,ze ok jest,ze chlopcy maja pozniejsza mowe itd ale zaczynam sie juz martwic...Rozumiec,rozumie wszystko,ale kolezanki corka mowi juz cale zdania od bardzo dawna. Pomozcie

Gość gość
Syn mojej kolezanki w wieku dwóch lat też mówił tylko parę słów. Teraz ma sześć lat i jest małą gadula.Jego młodsza siostra ma teraz właśnie dwa lata i gada jak najeta, więc może faktycznie chłopcy zaczynają później.

Gość gość
mój ma teraz 2 lata i no 7 miesięcy, urodzony w marcu, dopiero w czerwcu, lipcu zaczął więcej mówić, nawet krótkimi zdaniami teraz plecie wszystko, częściowo zrozumiale, częściowo po chińsku, ale gada spokojnie jeszcze zdąży

Gość gość
Miałam to samo. Syn w wieku ponad 2,5 roku mówił: mama, tata, daj, tak, nie, baba. I tyle. Do tego mówił jakieś niezrozumiałe ciągi dźwięków. W którymś momencie w takim ciągu wychwyciłam zdanie. Mówiłam mu potem - mów, nawet jak będzie nie całkiem poprawnie. i zaczął mówić a ja zgadywać. W ciągu 2 miesięcy poprzedzających jego 3 urodziny zaczął mówić zdaniami. Każdy ma swój czas i tempo. A chłopcy to już szczególnie. Wiem, bo mam dziewczynkę, która mimo, iż 1r 6m młodsza miała tylko lekkie opóźnienie względem niego na początku. Teraz (syn ma 4l 2 m) mówią podobnie, choć są różnice: córa bardziej wyraźnie, syn w sposób bardziej złożony. Myślę, że po jakimś czasie się wyrówna.