Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

a przy kominku

Polecane posty

Gość gość

koty siedzą, mruczą coś pod wąsiskami, bajek zapewne słuchają. Nasturcja późno dziś wstała, przez okno wyjrzała. A za oknem białą czapą noc świat przykryła i aż do rana trzymała. Nad rankiem jednak słońce promień puściło i nieco zimnotę zelżyło. Nasturcja odziawszy się cieplej na podwórze wychodzi, szczap naręcze zbiera i do chaty je wnosi. "Ogień wesoło zabuzuje pod blachą" - myśli kobiecina sobie - "ciastek nastawię i Kowalową zaproszę na herbatę".

Gość gość
i już, już zacząc ma zmagania nierówne ze składnikami i z blachą, gdy spostrzega, że niestety mąki nie ma, a i cukru też już nie staje. A że niedziela dzisiaj, więc nici z kucharzenia. A i Kowalowa smakiem się obejść musi.

Gość gość
Aż tu nagle drzwi otwierają się z wielkim hałasem i do środka izby wpada nie kto inny, jak bałwan, co to go dwa dni wcześniej dzieci z sąsiedztwa ulepiły w sadzie. Bałwan niczym nie zmieszany zamyka za sobą drzwi, siada przy rozpalonym ogniu, co to se wesoło buzował od godziny pod blachą i zaczyna ręce zmarźnięte rozgrzewać nad płomieniami.

Gość gość
Cholera z tymi sklepami w niedzielę- pomyślała Nasturcja- taki gość a ja nie mam czym go ugościć.. Swoją drogą może on nie lubi ciastek. "Ubiję kota i zrobię dla gościa szaszłyk na ogniu"- i pomyśliwszy wzięła się do roboty...

Gość gość
ale kot nie w ciemię bity, w mig zrozumiał zamiary Nasturcji. Gdy tylko ta zbliżyła się do niego, on między nogami przemknął się i uciekł, wybijając przy okazji szybę w oknie.

Gość gość
..Ale że Nasturcja miała bujne owłosienie to przemykając pomiędzy jej nogami kocur przypadkiem urwał jej kawałek bobra.. "Nie dość , że ciastek nie mam to jeszcze fryzurkę mi kocur popsuł".. Teraz to juz nie mam kompletnie czym ugościć bałwana. Zara, zaraz.. a może by tak ...

Gość gość
tu nasturcja przebudzila sie bo to byl tylko koszmar