Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ból żołądka w 9 M.C . po zjedzeniu na śniadanie 2 jajek na twardo.

Polecane posty

Gość gość

Do tej pory nic po jajkach mi nie było. Fakt już od kilku tyg.nie jadłam jajek gotowanych N twardo. Dziś rano zjadłam na sniadanie ok 8. i od 11 godziny mam uczucie jakbym połknęła kamień :-( boli, czym mogę na to zaradzić? czemu teraz akurat jajko mi zaszkodzilo?

Gość gość
Jajka sprawdzałam, data przydatności na 10 dni do przodu i sprawdzałam wrzucając do pojemnika z wodą i nie wypłynęła na górę więc powinny być świeże.

Gość gość333
Nie wiem co poradzić. Jak będzie źle to pogotowie najlepiej jechać z osobą towarzyszącą do asysty. Ale bez paniki. Jeśli służba zdrowia nic nie wykryje (a bywa że się nie udaje) i zaproponuje hydroksyzynę to proponuję odmówić bo to alkohol. Coś innego na ewentualne skurcze jest mniej szkodliwe. Ale to gdyby było gorzej. Co do jajek to może chodzi o białko. Trzustka nie lubi za dużo po przerwie. Duszności by mogły na to wskazywać, zresztą ból też. Trzeba by zbadać ewentualną ketonurię i ketozę. PH krwi.

Gość gość333
Badania trzustkowe jeśli nie bdziesz mogła jeść. No ale to może być tylko ucisk na przeponę i okolicę i na trzustkę. Dzidzia się w końcu rozrosła. Proponuję dietę szpitalną i bardzo lekko strawną (jak w PRLu) ale różnorodną. Zero ostrych i gotowych produktów. Nie jeść tego co szkodzi. Wziąć skierowanie do dietetyka dla ciężarnych. Niektórych jedzeń nie powinno się też łączyć. Zaproponowałbym zioła ale nie wiem które wolno w ciąży.

Gość gość
Hydroksyzyna to nie alkohol, głąbie, nie siej takich farmazonów po internecie, bo jeszcze ktoś w to uwierzy. "Nie wiem, ale się wypowiem" :/

Gość gość333
No właśnie. Nie wiesz a się wypowiadasz. Jak chcesz kogoś wyzywać od głąbów to się wpierw dokształć w temacie. Hydroksyzyna to psychotrop pochodna piperazyny i JEST alkoholem pod względem chemicznym (https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Hydroksyzynahttps://pl.m.wikipedia.org/wiki/Hydroksyzyna), bo swoim wiązaniu chemicznym posiada grupę ALKOHOLOWĄ (ibid) która jest utleniana tak jak alkohol za pomocą enzymu o nazwie dehydrogenaza alkoholowa. Czyli to po prostu alkohol plus, że tak powiem.

Gość gość333
Jeśli nie wierzysz Wikipedii to poczytaj sobie odnośniki w przypisach podanych pod ww. adresem. Metabolizm hydroksyzyny jest wątrobowy (jak przy alkoholu). Wydalanie z żółcią. Jeśli ci rzeczone przypisy nie starczą to poczytaj sobie tzw. opis profesjonalny hydroksyzyny na portalu mp.pl renomowanego wydawnictwa Medycyna Praktyczna, którym posiłkuje się większość polskich lekarzy. Jest tam podobny opis dotyczący ww. enzymu.

Gość gość333
Nie pamiętam czy mp.pl podaje bibliografię ale i tak wszyscy wierzą temu wydawnictwu, nawet bez podania źródeł, które Wikipedia najczęściej podaje. Rzeczony enzym to ten sam enzym którego organizm używa do trawienia zwykłego alkoholu sklepowego. Tego enzymu kobiety mają mniej, stąd tzw. słabsza głowa u kobiet. No, co do zasady w każdym razie.

Gość gość
Może to niestrawność? U mnie się właśnie tak nietypowo objawiała, jakbym się kamieni najadła... I też bywało tak, że raz coś mi zaszkodziło, a za drugim razem nie.

Gość gość333
Hydroksyzyna to alkohol i na przyszłość nie siej niedouczonej dezinformacji jak ci lekarze co nic o hydroksyzynie nie wiedzą i do dziś standardowo podają hydroksyzynę przed operacjami (zwiększając ryzyko pooperacyjnego dilirium mieszając alkohol z farmaceutykami które i bez alkoholu mogą je wywołać), i starym ludziom (pogarszając ich stan) i dzieciom (alkohol nie co do zasady nie jest dla dzieci), i kiedyś kobietom w ciąży ryzykują porażenie mózgowe u noworodków (poczytaj, a nie wyzywaj).

Gość gość
Ja w ciązy nie jestem, ale po zjedzeniu jajek na twardo mam nie tyle ból, co raczej gniecenie, jakbym kamienie połknęła. Po prostu jajka na twardo są ciężkostrawne, w ciąży pewnie tym bardziej (dziecko uciska na inne organy). P.S. Od kiedy kupuję jajka od zielononóżki problem praktycznie zniknął, zawierają ponoć mniej cholesterolu.

Gość gość333
Hydroksyzyna może uszkadzać nerki (m.in. poprzez zatrzymywanie moczu) i wątrobę. Więc jeśli podano by ją autorce to by pogorszyli sprawę, bo może już ma coś lekkiego z wątrobą. A może nie. Ale jeśli tak to białko może może ją obciążać. Nie wiem. Od tego jest lekarz. Najlepiej douczony a nie olewający.

Gość gość333
Okej. To się pogubiłem. Autorka tematu jest w 9 miesiącu ciąży czy nie? Czy autorka komentarza o zielononóżkach to inna osoba niż autorka tematu i ta nie jest w ciąży. Dobra chyba coś nie zajarzyłem. I tak, jajka na twardo są cięższe niż na miękko. Możesz też rozbełtać na parze. Najlepiej jedz jak 5-latki powinny jeść. Gotowane rzeczy. Nie masz jakichś książek dla kobiet w ciąży?

Gość gość
A nie masz czasami problemów z woreczkiem np. kamienie?

Gość gość
Tu autorka . Dziękuję za pomoc. Poszłam na spacer i zrobiło mi się lepiej.

Gość gość333
Brawo. Nie pomyślałem. Kamienie. Ale starczy też tzw. kamica żółciowa. Zapytaj lekarza o łagodne zioła na kamicę i o to czy możesz coś na to brać, bo szkoda od razu wycinać woreczek. A USG nie zawsze to wykrywa. Acz powinno. Ale w ogóle to nie lepiej od razu by spytać lekarza? Ja wiem że wielu to konowały, ale chyba nie każdy.

Gość gość
Do gość 333 po prostu miałam ochotę na jajka na twardo widać że ciężkie są a dzieciaczek jest o wiele większy niż w 6miesiacu ciazy (teraz uciska jeszcze bardziej) bo wtedy ostatni raz je jadłam i pewnie stad ta niestrawnosc. mam sie juz calkiem ok. Dziekuje za rady. Pozdrawiam serdecznie.

Gość gość333
Skoro spacer pomógł to unikaj ciężkostrawnych posiłków i powinno być okej. Zdrowia. Głąb^^ już stąd ucieka.

Gość gość333
A tak, chrapka na jajka. Zapomniałem że w ciąży kobiety mają smaka na różne rzeczy. Pozdrawiam i uciekam.

Gość gość
Ja jestem cywilizowany i mąż jest zawsze przy każdym badaniu ginekologicznym cipki nawet w szpitalu mam do tego prawo wspierał porody. Jest to zabiezpieczenie obecności męża bo trafiają się tacy ginekolodzy. ..Badanie u ginekologa: Lekarz rozpiął rozporek - poranny.pl Jest to objaw po zjedzeniu jajek na twardo często taki objaw daje kamienie na woreczku żółciowym. By nie stosować Szkodliwej narkozy usuwa się nawet przez przewód pokarmowy!

Gość gość
Tu autorka . Ja Cię nie nazwałam glabem. To ktoś inny.

Gość gość333
Do autorki: Wiem że nie nazwałałaś mnie głąbem. To był tylko taki żart ^^ autoironiczny. Taka mała szpila w stronę tej osoby co mnie nazwała głąbem. Nawet nie mam zwyczaju taki być. Ale na hydroksyzynę jestem cięty bo ten kto wymyślił by ją podawać w szpitalach to ja nie wiem co on miał w głowie. Od ogłupiania jest głupi jaś podawany po to by po przebudzeniu się z narkozy nie wyrywać od razu intubacji.

Gość gość333
Nie wiem czemu Jasia podają niektórym na sali chorych, ja dostałem w momencie podstawienia narkozy. Ale narkoza i głupi jaś to dość obciążające. A tu jeszcze alkohol w psychotropie. Kto to i po co wymyśli? Na wyciszanie? Raczej na przymulanie, bo po tym jest się jak napity. Właściwie dokładnie tak. Ech.

Gość gość
Nazarla sie jajek na twardo I zdziwiona ze ja brzuch boli, hahahahaha