Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Badanie na hiv w ciazy jest obowiazkowe?

Polecane posty

Gość gość

W pierwszej ciąży nie robiłam, lekarz nic nie mowil. Teraz jestem w 15 tygodniu drugiej ciąży i lekarka polecila zrobić.

Gość gość
tak obowiązkowe

Gość gość
A czy to problem dla ciebie zrobić? Ja miałam w obu ciążach robione i nie widzę w tym nic złego.

Gość gość
Ja tez nie robiłam w zadnej ciąży. Z jakiej paki sa obowiązkowe, skoro trzeba za nie placic z własnej kieszeni?

Gość gość
Tak. Jesli wynik wyjdzie pozytywny podawane sa leki alby dziecko urodziło sie zdrowe

Gość gość
To jest badanie bezpłatne, mialam robione w obu ciążach okolo 10 tygodnia

Gość gość
Co to za problem. Nie mysl o sobie ze sie tego wstydzisz ze wyjdzie pozytywny wynik tylko o dziecku ze go zabezpiecza jesli tak bedzie.

Gość gość
Żadne badanie, za które musisz płacić sama, nie jest obowiązkowe. Bo jak cię zmuszą żebyś zapłaciła ? Jak zlecają badanie, to niech sami za nie płacą.

Gość gość
To nie jest platne! Co te idiofki pisza!!!! Najpierw sie bezplodna swirusko zbadaj na leb!!!

Gość gość
Jak prowadzisz ciążę na nfz to masz za darmo. A jak prywatnie to za wszystko płacisz nawet za morfologię.

Gość gość
Nie wiem czy jest obowiązkowe, ale ja miałam zlecone. Też uważałam, że nie ma potrzeby, ale nie wydziwiałam, ufam lekarzowi. Chodzę na prywatne wizyty, za wszystkie badania się wtedy płaci. Gdybym miała nie robić badań tylko dlatego, że są płatne to nawet morfologii czy analizy moczu bym nie robiła.

Gość gość
Pewnie nikt Cię nie zmusi, ale ja, chociaż (nie wiem w sumie dlaczego) panicznie bałam się wyboku, to to zrobiłam dla dobra dziecka. Kobieta z hivem nawet chyba rodzi gdzie indziej.

Gość gość
Jak za darmo? Bylam na nfz, na morfologie, mocz, przeciwciała dostałam skierowanie. A hiv pani doktor napisala na osobnej kartce wraz z dwoma innymi badaniami z poleceniem zrobienia na wlasna reke.

Gość gość
Z tego co wiem, są zalecane, ale bywa różnie. Ja w obecnej ciąży dostałam skierowanie na badania na HIV, toksoplazmozę, kiłę i różyczkę. W poprzedniej ciąży z powyższych miałam tylko na kiłę. Jedna i druga ciąża prowadzona w ramach NFZ, tylko jedna w dość skromnej przychodni, a druga w przychodni przy szpitalu prywatnym (z kontraktem). Tak samo jak w poprzedniej ciąży miałam usg raz na trymestr, plus dodatkowe jedno jak lekarz miał wątpliwości, a teraz mam usg na każdej wizycie.

Gość gość
16:38 Normalnie darmowe. W ciazy mialam co miesiac morfologię, mocz, a do tego HIV, kiłę, toxoplazmoze, różyczkę, cytomegalie. Wszystko na Nfz. USG na kazdej wizycie. Przychodnia w szpitalu,nie czekalam na wizyte tylko szlam w dany dzien i bylam przyjęta.

Gość gość
Żadne badanie nie jest obowiązkowe i nikt nie może cię zmusic do wykonania choćby głupiej morfologii czy usg.

Gość gość
Co to za problem zrobić? Na początku ciazy dostałam plan opieki i badań prematalnycch. Gdzie na poczatku i w połowie robi sie badania na wszystkie wyzej wymienione choroby. Koszt 300 zl ale na dziecku i zdrowiu się nie oszczędza. Nawet gdy te badania to tylko formalność.

Gość gość
HIV tak naprawdę może każdy obojętnie jakiej płci, wieku czy w jakim stanie zrobić za darmo w odpowiedniej placówce. Są specjalne darmowe punkty, kasa wtedy nie jest z nfz chyba, a z funduszy celowych na minimalizowanie skutków narkomanii itp.

Gość gość
Ja w sumie oprocz tych podstawowych czyli glukoza i morfologia krwi to mialam taksoplazmoza igg i igm, hcv, grupa krwi i po 3 miesiacach powtorzona taksoplazmoza igm i tyle. Aktualnie 27tc moze jeszcze cos kaze zrobic.