Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama wiecznie głodnej Laury

Rozszerzanie diety 3 miesięczna dziewczynka

Polecane posty

Witam moja córka urodziła się z wagą 4,520 62cm . Obecnie ma 3 miesiące i waży 6.800. położna twierdzi że mam rozszerzyć dietę o zupki z marchewki z kaszka kukurydziana i stopniowo inne warzywa. (Od początku karmiona MM).Mała mało śpi ponieważ co 2 h je(również w nocy). Co wy byście zrobiły drogie mamy ? :) Dodam że kleik kukurydziany dostała w bardzo małych ilościach do mleczka aby sprawdzić reakcję. Było normalnie jak po samym mm.

Gość gość
Nie zaczynalabym rozszerzenia diety tak wcześnie, 4 miesiace to absolutne minimum

Dodam że urodziła się w początku 42 tygodnia ciąży , i zjada w dzień od 150-240 ml na jedno karmienie mm a w nocy 120-150 ml.

Gość gość
Sama rozpychasz dziecku żołądek, 240 ml zjadal mój syn jak miał 8-10 miesięcy

Gość gość
O matko moja ma rok i zjada 220 ml

Gość gość
Moj ma 1,5r i z ledwoscia 180 zjada. Bedziesz miala monstrum

Jak dziecko płacze bo głodne to mam ją głodzić i nie dać więcej ?! Dopajana jest herbatka z kopru ale jak jest głodna to i herbatka nie pomoże.... według pediatry ma przybieranie w normie do tej wagi z jaką się urodziła . Nie jest grubym dzieckiem tylko jest bardzo długa dlatego wyglada na starszą , ubieram ja w rozmiar 74 ponieważ ma tak długie nóżki ....

Gość gość
Stanowczo za wcześnie!! Poczekaj aż skończy 4 mc. Ja miałam stracha rozszerzać w 5 mc, a Ty sie nie boisz w 3? Podziwiam.

A po za tym starsze dzieciaczki jedza już dużo innych rzeczy dlatego mleka piją mniej .... to chyba zrozumiałe. Więc nie porównujemy ile zjada 10 miesieczniak czy 1,5 roczne dziecko .

Gość Mama małej Kasi
Zrobiłaś z dziecka kalekę.Rozepchałaś żołądek malutkiemu dzieciakowi! Dietę rozszerza się po czterech miesiącach.Do jakiego chodzisz lekarza,że daje Ci takie idiotyczne porady?1

Gość gość
Dziecko chce coraz więcej, bo jak dajesz coraz wiecej- to Ty jesteś matka i na tym etapie to Ty decydujesz, ile takie dziecko ma zjeść! 240 ml mm dla 3- miesięcznego dziecka to jest przesada i to gruba, no ale rób co chcesz

Gość gość
W przypadku dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym dietę zaczynamy rozszerzać, gdy malec skończy 4 miesiące. Wprowadzanie nowych produktów rozpoczynamy od warzyw, a następnie wprowadzamy owoce. Dzieci nie są wielkimi zwolennikami warzyw, dlatego dobrze je do nich przyzwyczajać od samego początku. Pierwszy nowy posiłek może stanowić zupka-papka warzywna z 1-2 warzyw (np. ziemniaka i marchewki). Potem stopniowo, w kolejnych dniach, jeśli dziecko nie ma żadnych problemów zdrowotnych (kolki, bóle brzucha, zaparcia, biegunki, wysypka), do menu można wprowadzać kolejne warzywa). Po ok. 2 tygodniach od podania zupki warzywnej można także zacząć podawać dziecku posiłki owocowe, np. tarte jabłko. Kolejne owoce należy wprowadzać stopniowo. źródło http://szczepimy.com.pl/akademia-zdrowego-dziecka/niemowle-0-12-msc/zywienie/rozszerzanie-diety/

Gość gość
Ty jakaś niedorozwinieta jesteś?? Starsze dzieci jedzą inne rzeczy i na ich korzysc eliminowane są posiłki mleczne, twoje pije tylko mleko, ale nie powinno w takich ilościach, nawet na opakowaniu masz napisane. Ona nawet nie ma czasu kiedy strawić tego wszystkiego- robisz dziecku krzywdę

Gość gość
moja córeczka też ma na imię Laura:) ma 4 mies. i ważyła przy porodzie 4,400 karmie ją piersią i lekko nie jest bo od urodzenia głodomorem jest:)ja raczej drobnej postury bałam sie że nie będe mieć pokarmu:) poki co przybiera normalnie do wagi z którą sie urodziła i waży 7,5 kg , zacząćrozszerzać diete planuje za jakieś 3 tyg, mi lekarz powiedział że u dzieci karmionych piersią powinno sie rozszerzać diete od 4 mies, u tych karmionych piersią 5-6 mies

Gość gość
Rozszerzanie diety jest bez sensu. Mm ma wiecej kalorii niz te papki z warYw i owoców. Poza tym czy to mm czy kp dietrnpowinno sie rozszerzać po 6 mies. Jej uklad pokwrmowy nie jest jesxcze gotowy na inne jedzenie

Ona od początku zjadala więcej niż pisze na opakowaniu, jak dawałam tylko tyle ile powinna zjeść to cały czas płakała wrecz był wrzask... i wtedy chciała jeść już co godzinę. Tak ma od samego początku a nie można dawać co godzinę tylko powinna jeść co 3 h a gdy doje to wtedy jest dopiero spokój na te 3 godziny . I z trawieniem nie ma problemu kupka jest 3 razy dziennie nawet...jak sobie poje to jest szczęśliwym uśmiechniętym dzieckiem

Gość gość
Dokładnie tak rozepchać synów chciała mi moja matka! Jak mogłaś pozwolić na to by takie maleństwo miało taka pojemność żołądka? Dziecko płacze bo coraz mniej czuje zmęczenie, coraz mniej chce spac a coraz więcej poznawać świat... Na opakowaniu mleka jest podana dawka odpowiednia do wieku dziecka, więcej podaje sie tylko w ostateczności ( jak przytulanie, zabawa, WODA nie uspakajają płaczącego maluszka)... Poczekaj jeszcze z 1,5 miesiąca bo nie dość ze dziecko bedzie mieć rozepchanych żołądek to jeszcze problemy z jelitami. Acha to ze teraz dziecko nie jest otyłe nie znaczy ze za kilka miesięcy nie bedzie, bo bedzie jak teraz czegoś z tym nie zrobisz.

Ona przez pierwsze 2 tygodnie spała jak niemowlak czyli dość często a później w dzien spała tylko 3 razy po góra 25 min i tak zostało do teraz. Myślicie że nie próbowałam wody , herbatki , zabawy , noszenia na rękach .... wszystkiego próbowałam ale gdy jest głodna to na 5 min się uspokoi na rękach a potem znów wrzask . Robicie tu ze mnie wyrodna matkę , próbowałam wszystkiego i dbam o swoje dziecko. Ciekawe co wy byście zrobiły gdyby dziecko cały czas płakało jak nie doje i nic innego nie pomaga tylko dorobienie mleka. I dopiero po zjedzeniu jest wesoła i szczęśliwa a o to chyba chodzi każdej matce żeby dziecko było zdrowe i szczęśliwe.

Gość gość
Dziecko nie placze wyłącznie z głodu

A nie chodzi mi w tym o to żeby spała bo ona jest nie ospanym dzieckiem i tak po prostu ma jestem do tego przyzwyczajona . Taki urok dziecka to chyba normalne.

Umiem rozpoznać dlaczego płacze moje dziecko .... i widzę kiedy jest głodna a kiedy nie

Gość gość
Moim zdaniem duuużo za dużo je Twoje dziecko. Czy Ty jesteś autorko grubą osobą?

A po za tym na moim mleku pisze że od skończonego 3 miesiąca czyli jak idzie czwarty to woda 150 ml i po dodaniu mleka wychodzi 180 gotowego produktu. Jestem normalnej postury, ale Laura była za duża i i tak cesarka była ps nie było cukrzycy ani nic w ciąży .

Gość gość
Dziecko przybiera ci prawidłowo. 700-800 g na miesiąc to idealnie. Na razie to ty możesz podawać soczki i to pod warunkiem, że dziecko skończyło 3 miesiące. Jak skończy 4, to wtedy zupki i kleiki.

Tydzień temu skończyła 3 miesiące

Gość gość
Aha nie słuchaj, że rozwaliłaś żołądek. Fakt zjada ci bardzo dużo na jedno posiedzenie, ale z tego co piszesz urodziłaś małego żarłoka. Pytanie jaką dziurkę ma smoczek? Może za duża i dlatego ona tak ciągnie? Przy mniejszej dziecko ma wymuszony dłuższy czas jedzenia, więc po 10 minutach zje mniej, a może się okazać, że właśnie po tych 10 minutach będzie najedzone.

Gość gość
Ale dostałaś informację, że od 4 mca zaczyna się rozszerzanie diety. O co więcej chodzi?

Dwa dni temu zmieniłam smoczek z 1 na 2 Tommy tippy , bo 2 jest od skończonego 3 miesiąca . I je tak samo jak z tej 1