Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak podjąć pracę skoro pracodawcy podejrzewają zajście w ciążę

Polecane posty

Gość gość

Już mam naprawdę dosyć. Mam 28 lat Pracowałam wcześniej jako planista produkcji, pozbyli się mnie, ponieważ okazało się że jest na moje miejsce chłopak po znajomości. Szukam pracy już 2 miesiące i podczas ewentualnej rozmowy jestem pytana o to z kim mieszkam, czy mam dzieci, czy planuję rodzinę i mam wrażenie że potencjalny pracodawcy myśli że zaraz zajdę w ciążę, ponieważ mam już swoje lata, a tak się składa że w ogóle nie planuję dzieci, a na pewno przez najbliższe 5 lat. Faceci mają zdecydowanie lepiej na rynku pracy i mam wrażenie że nie chcą kobiet zatrudniać.

Gość gość
Jak mnie pytajli o takie rzeczy na rozmowie, to odpowiadałam, że mam podwiązane jajowody i jak Pan chce to możemy również porozmawiać o moim cyklu. Zwykle się wtedy wpieniają i dostają buraka na twarzy, ale mam to gdzieś, bo na pewno nie zamierzam pracować w firmie, która tak protekcjonalnie traktuje kobiety, jak krowy rozpłodowe. Teraz pracuje w firmie, gdzie 90% stanowią babki- szefowa też kobieta, więc jak ktoraś zachodzi w ciąże to nie ma tragedii- po macierzyńskim prawie zawsze wracają na to samo stanowisko, chyba że planują zostać dłuzej z maluszkiem.

Gość gość
to gdzie Ty na rozmowy chodzisz ze tak ciągle pytają o takie rzeczy? SKORO JEST ZAKAZ pytania o takie rzeczy?

Gość gość
Chyba my wszystkie kobiety tak mamy. Mnie też pytano o to kilka razy. Czasami odpowiadałam, czasami nie. Wiadomo, ze jak człowiek zdesperowany, to odpowie tak, zeby pracę dostać. Tak czy inaczej takie pytania nei maja prawa być zadawane, tyle że większość rekruterów po kursach korespondencyjnych pewnie tego nie wie:O Autorko, nie poddawaj się. Szukaj. Masz dobre doświadczenie, planista musi mieć łeb na karku. Powodzenia!

Gość gość
To się odpowiada, że przyszłaś w sprawie pracy a nie na plotki o swoim życiu osobistym.

Gość gość
oczywiscie, ze nie mają o to prawa pytac, ale jak przychodzi młoda kobieta, przed 30, to uwierz takie pytanie jest wysoce prawdopodobne. Moze nie wprost, ale w takim sensie, że chcą się dowiedzieć o planach rodzicielskich

Gość gość
Gdzie chodzę ? Korporacje, mniejsze firmy. Powiem Wam że wcześniej kiedy byłam młodsza, to nikt mnie o to nie pytał, a teraz pytają i dodam, że wśród moich znajomych w podobnym wieku jest to samo. Zamężna ? Narzeczony jest ?

Gość gość
Też jestem kobietą w tym wieku i szukam pracy i spotykam się z dyskryminacją. Wcześniej pracowałam w logistyce i administracji, a szukam pracy wszędzie bo na biuro to nie ma co liczyć, a kiedy jestem zaproszona na stanowisko magazyniera ( taka praca też mnie interesuje, pracować trzeba) , to wielce dziwienie na rozmowie, że kobieta chce do magazynu, srelelele.

Gość gość
obecnie szukam pracy. W zeszłym tygodniu byłam na 11spotkaniach. mam 31lat. nikt nie pytał o dzieci. noszę obrączkę, więc widać ze jestem mężatka. poprzednio szukałam pracy 2 lata temu,też nikt nie pytał. 8 lat temu zdarzały mi się takie pytania.

Gość gość
Widocznie trafiasz na takich pracodawców, a dodam że mnie też zapytano o to z kim mieszkam.

Gość gość
byłam na rozmowach i w małych firmach i w korporacjach. owszem pytają czemu zakonczylam prace w poprzedniej firmie ale nikt nie pyta o życie prywatne. powinyscoe to ZGŁOSIĆ! Oni łamią prawo zadając takie pytania.