Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamila369

Czy zrezygnować ze spadku na rzecz brata?

Polecane posty

i nikt ciebie nie wykluczył z obdarowywania majątkiem tylko ty po prostu chcesz WIĘCEJ

Mylisz się. Wiele osób jest krytycznie nastawionych do własnej osoby w tym ja. Sama zawsze stawiałam się niższej pozycji. Ale to się właśnie zmienia.

Gość gość
Ale to jest dom twoich rodzicow. Ich majatek. Skoro nie chca sie nim z toba podzielic to dlaczego tego od nich oczekujesz? Bo ci sie nalezy dla zasady?

Gość gość
Dokładnie autorka po prostu jest roszczeniowa i zachłanna, rodzice jej pomogli, nie zostawili jej zupełnie z niczym, pomogli się wykształcić, dali jakiś wkład ale ona patrzy na to co brat dostał i dostanie. Mi by do głowy nie przyszło, wyliczać bratu okres że mieszkał u rodziców i sobie zaoszczędził, kto Ci bronił zostać tam i też sobie oszczędzać? Dlaczego nie zostałaś? Brat jest na miejscu, przepisany dom będzie pod jego skrzydłem, rodzice pewnie chcą sobie zapewnić dożywotnią pomoc w razie awarii, potrzeby remontu. Ten dom to tak na prawdę będzie odpowiedzialność. Załóżmy, że rodzice przepiszą go Tobie, będziesz w stanie spłacać kredyt, otrzymywać swoje mieszkanie i jeszcze ich ten dom? Działka jest bezproblemowa, dom aby nie stracił na wartości trzeba remontować co jakiś czas. Jeśli nikt o ten dom nie będzie dbał, to za jakiś czas może być nic nie warty a warta będzie tylko działka na której stoi. Odpowiedz, sobie na pytanie czy byłabyś w stanie utrzymać ten dom, aby nie popadł w ruinę.

czyli jest tak jak napisałam - twoi rodzice mają jakieś podstawy ,żeby większe zaufanie pokładać nawet w swojej synowej niż w córce . Może warto zrewidować swoje wyobrażenia o tym kim i jak jesteś wobec swoich rodziców ? Bo to co chcą zrobić ze swoim majątkiem wasi rodzice świadczy ostro przeciwko tobie.

Gość gość
Co wy tu bredzicie jaka roszczeniowa. Autorka czuje się pominięta, bo rozice faforyzują tylko brata i uważają , że jak jemu wszytko prepiszą to będzie git, a autorka ma sobie sama poradzić , bo się wyprowadziła, a jeśli oni czyli rodzice zaczną chorować to uważają ,ze to właśnie autorka powinna się nimi zająć bo jest córką ( to nie robi) . Taka jest właśnie polityka rodziców , kiedy dzielą majątek miedzy syna i córkę i kiedy czegoś occzekują . Autorka wskazywała , że to nie jest sprawiedliwe. Bo nie jest. Nic nie podpisuj, niczego się nie zrzekaj, powiedz im , ze to nie jest w porządku, że też jesteś na świecie, a jeśli oni tego nie widzą , albo widzieć nie chca , to zawsze mozesz przestać ich odwiedzać , jeśli właśnie tego sobie życzą.

Gość gość
Pytanie jest w ogóle źle postawione .Bo spadek jest po rodzicach , zawsze po ich śmierci o ile wcześniej nie przekazali go darowizną.A tu rodzice żyją i przepiszą bratu jak chcą , mogąc nic autorce nawet nie wspomnieć o tym fakcie.Więc nic nie podpisywać ani przyjęcia ani tym bardziej zrzeczenia. Nie jest to do końca sprawiedliwe ale tak się utarło , że ten kto dostaje dom, opiekuje się rodzicami do śmieci.A nie jest to łatwe pogodzić pracę zawodową , wychowanie dzieci z opieką nad rodzicami , być może leżącymi , potrzebującymi opieki przez 24 godziny.Pomyśl również o tym a może żal do nich będzie mniejszy.

Gość gość
Ale z was hieny :( tylko czekacie na smierc rodzicow zeby wydrzec najwiekszy kawal krwawego miesa. Makabra jakas. Ty autorko zakasaj rekawy i sama idz robic na te 3 dzieci zamiast zagladac innym do kieszeni. Co rodzice maja to ich i moga sami o tym decydowac. Moze przeprowadz sie do tego domu to zaiszczedzisz na kredycie... Rece opadaja.

Gość gość
w takich sytuacjach dobrze jest poradzić się kogoś w kancelarii notarialnej . Ja o coś takiego dowiadywałam się tu http://www.jeziorscy.com.pl/ i wszystko mi dokładnie co i jak.

Gość gość
Tez uwazam ze najlepiej pomoze tutaj wizyta u notariusza. W kancelarii Marty Nowak i Romany Gruskoś http://www.krakownotariusz.com.pl/ porady prawne związane z czynnościami notarialnymi są udzielane bezpłatnie :)

Gość gość
Zamiast pytać po forach, najlepiej będzie pójść do prawnika, który pomoże ocenić sytuację i doradzi odpowiednie kroki. Żebyś miała już jakąś klarowną sytuację, mogę polecić Ci mecenasa marka Seroczyńskiego, który jest na bieżąco w prawie spadkowym :) Kontakt znajdziesz tutaj http://siedlce.seroczynski.com.pl/