Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zabawy kreatywne

Polecane posty

Gość gość

Drogie mamy, czy kojarzycie jakieś książeczki w których są przygotowane zadania dla dzieci, ale nie wystarczy użyć do tego kredki, trzeba zaangażować w to więcej materiałów np. klej, nożyczki, farby, krepina itd. Takim wzorem dla mnie jest Pomyślnik. Są tam fajne zadania, np. miś, którego trzeba wykleić watą, narysowane oczy i trzeba umazać ręce w farbie i je odbić na papierze, mają udawać macki ośmiornicy. Moja córka uwielbia takie zadania, ale ciężko mi znaleźć książki z czymś w tym stylu. W przedszkolu Panie mają mnóstwo takich pomysłów, ale ja nie wiem skąd czerpać inspiracje.

Gość gość
My mamy "Księgę eksperymentów", wydawnictwo Centrum Edukacji Dziecięcej. Ale nie piszesz ile mała ma lat- mój to pięciolatek. Szczerze mówiąc uważałam że nie trzeba poddawać dziecku takich pomysłów, ale ksiązkę dostał i zakochał się :) Większość potrzebnych materiałów to plastyczne- plastlina, taśma, nożyczki, karton, papier itd. W większości muszą pomagać dorośli, ale dużo dziecko robi samo i daje to masę radości. Głównie zabawy plastyczne, optyczne, czy eksperymenty z pogranicza fizyki i chemii (jak kolorowe mieszaniny cieczy, kolorowa piana, ciecz nienewtonowska itd).

Gość gość
Bo jeśli chodzi o same, typowe zabawy plastyczne, z "bazą" pod wykonanie różnych prac przestrzennych i instrukcją, polecałabym kupić po prostu część podręcznika dla dzieci dedykowanego dla jej wieku, jak np. Tropiciele- wybierz po prostu coś innego niż to z czego korzystają w przedszkolu. Kup po prostu samą wyprawkę plastyczną, nie cały zbiór, ja miałam do domu dużą część podręcznika, bo synek nie mógł dokończyć roku w przedszkolu, zaskoczyło mnie właśnie ile kart do prac jest w tej wyprawce plastycznej- do zaginania, wyklejania włóczką, klejenia, obsypywania brokatem, płaskie, przestrzenne- no różności.

Gość gość
Moja córka ma 3 lata. Czy masz na myśli to: http://www.smyk.com/catalog/product/view/id/138558/s/edukacja-przedszkolna-tropiciele-roczne-przygotowanie-przedszkolne-box-wsip/ ? Zależałoby mi wyłącznie na takich szablonach do pracy, czyli tak jak pisałam duży rysunek, który jest podstawą do stworzenia czegoś kreatywnego, wyklejenie zwierzątka watą, kawałkami podartego kolorowego papieru, jakieś obrazki, które córka mogłaby pomalować farbami itp.

Gość gość
Dzięki wielkie. Sam tytuł pomógł mi znaleźć kilka innych książeczek więc chyba będziemy miały co robić. :) Czasami wystarczy odpowiednie ukierunkowanie, dziękuję raz jeszcze. :)

Gość gość
Polecam podpatrzeć w sklepie Bibabu, bardzo fajne tam są rzeczy dla dzieci własnie, jest oddzielna zakładka "zabawki" spory wybór.

Gość gość
Do zabaw kreatywnych przydadzą się kleje w sprayu i taśmy samoprzylepne. Ja od zawsze zamawiam takie taśmy w tym sklepie http://www.tasma.krakow.pl/.

Gość gość
wpisz w wyszukiwarkę "książeczka manipulacyjna" albo "quiet book" możesz zrobić z dzieckiem, albo dziecku niespodziankę ja właśnie zamawiam filc, rzepy, zestaw kaletniczy i będę robić, bo pomysłów jest w necie nieskończona ilość. Tylko gotowe drogie jak smok, więc wolę samodzielnie.