Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tomografia komputerowa

Polecane posty

Gość gość

Witajcie, czy ktoś z was miał może robioną ostatnio tomografię komputerowa jamy brzusznej z kontrastem (tk nadnerczy)? Chciałam sie dowiedziec czy kontrast jest podawany doustnie czy do żylnie? oraz czy trzeba sie rozbierać czy powinnam zalozyc jakies leginsy zeby metalowych guzikow nie miec czy cos takiego. Okropnie sie boje tego badania, ale jak trzeba to trzeba.

Gość gość
pomocy dziewczyny! nikt nie byl na TK?

Gość gość
Ja miałam robiony dziś kontrast został podany dożylnie poczułam gorąco metaliczny smak w buzi i piękny żyły ale da się przeżyć teraz z obawa czekam na wyniki

Gość gość
Miało być piekly żyły najlepiej być ubrany luźno nic nie trzeba ściągać tylko stanik nie może być nic metalowego samo badanie nie jest straszne najgorsze oczekiwanie na wynik

Gość HAL_inkaa
Kontrast podawany jest zawsze dożylnie i faktycznie czuje sie takie ciepło i metaliczny posmak w ustach, ale trwa to tylko chwilę. Ja miałam tomografię z kontrastem jamy brzusznej już dwa razy. Zależy też od pracowni, ale zazwyczaj trzeba się rozebrać przynajmniej do pasa i dają specjalny fartuch. Jeśli szukacie dobrego miejsca w Krakowie to polecam Euro Clinic.

Gość gość
Nie zaciążaj po tym przez ok 3 mce ...

Gość gość
najlepszy rezonans jest przecież w krk w imed, tam ma najwięcej tesli, nie wiem czy 1,5-3,0 ale coś w tym stylu, największa jednostke spośród innych osiąga więc to też przekłada się na dokładność. prywatnie czas oczekiwania nie jest długi

Gość Ritttaa
O kontraście decyduje raczej lekarz prowadzący - zależy co trzeba zbadać. Ja miałam tk jamy brzusznej obowiązkowo z kontrastem jeszcze hepatotropowym do tego. W Centrum Diagnostycznym Lux Medu robiłam -szybko i sprawnie. A kontrast podawany jest dożylnie, nie słyszałam żeby podawano doustnie.

Jeśli prywatnie również polecam Lux Med, a szczególnie centra diagnostyczne. Mają dobry sprzęt nie trzeba skierowań i nie ma kolejek, badania niemal od ręki.