Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Prosze o rade

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny prosze, doradzcie. Dzisiaj rozmawialam z babcia. Mowila,ze dzwonila do MOPSU i pytala,czy nalezy jej sie jakis dodatek z racji tego, ze opiekuje sie 92-letnia matka. Nie nalezy jej sie. Ale nalezalby sie mi, gdybym podjela sie opieki nad prababcia, a raczej chodzi o pomoc w opiecie. Dodam, ze i tak staram sie pomagac babci, jednie nie zmieniam pampersow prababci. Nalezaloby mi sie 520 zl + opieka oplacalaby za mnie KRUS. Jest to dosc kuszace, przyznam, ale obawaiam sie, ze babcia zwyczajnie bedzie mnie wykorzystywac jako darmowa podwozke i w gruncie rzeczy cale to 500 zl pojdzie na paliwo. Poza tym dzien w dzien nie jestem w stanie byc u babci, bo mieszkam na innej wsi, niedaleko, ale jednak i mam 3-letnie dziecko. Boje sie, ze babcia bedzie mi kazala byc na kazde skinienie, niezaleznie od pory. Jutro mam jechac z nia do Mopsu i doinformowac sie. Ja mam w planach, ze na przyklad zaproponuje,ze bede przychodzic 3 razy w tyg i pomoge babcie umyc, przyniose opal, raz w miesiacu zmienie firanki, raz na 3 tyg posciel, bede jezdzic po pampersy. Oprocz mycia babci to robie wiekszosc z tych rzeczy, ale teraz chcialabym by bylo to jakos ''unormowane''. Bede chciala trzymac sie schematu,planu, bo inaczej boje sie, ze babcie zrobi ze mnie parobka. Jak sie na to zapatrujecie? P.S. Ten sam post dodalam w swoim watku, bo nie chce zasmiecac forum, ale nie ma tam w tej chwili oddzewu, a bardzo mi zalezy na opiniach.

Gość gość
To chodzi o opiekę...Posłuchaj ,zgódź się na to i zobacz jak wszystko będzie wyglądało w praktyce dla Ciebie.Bo niestety nie wiem.jaki ma charakter Twoja babcia .Jak będzie, to wszystko za uciążliwe ,to poprostu zrezygnujesz ze świadczenia.Pozdrawiam.《》

Gość gość
Dzieki za odpowiedz. Niestety, 24 h na dobe nie dam rady byc przy prababci, ale przeciez babcia z nia mieszka, jest na chodzie, wiec to nie tak, ze obie potrzebuja opieki. Chodzi bardziej o to, zeby babci w opiece pomoc, bo sama ma juz 70 lat. I jeszcze jedna kwestia: czy jak, nie daj Boze, babci sie cos stanie, to co wtedy z prababcia?Ja nie dam rady jej wziac do siebie, bo nie mam warunkow, a przeciez dziecka nie zostawie i nie pojde mieszac do prababci...

Gość gość
Zawsze można zrezygnować z bycia opiekunem:) Spróbuj jak będzie nie tak, to zrezygnujesz Zawsze to dodatkowy grosz może nie będzie źle《》