Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bdhsisdbrkr

Duphaston. Pomocy

Polecane posty

Gość Bdhsisdbrkr

Witam. Czy któraś z was zaszla w ciaze biorac duphaston? Problem w tym ze nie wiem jak to wkoncu jest. Inni mowia ze blokuje on owulacje a inni ze nie. Ja mam go bra od 16 do 25dc. Niektórzy Pisza ze trzeba go brac dopiero po owulacji bo inaczej on ja zatrzyma i ciazy nie bedzie. Inni ze nie zatrzymuje. A ja mam różne cykle wiec i owulacja mize byc późno... Czy sa tu panie ktore zaszly w ciaze a braly duphadton przed owulacja??

Gość gość
Zacznijmy od tego, że duphaston nie jest cudownym lekiem na zajście w ciążę, sprawdza się wtedy kiedy są problemy z progesteronem, pomaga też przy zagniezdzeniu. Jeżeli masz nieregularne cykle, to powinnaś poznać ich przyczyne i od tego powinien zacząć lekarz, duphaston bierze się po owulacji, a takie zapisywanie 16-25 jest tendencyjne i sprawdza się przy cyklach 28-dniowych , choć i to nie zawsze

Gość Bdhsisdbrkr
Biorac go wkoncu będę miala cykl krótszy wiec i wtedy owulacja powinna byc wcześniej chyba. Może lekarze wlasnie tak robia ze przepisuja od 16 i cykl sie ureguluje i wtedy owulacja bedzie przed 16dc. Juz w glowie mi sie miesza. Widzialam strony gdzie pisze ze ten lek nie blokuje owulacji i juz sama nie wiem

Gość gość
Ale możesz mieć długie cykle np. Z powodu problemu z prolaktyna i na to duphaston nie pomoże

Gość Bdhsisdbrkr
Mi chodzi tylko o to by sie dowiedziec czy sa osoby ktore braly ten lek przed owulacja i zaszly w ciąŻę? Bo nie chce tez go bezsensownie brac i hamowac sobie owulacje. To już lepiej wcale nie brać.

Gość gość
Skąd możesz wiedzieć kiedy masz owulacji, skoro masz nieregularne cykle?

Gość Bdhsisdbrkr
Robie testy owulacyjne. Z tym ze nie wiem dlaczego od tygodnia ciągle druga kreska jest taka bardzo jasna. I tak codziennie.

Gość gość
Testy owulacyjne to sobie można wsadzić nie powiem gdzie- miałam przez rok monitoring i usg co innego, a testy (rozne) co innego, i Ciebie podstawa to badania hormonalne, a potem dopiero leki

Gość Bdhsisdbrkr
Tylko ze ja wiem ze moge zajść w ciaze bo juz raz bylam tylko poronilam. Jedynie sie boje brac te leki ze względu na to ze maga zatrzymac owulacje i wtesy nie zajde. Bylam u 2 lekarzy i zaden z nich nie zlecil badan

Gość gość
Czy sa tu jakies panie ktore braly duphaston przed owulacja i zaszly w ciaze??

Gość gość
Tak, duphaston blokuje owulacje. To progesteron. Na podobnej zasadzie działa tabletka po i tabletki anty jednoskładnikowe (z progesteronem). Oczywiście duphaston to nie antykoncepcja, więc w ciążę zawsze można zajść, ale jest to dużo trudniejsze.

Gość gość
Moim zdaniem blokuje owulację. Ja brałam duphaston od 5 do 25 dc ze względu na torbiel endometrialną. Brałam go przez rok i w tym czasie w ciążę nie zaszłam pomimo starań. Po odstawieniu zaszłam w drugim cyklu. Pewnie nie u każdej kobiety blokuje, to zależy zapewne od organizmu i gospodarki hormonalnej. U mnie ewidentnie blokował.

Gość Bdhsisdbrkr
W encyklopedi lekow pisze ze nie blokuje on owulacji. Wiec temu zastanawiam sie jak to jest i czy sa kobiety ktore zaszly w ciąŻę biorac go przed owulacja

Gość gość
Weź to na logikę. Skoro tabletka "dzień po" ma w sobie progesteron i jej zadaniem jest zablokowanie owulacji jeśli do stosunku doszło przed owulacją, to co może się stać jak weźmiesz inną tabletkę z progesteronem przed owulacją? oczywiście w duphastonie dawka jest niższa, ale może akurat u Ciebie taka ilość wystarczy żeby tą owulację zablokować. W naturalnym cyklu wzrost progesteronu też następuje dopiero po owulacji i dlatego też duphaston zaleca się brać od 16 dc żeby nie zaburzać naturalnego cyklu. Poza tym, owulacja występuje +\- 14 dni PRZED kolejną miesiączką, a nie 14 dni PO miesiączce, więc żeby bezpiecznie brać Duphaston musisz znać dobrze swój cykl i wiedzieć kiedy masz owulację (a to pokazuje tylko monitoring). Jeśli masz długi cykl to jest wielce prawdopodobne, że owulację masz później zgodnie z tym co napisałam powyżej (14 dni przed końcem cyklu). Ja kiedyś smarowałam się maścią z progesteronem naturalnym, gdzie dawka jest niższa niż w tabletkach i tam pisało, że może hamować owulację.

Gość Bdhsisdbrkr
Dzięki za opd.