Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Owoce o dobrych właściwościach

Polecane posty

Gość gość

Cześć, istnieje wiele mitów i prawd powszechnych dotyczących owoców, chciałabym skorzystać z waszej wiedzy, bo sama nie wierzę w to, co piszą w internecie. Jakie owoce są dobre w diecie, w jakich ilościach? Niekoniecznie chce schudnąć, chciałabym dostarczyć organizmowi to, czego potrzeba mu do zycia nie tylko w niezbędnych ilościach - wolałabym karmić się owocami i warzywami niż jakimiś zlepkami witamin w kapsułkach. Chudnięcie będzie raczej pozytywnym obiektem ubocznym zmiany sposobu mojego żywienia. Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Gość gość
Wszystkie owoce i warzywa sa dobre dla naszego zdrowia. Nalezy jest ROZMAICIE. Jedzenie monotonne jest zle (nie wolno jesc stale pewnej grupy pokarmow, to zle). Tylko rozmaitosc zapewnia wszytkie witaminy i mineraly. Najlepiej jesc zgodnie z sezonami, czyli jesz to co wlasnie daje matka natura. Pomidory latem, a zima warzywa korzeniowe. Nalezy tez jesc wiecej warzyw niz owocow, bo owoce zawieraja duzo cukrow.

Gość gość
Owoce sa po prostu zdrowe. W odchudzaniu ananas, on pomaga mocno na metabolizm i pecznieje w zoladku, daje uczucie sytosci, ale oczywiscie ten swiezy, z puszki to w wiekszosci cukier. Warto jesc owoce kazde chyba, co prawda zawieraja cukier, ale jest to cukier, ktory bardzo szybko przemienia sie w energie i uchodzi z organizmu.

Gość gość
Teraz jest na pewno czas na jabłka (mała bomba zdrowotna, zawierająca niemal wszystkie znane witaminy: A, C, D, E, K oraz pulę witamin z grupy B, a także wiele cennych minerałów. Jabłka najlepiej jadać nieobrane i w postaci surowej, ponieważ pod wpływem obróbki termicznej tracą one większość swoich cennych właściwości), ale też: pomarańcze, banany, gruszki (potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, bor czy jod. Stanowią również bogate źródło witamin: A, B1, B2, B6, C i PP) - to co możesz dostać w sklepie, patrz na etykiety i nie nabieraj sie na bio - nie warto przepłacać za nalepkę (w 99% przypadków).

Gość gość
Wydaje mi się że im bardziej różnorodnie z tymi owocami to tym lepiej, bo jakbyś sie zażerała tymi bananami co niewiadomo ile są warte to wątpie czy to takie znów zdrowe. Poza tym z owocami lepiej nie przeginać bo zawierają cukry i kwasy które wcale nie muszą działać korzystnie choćby na układ krążenia. Najlepiej jednak jeść warzywa gotowane i to na parze

Gość gość
mówisz, że chcesz naturalnie ale też sie tak do końca nie da, pójśc do sadu narwać jabłek i się tym odchudzać.. wyciągi owocowe, wzbogacone o witaminy i antyoksydanty też są dobrym sposobem :)

Gość gość
mówisz o wyciągach owocowych w jakiej formie?

Gość gość
no na przykład w tabletkach, przecież sa takie i pewnie są równie dobre, a nawet lepsze, bo zawierają dodatkowe witaminy i inne cuda :)

Przecież naturalne wcale nie znaczy tylko świeże, prosto z plantacji, czy z sadu. Równie naturalne są owoce suszone, z tą samą zawartością witamin i składników mineralnych. Kto nie spróbował np. produktów firmy Helio może tego nie wiedzieć. Proszę poczytać na stronie http://www.helio.pl/ z jaką dbałością są przygotowywane, ile mają wartości odżywczych, że zalecane są osobom chorym na celiakie. Naprawdę zastanawiam się, czy jest konieczność brania tabletek i faszerowania się chemicznymi suplementami kiedy mamy suplementy natury ?

Gość gość
no jak z tymi jagodami, przecież tak samo jest, supelementy z nimi są przecież w pełni naturalne, niektóre zawierają nawet 75% wyciagu z jagód w tabletce nie w opakowaniu :) Posiaają doatkowo witamin, antyoksydanty, i inne wartości odżywcze dla naszego organizmu :)

Generalnie mówi się, że warto jeść owoce, bo są zdrowe. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że poszczególne owoce różnią się kalorycznością, zawierają inne składniki odżywcze. Dużo też zależy od tego, czy jemy świeże owoce, czy suszone. Zainteresowanych tematem odsyłam do tekstu: https://portal.abczdrowie.pl/dlaczego-warto-jesc-owoce Pozdrawiam!

Gość gość
widzę że ile ludzi tyle opinii, jak zawsze i jak wszedzie.. a gdzie dwóch polaków tam trzy zdania ;) Cegiełka ode mnie http://www.polskatimes.pl/artykul/3709872,gdzie-kupic-jagody-acai-jakie-opinie-maja-o-nich-konsumenci,id,t.html

Gość gość
coraz więcej artykułów się o nich pojawia, to chyba będzie przyszłoroczny hit odchudzania :D no ale wróćmy do wątku o żywych owocach ;)

Gość gość
no a któraś z was je kupowala, czy wszystko w fazie internetowych tesow, bo tak ten papier a ttym bardziej internet wszystko przyjmie

Gość gość
no wiadomo ze wszystko

Gość gość
no fajnie ze jest cos takiego, ale jakos nie chce mi sie wierzyc w te wszystkie cuda na kiju ktore sie wypisuje w internecie, nie wierze na slowo musialabym sama sprobowac czy to dziala.. a zdrugiej strony zawsze sie pukalam w czolo jak kolezanki kupowaly takie specyfiki do ochudzania, jakies proszki, saszetki, koktaile i inne

Gość gość
bo to tak właśnie jest, ja też się pukałam w czoło, jak widziałam jak laski piją jakieś herbaty, albo kawę zieloną mielą masakra! jak to śmierdziało :D a potem zniknęłam na 2 tygodnie z pracy, bo złamałam łapę i jak wróciłam to laski były nie do poznania. Taka ziobówka i grupa wsparcia w odchudzaniu to jednak wielki motywator. Może by spróbował tych jagód acai jak się nie sprawdzą to się wywali i tyle. Z czystej ciekawosci. Btw nie wiecie jakie tam są zalecenia przy ich braniu?

Gość gość
a koktalie podono tez spoko nawet jest cos takiego jak dieta koktailowa nawet jej próbowałam, ale to sie chyba tylko w wakacje sprawdza, bo inaczej to bez sensu jak nie ma świeżych warzyw. a poza tym spaliłam bączka do mielenia xD i skonczyło się rumakowanie i miksowanie :D

Gość gość
hahahahaha ja swój mikser tez tak załatwiłam, przegrzałam go

jeśli chodzi o odchudzanie to rzeczywiście świeży ananas i grejpfrut robią najlepszą robotę.

Gość sezamek54
Ja wiem o jednej cennej informacji, która nagminnie jest ignorowana - acai są na odchudzanie bardzo dobre ale nie w świeżej postaci! One są dość mocno kaloryczne, więc tylko przetworzenie do poziomu np. własnie tabsów do odchudzania ma takie właściwości :) więc pójście na skróty i żarcie łyżkami samego owocu poskutkuje staniem wagi w miejscu - ich właściwości będą się wzajemnie znosiły.

Gość gość
no i tak kupienie ich w świeżej postaci jest w polsce niemożliwe więc zostaje tylko forma przetworzona w postaci tabletek

Gość gość
pierwsze słyszę.. o tabletkach czytałam jest o nich dużo w artykułach i tutaj dziewczyny tez pisały wiec zaczynam sie zaglebiac, ale na sok jeszcze nigdy nie trafilam

Gość gość
patrzcie co mam www.iqacai.pl ja juz sie zglosilam :) takze dzieki za pomoc kupie sobie przez te stronkę!

Gość gość
nie widze zapisów, chyba znowu maja produkt na stanie :) fajnie ze mozna je kupic jednak w polsce.. poczytam, duzo tam rzeczy ciekawych jest napisanych, jest lektura do herbaty :)