Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Hemoroidy, co dalej

Polecane posty

Gość gość

Pare miesiecy temu (z 5 msc) lekarz przepisal mi czopki i masc. Czopki wykorzystalam do konca, masc juz nie. I przez jakieś 4 i pół miesiaca byl blogi spokoj ale dwa dni temu znowu sie zaczelo a mam taka prace w ktorej trzeba strasznie sie gimnastykowac no i boli po prostu. Bo sa one zewnetrzne (oraz wewnetrzne) i sa stale. Nie znikaja samoistnie czy cos, ciagle sa na wierzchu i maks 3 naraz. Nie krwawia, tylko bola i swedza i pieka. Mam przez to problemy z wyproznianiem. Poza tym jak na ironie pojawily sie jak bardzo zdrowo sie odzywialam, cwiczylam itd. Teraz juz pozwalam sobie na wiecej fastfoodow itd ale ciagle pije 2l dziennie, nawet wiecej i moja praca rowniez daje mi wycisk. Jedynym minusem jest to, ze pije dziennie 2 mocne kawy i pale papierosy. Jeszcze tak na koniec... Lekarz powiedzial ze w zadnym wypadku nie usuniemy tego bo mam lagodne objawy wedlug niego i nie ma takiej potrzeby. A mi to strasznie utrudnia zycie i wstydze sie przed chlopakiem i zaniza mi to samoocene :/ Isc do innego lekarza? I moze ktos z was mial juz zabieg? Pomoglo?

Gość gość
cóż, na rimming nie masz co liczyć ;)

Gość gość
No wlasnie :D moj lekarz chyba tego nie rozumie

Gość gość
palenie, fast foody, kawa, siedzacy tryb zycia plus problemy z wyproznianiem i masz gotowy przepis na hemoroidy mozesz zmienic lekarza, jeden ci powie ze nie trzba usuwac a drugi ze trzeba, operacja to masakra, moja znajoma miala w szpitalu robione, lezala w czyms w rodzaju kolka w d***e dobe po wycieciu a jak poszla sie wyproznic to z bolu zemdlala, no ale to z kasy chorych, sa tez inne sposoby ale to juz prywatnie, zadbaj o diete, duzo blonnika, jogurtow zeby dziennie isc sie normalnie zalatwic a nie rodzic kamien bo to jest najgorsze dla o***tu, ruch tez bardzo wskazany, masci i czopki mozesz kupowac bez recepty, sa juz plyny do mycia, przede wszystkim higiena tzn umyc sie woda po kazdym wyproznieniu, wytrzec do sucha delikatnie a potem posmarowac caly rowek sudocerem, zlagodzi podraznienie

Gość gość
Dziekuje za odpowiedz :) Nie mam siedzacego trybu zycia. Wlasnie bardzo duzo sie ruszam i dlatego od dwoch dni jest mi ciezko w pracy, bo ciagle mnie boli. Nie odzywiam sie calkiem niezdrowo. Pozwalam sobie codziennie na cos kalorycznego ale obowiazkowo otreby, jogurty, lekka kolacja. Duzo niegazowanej wody. Mysle ze wszystko jest wina kawy i papierosow ale z tego strasznie ciezko zrezygnowac :( Czytalam o roznych sposobach zabiegu i skoro piszesz ze na kase chorych jest tak drastyczny to faktycznie wole isc po prostu prywanie i miec to z glowy tylko duzo osob twierdzi ze nawet po takich zabiegach problem wracal po kilku msc :(

Gość gość
niestety ale hemoroidy wracaja i nawet operacja nie da ci gwarancji, ze juz bedziesz miec ten problem z glowy jedz jak najwiecej blonnika, procz platkow owsianych, tez kasze, pieczywo zytnie i razowe, rosliny straczkowe i przede wszystkim jak pisalam wyzej higiena bo ten swiad jest przykry i potrafi dokuczac, zaopatrz sie w mokry papier toaletowy najlepiej z witamina e to sprzyja gojeniu sie ranek

Gość gość
Codziennie biegaj lekkim truchtem przez 15 min - nawet w domu - chodzi o krążenie krwi i mikrokrążenie. Przy słabszym krążeniu mikrożyłki w zwieraczu i jelitach nabrzmiewają zastaną krwią i stąd tworzą się stany zapalne i nabrzmiałe żyły tj. hemoroidy Jedz głównie "mokre" potrawy tj. zupy, lecza, owoce, ogórki kiszone, kapustę kiszoną, jabłka, surówki warzywne itd. wszystko co zawiera wodę i co nie jest suche - chleb, pieczywo, ciasta itd. Wówczas będziesz mieć miękko plastyczną lub luźną kupkę i nie będą żyły w odbycie tak intensywnie pracowały i zmniejszy się ból. I nie siedź na twardym typu taboret / krzesło lub połóż gruby miękki koc. Lepiej na miękkim fotelu / sofie wówczas zmniejszają się naprężenia w odbycie. U mnie na codzień to pomaga. Kiedy miałam mega ostry stan to się modliłam o uzdrowienie i poszłam na Msze sw. z modlitwą o uzdrowienie i prosiłam o uzdrowienie i kiedy ksiadz chodził i błogosławił z monstrancją wówczas bardzo prosiłam i zostałam wysłuchana :) Następny raz w toalecie już był ku mojemu zdziwieniu bez bólu choć się bałam, że znowu będzie strasznie. I po tym uzdrowieniu trybem życia zasmoliłam sobie znowu i już od razu przy lekkim początkowym dyskomforcie zmieniłam dietę na "mokrą" i codziennie staram się wychodzić z domu i więcej chodzić niż zwykle i daje radę :)

Gość gość
'Mam przez to problemy z wyprożnianiem." ___ Mylisz kolej rzeczy, dlatego, że nie przez hemoroidy masz problemy z wypróżnianiem, ale przez problemy z wypróżnianiem masz hemoroidy. Nawracają, bo są skutkiem, czyli następstwem złego trybu życia, popełnianych błędów nie tylko żywieniowych i dopóki nie uregulujesz diety będą przez cały czas, nie znikną, a może być jeszcze gorzej. Tylko odpowiednia dieta przez dłuższy czas przyniesie ulgę, a nawet zanik hemoroidów, jednak zawsze będą powracać przy zaparciach, dlatego tak ważna jest dieta. Obecnie boli, bo masz stan zapalny, weź czopki, czy masć, myj MYDŁEM, ale odradzam stosować płynów do higieny intymnej. Nie siadaj na zimnym!

Gość gość
7arZyPuOLDStFbVgZR3P8RZc