Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ilu procentowe mleko dla rocznego dziecka?

Polecane posty

Gość gość

Chcę przejść z mleka NAN na krowie. Ile procent powinno mieć mleko dla roczniaka? Czy jeśli na butelce jest napisane, ze pasteryzacja w 75 stopniach, to znaczy, ze mam je przegotowac?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nikt nie daje takiego mleka swoim dzieciom?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dziecko nie miało biegunki po tym mleku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie mialo biegunki, problemow z brzuchem itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tylko wiesz kazde dziecko jest inne. To, ze moje nie mialo problemow nie znaczy, ze innemu bedzie dobrze sluzyc. Musisz sama sprawdzic i zdecydowac czy przechodzisz na krowie czy jednak, z jakiegos powodu, wracasz na mm.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jak maszcmleko w kartonie to przeciez juz jest pasteryzowane.ja tez tylko pogrzewalam.mm ma 2% dla dzieci powyzej roku,wiec krowie tez dawalam 2%.zadnych problemow nie bylo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Raz już dałam 2-uprocentowe i się załatwił dosyć luźno i teraz nie wiem czy 2 procent to nie za dużo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ale to nie zalezy od tego ile mleko ma procent. Jesli zalatwil sie luzno to znaczy, ze cos mu nie służy w mleku krowim. To moze sie zmienic za jakis czas kiedy uklad pokarmowy bedzie bardziej dojrzaly. Poki co wroc na mm i za jakis czas sprobuj znowu z krowim i obserwuj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Chcę dawać mleko z butelki i tam jest napisane pasteryzacja 75 stopni i ktoś tu pisze, że nie trzeba gotować takiego mleka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ale czego ty nie rozumiesz? Wiesz wogole co to jest pasteryzacja? To moze zapytaj wujka google

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pasteryzacja – technika konserwacji za pomocą odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Głównym zadaniem pasteryzacji jest przedłużenie trwałości produktów poprzez unieszkodliwienie form wegetatywnych mikroorganizmów. Proces ten nie niszczy jednak form przetrwalnikowych ani większości wirusów. Klasyczna metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powyżej 72 °C, jednak nie większej niż 100 °C. Np. typowy proces pasteryzacji mleka polega na ogrzaniu go do temperatury 100 °C w ciągu 1 minuty lub do 85 °C w ciągu 30 minut w zamkniętym urządzeniu nazywanym pasteryzatorem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mleko pasteryzowane można tylko podgrzać. Ja dawałam od ok.10-11. miesiąca mleko krowie 2% do kaszki. Mój mały był cały czas na piersi, mm nie używałam w ogóle. Potem przerzuciliśmy się na mleko kozie. Ani po krowim, ani po kozim nie było żadnych problemów z brzuszkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czyli krotko mowiac pasteryzacja to jest obrobka termiczna mleka. Czyli mleka pasteryzowanego nie trzeba ponownie gotowac. A tak pozatym to najlepsze jest mleko 3,2% jesli pasteryzowane, bo przy obrobce traci najmniej skladnikow odzywczych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×