Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego dziki głupi tłum ludzi kazał uwolnić Barabasza?

Polecane posty

Gość gość

Kim byli ci pseudo intelektualiści? To wydarzyło się naprawdę? Bo brzmi dalece nieprawdopodobnie.

Gość gość
Tam na filmie Gibsona widać przechadzjącego się między tłumem diabła-więc może to była jakaś psychoza zbiorowa?

Gość Michał121212
Bo tak wyglada demokracja. W demokracji rzadzi wiekszosc, a wiekszosc to debile. Tak z reszta wynka z krzywej gaussa.

Gość gość
No nie wiem. Może. Może oni coś ćpali wtedy-w sumie to nie wiadomo. Hitlera też wszyscy słuchali ale ci wszyscy byli pod wpływem pervitinu -czyli metaanfetaminy.

Gość gość
Barabasz był zelotą, czyli członkiem stronnictwa walczącego o wyzwolenia spod okupacji Rzymu - nie był pospolitym przestępcą tylko na nasze czymś w rodzaju rewolucjonisty.

Gość gość
Być może zadziałała "psychologia tłumu"... Coś na wzór owcy w stadzie... Jeden coś tam krzyknie, drugi mu przytaknie... Za nim trzeci, czwarty, piąty, tysiąc setny... Wystarczy zobaczyć, co wydarzyło się ze studentami na imprezie w Bydgoszczy lub na Love Parade w Niemczech... Albo było tak, jak ktoś napisał wyżej; jeśli ktoś jest głęboko wierzący, uduchowiony, to może uwierzyć w te znaki od szatana... Ja wierzę i w jedno, i w drugie; nie odrzucam żadnej opcji...

Gość gość
Michał121212 dziś Wiesz z czego może ta krzywa wynikać? 70% ludzkości to altruiści a reszta to egoiści Tyle że jedyne 5% ze 100% to osoby odważne, będące gotowe pójść na śmierć w imię słuszności sprawy, prawdy itp. To takie upierdliwce i uparciuchy ale stanowią 5% populacji świata! To oznacza że większość można zmanipulować bądź przekupić.

Gość gość
A to by się zgadzało ze skłonnością ludzi do obierania takich ustrojów politycznych jak,,komunizm" ,,pseudodemokracja" niemalże na przemian! W komunizmie zawsze większość jest zastraszona dzięki tej części którą można przekupić. W demokracji te 30% wmawiają reszcie wolność :D Wszystko układa się niczym w puzlach!

21:25 Altruizm jest podyktowany egoizmem. Robisz komus przysluge, bo masz nadzieje, ze on ci ja odwzajemni jak bedziesz potrzebowac pomocy - Richard Dawkins Samolubny Gen.

Gość gość
Bo jak na marszu KODu, krzyczą durnie a nie wiedzą o co chodzi.

Gość gość
Ja myślę, że ta droga przez mękę, na śmierć na krzyżu, to był dialog Boga z diabłem. Diabeł usiłował pokazać Bogu że to on tutaj rządzi a Bóg mu pokazał że wyłącznie tutaj na ziemi.

Gość gość
I wyłącznie ludźmi! A na dodatek Bóg w ten sposób odkupił wszystkich ludzi więc okazało się że i nad szatanem ma władzę.

Gość Edziaaaaaaaa
Tak musiało być, bo to metafora tego, że każdy z nas jest Barabaszem. Chodzi o to, że w miejsce Barabasza wstawiacie siebie. I wychodzi na to, że jesteście winni, chcą was zabić, ale zostajecie uratowani przed Chrystusa, który oddaje za was życie. O to mniej więcej idzie. Przynajmniej w interpretacji Biblii.

Gość gość
Jezus nauczał: Miłujcie wrogów swoich i módlcie się za swoich prześladowców. Bo jeśli miłujecie tylko tych, którzy was miłują to jaka w tym jest nagroda? Tymczasem najgłupsza religia wszechświata ISLAM uczy zemsty dla spokoju duszy i dla chwały i tak od wieków toczą się wojny między mszczącymi się a mającymi być pomszczonymi-TA ZARAZA SIĘ ROZPRZESTRZENIA.

Gość gość
Richard Dawkins NIE JEST żadnym autorytetem.

Gość gość
a co miał na myśli Jezus Chrystus mówiąc, że nikt nie przychodzi do ojca jego, inaczej niż przez niego samego?

Gość gość
W interpretacji biblii chodzi o to, że diabeł chciałby mieć poważanie u ludzi, ich szacunek-chciałby by go słuchali i oddawali mu swe dusze-tymczasem finalnie diabeł zostaje sam, bo z Bogiem nie ma żadnych szans. Przegrywa każdą stoczoną walkę bo ma władzę tylko nad ciałem człowieka-rzadziej nad jego duszą. Wystarczy raz zaufać Bogu.

Gość gość
gość dziś Barabasz był zelotą, czyli członkiem stronnictwa walczącego o wyzwolenia spod okupacji Rzymu - nie był pospolitym przestępcą tylko na nasze czymś w rodzaju rewolucjonisty x Dokładnie...Barabasz był więźniem politycznym, czyli generalnie bardziej bohaterem niż przestępcą...nic dziwnego, że chcieli aby go uwolnić. Poza ty nie oszukujmy się, jeżeli teraz pojawiłby się człowiek i powiedział-"ja jestem synem Boga"-ile osób by mu uwierzyło? Szpitale psychiatryczne są pełne "jezusów", "papieży""królów" itp. Nie ma nic dziwnego w tym, iż ci ludzie nie uwierzyli Jezusowi, którego mieli zapewne za wariata, a chcieli uwolnienia człowieka, który realnie chciał zapewnić i wolność...

Gość gość
Ten "wariat" czynił cuda i są na to liczne dowody. Czy wariaci z psychiatryków uzdrawiają ludzi? Niekoniecznie.

Gość gość
Gość dziś 21:20, zgadzam się w stu procentach. Ciekawie to jest opisane w książce Mistrz i Małgorzata w rozdziale Poncjusz Piłat.

Gość gość
Skąd u Was tak głębokie przekonanie o działalności rewolucyjnej Barabasza?? Biblia mówi jasno, że to zbrodniarz a przyczyną wyboru tłumu była agitacja kapłanów - przeciw Jezusowi. Macie inne źródła czy co?

Gość Mam g0wno na twarzy31
No przecież 2 posty wyżej podawali... Pora nauczyc sie czytac

Gość gość
DLATEGO że tak samo dziki głupi osobnik z takiegoż tłumu zakłada TEN wątek.