Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

łóżeczko czy łóżko

Polecane posty

Gość gość

polecacie zakup zwykłego pojedynczego łóżka z barierką zamiast łóżeczka ? dziecko będzie miało więcej miejsca do zabawy tylko że łóżeczko można wszędzie przenieść , co o tym sądzicie ? rozważam to bo już u dwóch osób słyszałam że coś takiego jest i polecają

Gość gość
fajny pomysł i mniejszy wydatek , ale nie wiem czy to praktyczne

Gość gość
Nie polecam, na pewno nie na pierwszy rok. Jest taki etap kiedy dziecko się przewraca, podnosi, czolga a zupełnie nie kontroluje co robi, łatwo wypaść mimo barierki- żadna barierka nie osłania łóżeczka na całej długości a już kilkumiesieczne maluchy wędrują po całym łóżeczku. Barierki tez są często albo tak niskie ze dziecko może wypaść górą, albo tak wysokie ze może utknąc pod nią. U nas było łóżeczko drewniane, po 15 mocach jak wychodził góra miał zdjęta jedna ściankę i założoną barierkę, jak skończył 3 lata dopiero duże łóżko ale też z barierką.

Gość gość
No i jako miejsce do zabawy to zupełnie nie prawdziwy pomysł dopóki jest jeszcze nieporadne i może po prostu spaść z niego. Nie bez powodu dla takich maluchów są łóżeczka i kojce z wysokimi ściankami, albo maty na podłogę. Zwykle tanie łóżeczko można kupić w okolicach 100 zł, używane juz całkiem za grosze, to nie taki straszny wydatek.

Gość gość
Ja chwalę sobie taką kombinację: na początku łóżeczko, żeby można było podnieść dno na odpowiednią wysokość (bo inaczej rozwalimy sobie plecy). Potem, jak już dziecko zaczyna się podnosić można zamienić zwykłe łóżeczko na turystyczne, jeśli w ogóle planowało się taki zakup i często się podróżuje (albo zostawia malucha na noc u dziadków). Oczywiście zostawiamy normalny solidny materac. A zwykłe łóżko kupić dopiero, gdy dziecko wyrośnie z poprzedniego. Łóżeczko turystyczne ma tę zaletę, że jego ścianki są miękkie i dziecko nie obija sobie głowy. Może nie warto się martwić, gdy maluch jest spokojny, ale mojemu udało się złamać kość potyliczną i miękkie łóżeczko było wskazane.

Do łóżeczka warto dobrać materac, bo to na nim dziecko będzie bezpośrednio spało. Materac z pianki termoelastycznej zapewnia komfortowy i przyjemny sen, jednocześnie jest bezpieczny dla zdrowia, idealnie podpiera ciało dziecka w trakcie snu i zapewnia prawidłowy rozwój. Kupując łóżeczko nigdy nie można zapomnieć, o tym, jak ważna rolę spełnia w nim materac.