Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czyrak

Polecane posty

Gość gość

Cześć. Jestem 25 letnim chlopakiem. Di tej pory nie miałem nigdy czyraka ale teraz zrobił mi się jeden na nodze. Nie byłem u lekarza bo dopiero dzisiaj się o tym dowiedziałem - myślałem początkowo ze to trądzik. Raczej ciężko będzie udać się do lekarza bo w dzień pracuje. Mam pytanie czy to jest jakaś choroba? W sensie że po jakimś czasem powróci?

Gość gość
Zanieczyszczona krew, zapewne nieszczelne jelita. Kup w aptece maść ichtiolową, i smaruj nią czyraka (na nodze bedziesz potrzebował zrobić "opatrunek", czyli musisz mieć gazę i plaster), jak będzie to już możliwe, to wyciskaj i odkażaj wodą utlenioną. Na przyszłość zadbaj o szczelność jelit, na oczyszczenie krwi pij sok z buraka, pokrzywy. Jesli tego nie zrobisz, czyraki będą co jakiś czas powracać. Lekarzy sobie daruj ;)

Gość gość
Nieszczelne jelita? Czyli że co mam jakieś pęknięcie? A to może być przez hemoroidy? Bo chyba mam...

Gość gość
A google masz? To poszukaj sobie o nieszczelności jelit.

Gość gość
Żadne "nieszczelne jelita", to jest kompletna BZDURA wymyślona przez jakichś oszołomów. :o Czyrak to jest po prostu gronkowcowe zakażenie mieszka włosowego, na nodze stosunkowo niegroźne ale gdyby zdarzył się na twarzy trzeba by koniecznie iść do lekarza. Pierwsza zasada: NIE WYCISKAĆ żeby nie rozsiewać bakterii. A poza tym przykładać ciepłe kompresy, na noc grubo maści ichtiolowej pod opatrunek. Jak pęknie (po ok. 7-10 dniach) odkażać np. octeniseptem i smarować tribiotikiem.

Gość gość
gość dziś Bzdury to sam/a opowiadasz.

Gość gość
gość dziś WON oszołomie!!! :o

Gość gość
Oszołomów to masz w rodzinie idiotko!

Gość gość
gość dziś : A Ty idioto na jakiej podstawie zakładasz, ze to kobieta? Widać, że masz jakiś uraz do dziewczyn ale to Twój problem... xxx A wracając do tematu, to skąd to się mogło wziąć? Mi się z początku wydawało, że mi tam robi się trądzik. Z racji tego, że wyszło mi to z tyłu nogi, jakieś 15 cm pod tyłkiem to nie widziałem tego. Od jakichś 4 dni lekko mnie tam bolało gdy dotykałem to miejsce - typowe jak w przypadku powstawania krostki z trądzikiem. A już miałem kiedyś w podobnym miejscu właśnie "syfa" więc sądziłem, że znowu mi wychodzi. Dopiero dziś rano postanowiłem sprawdzić i zauważyłem praktycznie czarną krostkę z czerwonym rumieńcem w koło (średnicy ok 1cm). Pokazałem to rodzicom, bo jeszcze czegoś takiego nie widziałem i podobno to czyrak. Jakieś 2 godziny temu mi ta krostka pękła gdy próbowałem wygiąć nogę aby się przyjrzeć jakoś temu. Zrobiła się taka kropla którą wytarłem papierem toaletowym. Potem odkaziłem Octeniseptem i przykleiłem plaster z watą namoczoną w rumianku. Może coś to da ;)

Gość gość
Jak pękło tak szybko to raczej nie czyrak, tylko jakieś drobniejsze zakażenie, też ropne, ale mniej groźne. Czyrak dłużej rośnie i "dojrzewa", i boli tak, że na tyłku siąść nie można ;) Obserwuj, jak się podobne zakażenia będą powtarzać, to warto pójść do lekarza, żeby dał ewentualnie jakiś antybiotyk do stosowania lokalnego, być może zleci badania krwi żeby sprawdzić, czy nie ma jakichś niedoborów. Ale jak to przypadek jednostkowy to nie ma powodów do zmartwień :)

Gość gość
gość dziś Większych bzdur dawno nie czytałem :-D