Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co sadzicie o nowym projekcie pisu dot. ubezpieczenia dla wszystkich?

Polecane posty

Gość gość

Wg mnie to dobry pomysl (tak jest np. w UK). Dzieki temu powinni zamknac urzedy pracy, bo w takim przypadku nikt sie nie bedzie rejestrowal a kase przeznaczona na utrzymanie nierobow w urzedzie bedzie mozna przeznaczyc na cos innego.

Gość gość
Moja rodzinka ma ubezpieczenie prywatne, wiec nas to nie dotyczy. Podejrzewam, ze ceny lekow moga skoczyc w gore.

Gość gość
Jestem ZA

Gość gość
Urzedow pracy nie zamkna, bo organizuja kursy z Ue

Gość gość
Jest ok.

Gość gość
Moze i nie zamkna, ale ogranicza liczbe osob pracujacych w urzedzie. Skoro za czasow wysokiego bezrobocia musialo byc duzo urzedasow, przy teoretycznym spadku kto bedzie ich trzymal?

Gość gość
a ja jestem przeciw, bo to pójdzie oczywiście z naszych pieniędzy 500+ mieszkanie + 4000 + :O składki + x już niestety likwidują podatek liniowy, a dla mnie to różnica płacić 19% czy płacić 40 % (taka ma być najwyższa stawka). Mam płacić 40%, bo osiągam duży dochód? Bo miałam pomysł/zdobyłam wykształcenie/ harowałam i mam oddawać prawie połowę? Bo jestem bystrzejsza od tych, co zarabiają mniej i płacą 19%?

Gość gość
to 40% to od jakiej stawki ma byc??

Gość gość
W Belgii też płacą 40% :)

Gość gość
moj maz zarabia 8500 brut to znaczy, ze mu 40% odciagna?????

Gość gość
podatek liniowy zostanie skasowany i zostanie zw. "skala" - teraz jest 19% do ok. 85000 , a przy dochodach wyższych niż ok. 85 tys. jest 32 % . A ma być tak, że najwyższe dochody będą oprocentowane stawką 40% (w połowie listopada mają podać szczegóły). 19 % też pewnie zostanie, ale przy niższych dochodach.

Gość gość
nie wiem jak będzie wyglądała nowa skala - czytałam, ze od 19 do 40%, może dadzą coś jeszcze pośrodku, kwot nie znam.

Gość gość
skad oni wezma na to wszystko kase???

Gość gość
Jestem na tak, bo 1. system e-wus, ktory pozwala sprawdzac kto jest ubezpieczony a kto nie kosztuje drozej niz ubezpieczenie wszystkich ktorzy obecnie nie sa zarejstrowani jako bezrobotni. Bezrobotny jest ubezpieczony za darmo, wiec po co miec fikcyjnych bezrobotnych i dodatkowo placic drozej za jakis e-wus, zeby wylapywac nieubezpieczonych??? To bez sensu. 2. Poza tym w normalnych panstwach wszyscy obywatele sa ubezpieczeni, tak tez bylo w Polsce. Tylko nam Hameryke zrobili (tam 30% ludzi nie mialo ubezpieczenia, ale Obama tez to zmienil). 3. Na Zachodzie placi sie ubezpieczenia prywatne jak ktos chce miec indywidualny pokoj w szpitalu, woli leczyc sie w prywatnych klinikach niz w publicznych, itd. 4. Poza tym czym sie rozni "nieubezpieczony" od rolnika majacego 1 ha ziemi i majacego darmowe, panstwowe ubezpieczenie rolne?! Z tych powodow jestem za likwidacja drogiego i bezsensownego e-wus i za ubezpieczeniem dla wszystkich.

Gość gość
nie stac ich na to, ale co ich to obchodzi, obywatele zaplacą.

Gość gość
Wyjdzie na zero, albo nawet na plus, bo nie bedzie ewusia. PO zrobilo sobie pewnie cieple posadki po 8tys na reke, dlatego ewus tak duzo kosztuje.

Gość gość
od kiedy to bedzie obowiazywac?

Gość gość
Do pani która się chwali że jest gusta i dużo zarabia: Jak świat światem bogatsi powi ni płacić więcej podatku niż biedniejsi, to logiczne. I tak nie zbiednieja. Ale Ty pewnie jesteś jedną z tych, co to popierają raje podatkowe i kombinatorow.

Gość gość
od 2018 roku ma nie być liniowego x 21:05 - jakbym popierała raje podatkowe, to założyłabym tam działalność, a nie w Polsce :) Rozumiem, że dla ciebie bogaty = złodziej? ;) , bo uczciwie nie można się dorobić? x Idąc tym tokiem myślenia, w sklepach też ceny powinny być dla "biednych" i "bogatych" (to oczywiście kpina). Są równi i równiejsi ;)

Gość gość
niech mi oddadzą kasę za studia zagraniczne które mnie kosztowały kupę kasy i za wszystkie kursy które zrobiłam żeby mieć dobrze płatną prace, z jakiej paki będą mnie okradać 40% podatkiem!

Gość gość
Od kiedy ubezpieczenie dla wszystkich?

Gość gość
21.56 -nie zdziw sie ale na zachodzie wiele krajów ma tak ustawione progi że nie trzeba być krezusem by wpaść w stawki 40-45% .