Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie umiem gotowac. Jak sie nauczyc ? Tylko prosze bez hejtu...

Polecane posty

Gość gość

Nie umiem gotowac totalnie. Do tej pory jedlismy w knajpach (nie fast food tylko obiadowe raczej), albo jedzenie z paczki typu pierogi, kopytka, surowki kupne, zupa z paczki, sos ze sloika itd. Jednak teraz jestem w ciaxy i chcialabym nauczyc sie normalnie gotowac. Tylko ze mi nic nie wychodzi a poza tym nie mam weny co bym miala gotowac. Pomozcie.

nie ma innego sposobu jak tylko próbować :) gotować - przypalać , przesalać , nie doprawiać ,piec zakalce , rozgotowywać .... aż do skutku :) dasz radę , to wcale nie jest takie trudne :)

Gość gość
Tutaj np. masz dobre podpowiedzi: www.forum.gazeta.pl/forum/w,77,156729439,156729439,Nauka_gotowania_od_czego_zaczac_.html Z książek kucharskich na pewno się sprawdzi "Każdy może gotować. Naucz się gotować w 24 godziny i przekaż dalej" J. Olivera

Gość gość
Z przepisów. Metoda prób i błedów.

Gość gość
Wejdź sobie na kwestiasmaku jest tam pelno na prawdę prostych dań. Zacznij np. Od makaronow i jakis mies w sosie. Zupy kremy tez sa bardzo proste i szybkie. Próbuj i nie traktuj tego jak przykry obowiązek.

Gość gość
Musisz próbować i się nie zniechęcać. Innej możliwości nie ma. Szukaj przepisów w internecie, kup sobie jakieś książki kucharskie i do dzieła. Tylko przygotuj się na to, że pierwsze próby będą nieudane. Wiele dań będzie niejadalnych, sporo pewnie wyrzucisz, ale inaczej się nie da. Chyba, że dysponujesz wolnym czasem i pieniędzmi, to możesz zapisać się na jakieś kursy. W wielu miastach organizują takie weekendowe kursy, możesz nauczyć się gotować i jeszcze poznać jakichś fajnych ludzi.

Gość gość
Na początek polecam zapiekanki - trudno je zepsuć. W miarę łatwe są też mięsa pieczone w folii. W ogóle dużo jest dobrych rzeczy, które trzeba tylko pokroić, doprawić, a potem samo się robi - gulasze, zupy, leczo. Z rzeczy, które odradzam na start, to wszystko w panierce, jakieś zrazy, roladki itd - to, co wymaga pierniczenia się z każdą sztuką z osobna.

Gość gość
Na początek zrób spagetti to jest bardzo łatwe. Może masz ukryty talent albo odnajdziesz pasję. Ja też nie umiałam gotować. A jak zaczęłam to pokochałam i gotowanie i jedzenie niestety. Mnie do rozwoju talentu motywuje mąż bo jest bardzo wymagający jeśli chodzi o jedzenie. Staram się też gotować zdrowo. Jak chcesz to podam Ci kilka przepisów.

Gość gość
"Na początek zrób spagetti" Taak... Makaron od podstaw, i to jeszcze wymagający specjalnego sposobu formowania, to faktycznie "prościzna" :D

Gość gość
Mozesz zac zac od zup. Wez przepis, kup skladniki i zrob, np krunpnik czy jarzynowa jest bardzo prosta. naucz sie baz: Pieczneie calmego kurczaka gotowanie wywaru pod zupe, Gotowania warzyw- np fasolka szparagowa podgotowana na parze i potem przesmazona na patelni z cebulka i boczkiem jest prosta i maczna jako dodatek do miesa.

Gość gość
Ja jakoś nigdy nie uczyłam się gotowania,traktuję to jak zabawę i zawsze wychodzę z założenia,że coś tam wyjdzie...metodą prób,błędów i udoskonalania ;-) Biorę przepis i robię ;-) i tak oto zostałam specjalistka od zapiekanek,zup i sernika i robię całkiem niezłe przetwory na zimę...a,że czasem coś wylądowało w koszu? trudno. Zacznij od zup...np. rosołu, jarzynowej albo zrób warzywa faszerowane np. miesem,ryżem i upiecz na blasze frytki. Z ciast możesz zrobić biszkopt z galaretką i jakimiś owocami.

Gość gość
Przepisy z internetu. Rob dokladnie jak pisza badz mowia w filmikach. Z czasem nauczysz sie doprawiac i kombinowac sama. Tez tak robilam bo nawet nie wiedzialam ile soli i gotuje sie ziemniaki. I rob takie podstawowe obiady bez udziwnien.

Gość gość
01.37 Ty mądra jesteś? Myślisz, że karzę dziewczynie makaron gnieść do spaghetti? ( Choć zrobienie makaronu nie jest trudne). Ale na początek może kupić gotowy z pszenicy durum i zrobić sos pomidorowy na bazie pomidorów z puszki z czosnkiem i ziołami. Łatwe, szybkie i smaczne.

Gość gość
Zacznij od potraw, których nie można zepsuć. Np. mięso pieczone w rękawie. Minimalna robota a jest zdrowo i mięso zawsze jest kruche. Oczywiście zależy co, jakie kawałki, ale ja np.wieprzowinę piekę tak ok 1h. Dobrze byłoby z kimś jednak porozmawiać, bo przepisy często nie zawierają oczywistości, a bez nich coś nie wychodzi, np.co do czego a nie na odwrót, co ciepłe, a co zimne dodać, czego nie łączyć....

Gość Motherinlooove
1:37 Lubię gotować, inni lubią u mnie jeść. Makarony z sosem w wielu wersjach to mój konik, ale w życiu nie robiłam sama makaronu, nie pisz jakby to była oczywistość. Spaghetti to dobry pomysł na początek Autorko.

Gość gość
To tak jak ja! Totalne kulinarne dno. Kupiłam thermomixa i już jest dużo lepiej. Polecam ten sprzęt jak ktoś nie ma kulinarnych talentów. Teraz potrafię nawet zrobić zupę krem! Tzn termis robi za mnie. Jedyny wysyłek rozrobić zakupy :)

Gość gość
Musisz polubić gotowanie ;) wtedy wszystko zacznie Ci wychodzić i nabierzesz wprawy. Możesz zacząć od rosołu np. Dobry wywar z mięsa i warzyw jest bazą większości zup i sosów

Gość Edziaaaaaaaa
Zacznij od taka banalnych dań jak np.. jajecznica, albo kaszka manna :D potem omlet, naleśniki, w necie cos znajdziesz

Gość gość
Każe od "kazać" piszemy przez ż. Karze od "karać" piszemy przez rz. Np. "mama każe mi sprzątać", "mama karze mnie za nieposłuszeństwo."

Gość gość
11:30 Kaszkę mannę ja nie raz zepsułam hahaha a to przypaliłam, raz były grudki a innym razem gęsta aż łycha stała w pionie haha

Gość gość
Nikt się nie rodzi z umiejętnością gotowania :D Próbuj, zaczynaj od prostych przepisów,nie zrażaj się, pratyka czyni mistrza!

Gość gość
Kupuj w kiosku takie broszurki"Przyślij przepis" i gotuj z tego. Wszytko się udaje.

Gość gość
Faktycznie coś mi wizualnie rz nie grało w tym słowie ale kto by się takim głupstwem przejmował. Chyba drobnomieszczańska kura domowa co to ortografię z podstawówki pamięta bo na niej zakończyła edukację.

Gość gość
gość dziś Normalny człowiek by napisał: "Dziękuję, nie byłam pewna, zapamiętam." Zwłaszcza, że uwaga była zwrócona grzecznie. A nienormalny rzuci się, atakując ad persona tak jak ty...

Gość gość
gość dziś popieram

Gość gość
gość dziś - huj ci w d**e ty p**do

Autorko, nie przejmuj się, ja też na początku bylam nogą do gotowania ale z czasem... nauczyłam się, i o dziwo, moejemu mężowi, z wyksztalcenia kucharz, smakuje to co robię. Jeszcze dużo mi brakuje do umiejętności super kucharki ale uwazam że nie jest tragicznie :-) wiele rzeczy metoda prób i błędów. Moja rada: załóż sobie zeszyt z przepisami, zapisuj sobie pewniaki ktore zaczna ci wychodzic,a z czasem będziesz mogła modyfikowac wg uznania. Rozumiem że największy problem stanowią dania obiadowe? Ja zaczynałam od standardowych obiadów czyli ziemniaki, kotlet i surówka, teraz już doszłam do wprawy w robieniu pizzy czy lasagne i to wszystko z naturalnych składników, staram się unikać chemii czy gotowcow. Jeśli nie masz się kogo spytać o rady (mamy czy babci) szukaj przepisów w necie. Ja nawet zdarza się ze zrobię dżem czy nalewki domowej roboty, i zawdzięczam to przepisom z Internetu ;-) staram się piec placki czy ciasteczka. Jednak prawda jest to ze łatwiej sie pracuje w kuchni gdy Ci nikt nie przeszkadza i gdy masz czas - wtedy mozesz włożyć w gotowanie więcej serca :-) Bo pospiech i stres do niczego dobrego nie prowadzi. Mimo ze umiem sporo dan, to np. Mieso do devolaile do dzisiaj rozbija mąż, bo ja kompletnie nie umiem tego robic i jeszcze w życiu nie ugotowałam rosołu, mimo ze gotuje inne zupy. Na wszysto przyjdzie czas i pora. Cierpliwości autorki a nauczysz się gotować :-)