Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Guzki na wezlach chłonnych na szyji dziecka to normalne?

Polecane posty

Gość gość

Maly ma 3.5 roku. Byłam u lekarki bo maly miał infekcje katar i kaszel. Lekarka pomacala i stwierdziła że to normalne u dzieci i mam obserwować nawet nie zaleciła badań... kto się kiedyś spotkał z takim problemem ?

Gość gość
Guzki mogą być niegroźne ale niestety mogą być też groźne,moja córka miała powiększony jeden węzełek i miała robione badanie krwi aby wykluczyć to najgorsze po to by się nie denerwować.

Gość gość
Obserwuj. Mojej córce też się zdarzało i znikały.

Gość gość
Mój syn tez ma i również miał robione badania krwi ale zastanawiam się czy jest jeszcze inna możliwość? Usg?

Gość gość
Mój syn, 3 lata, tez ma. Miał powiększone od niemowlaka jak np. ząbkował, przy infekcji, chorobie itp. Jak mial 4 miesiące, to mu robiłam usg, bo węzły chłonne w okolicach potylicy były bardzo wyczuwalne, ale budowa była prawidłowa. Badania krwi tez miał robione i było ok. U dzieci to normalne, moja lekarka zawsze je sprawdza przy każdym badaniu.

Gość gość
Mój 5latek też ma od małego i lekarka powiedziała, że tak może być i że to nie groźne, ale żadnych badań nie zleciła. A jakie wy robiłyście badania krwi? zwykła morfologia czy jakies dodatkowe badania?

Gość gość
Nie denerwuj sie w czasie infekcji i do kilku tygodni po to normalne moga byc takie guzki. Po infekcji powinny juz sie zmniejszac i zniknac. Wazne aby sie nie powiekszaly. Moj synek mial za uchem wlasnie po chorobie i tak mi lekarka powiedziala ale i tak zrobilam badania wszystie wyniki wyszly dobre

Gość gość
Robilam morfologie cpr mocz

Gość gość
Jak będzie po infekcji, już zdrowy to zrób morfologie i dodatkowo leukogram - pokaże czy wszystko działa jak trzeba :-) moja pediatra zawsze zleca te badania.

Gość gość
może tak jeśli mija 2,3 tygodnie od znalezienia węzłów, a dziecko zachowuje się normalnie, nie skarży się na nic, nie gorączkuje itd. to białaczkę limfoblastyczną można w zasadzie wykluczyć, szpikowa ma dłuższy okres wylęgania, ale węzły raczej o niej nie zwiastują jeśli węzły są duże można zrobić usg i dobry lekarz stwierdzi czy są w stanie rozpadu czy też nie - chłoniak bo o te choroby Wam raczej chodzi natomiast jeśli jest 1 węzeł i to spory można go pobadać, jeśli są w pakietach, ale już długo, uważam, ze nie ma się czego obawiać czasem fizjologia taka jest, dziecko ogólnie ma cieńszą skórę i chudą szyję, to wtedy węzły sa bardziej wyczuwalne i wydaje nam się, ze to katastrofa, ale w rzeczywistości to niż nie znaczy, moje dziecko miało 2 węzły o wielkości 3,5 cm i 2,5 cm, zbadany na lewo i prawo, nie z powodu węzła, a przy okazji i to, wyszła zaraz infekcja i stwierdzono zapalenie węzłów, dostał antybiotyk na kilka dni i węzły się zmniejszyły, usg nie wykazało cech rozpadu, a tylko infekcję także te węzełki miał po prostu jak u słonia, wyglądał jakby miał świnkę, jego brat po tygodniu miał to samo, więc to było wirusowe, ale na stan zapalny niestety dostali antybiotyki i to było w szpitalu, a stwierdzenia powyżej sa słowami lekarzy w szpitalu

Gość gość
U nas jest guzek wielkosci fasolki jaś. Nie zmienia sie nie powieksza i tez nie znika .

Gość gość
u nas podobnie jak w porzednim poscie. troche mnie to martwi a lekarze to bagatelizuja

Gość gość
a w jakim wieku dziecko, od kiedy ten węzeł, czy chorowało ostatnio i na co?

Gość gość
guzek od pazdziernika kiedy pojawil sie kaszel i katar i nie zniknal od tego czasu

Gość gość
ile ma cm ten węzeł i dokładnie w którym miejscu?

Gość gość
na szyji i jest wielkosci fasolki jas

Gość gość
to jest spory jednak, nie boli? ile lat ma dziecko?