Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Cela_ml

wypowiedzenie przed 12tc

Polecane posty

Hej. Może któraś z Was sie dobrze orientuje: Otóż. W obecnej firmie pracowałam na okres próbny 3 m-ce, po tym czasie dostałam umowę na czas określony na rok (nie było przerwy między dwiema umowami). Po ok. dwóch tygodniach pracy na nowej umowie (rocznej), zrobiłam test ciążowy i wyszedł pozytywny. Poinformowałam o tym kierowniczkę i dodałam że informację tę potwierdzę za 3 dni (bo wtedy miałam umówioną wizytę u lekarza). Na jeden dzień przed wizytą otrzymałam "rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem" (2 tyg. okres wypowiedzenia). Co powinnam zrobić w tej sytuacji?

Gość gość
Było nie rozkładać swojej rozklapiochy.

Gość gość
Moglas wstrzymac sie do momentu jak masz to zaswiadczenie od lekarza z data otd

Gość gość
Nie mogą Cię zwolnić. Umowę masz na czas określony na rok. Jesli w tym czasie zajdziesz w ciążę jesteś normalnie chroniona,przed zwolnieniem (tylko w przypadku likwidacji lub upadłości pracodawcy zostajesz z niczym), nawet jesli zaszłaś w ciąże 1 dnia pracy. Jesli dostałaś wypowiedzenie pracodawca musi Cie przywrócić. Po roku Twoja umowa wygasa, ale Ty normalnie masz macierzyński. Nie masz po prostu gdzie wrócić po jego zakończeniu, chyba ze przedłużą Ci umowę. Te 12 tygodni dotyczy sytuacji, w której pracownica zatrudniona na umowę o pracę na czas określony zachodzi w ciążę w okresie 12 tygodni przed zakończeniem umowy o prace. Np . umowa kończy się w grudniu 2016, a pracownica zachodzi w ciążę w listopadzie 2016. W tej sytuacji pracodawca nie musi przedłużać jej umowy , nie zostaje omamy także przedłużona automatycznie do czasu porodu ani nie należy sie macierzyński .