Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Musze wyprawić obiad na 14 osób. Doradźcie i oceńcie moje menu

Polecane posty

Gość gość

Dorosłych osób 10 i 4 dzieci w wieku 4-6 lat. Obiad na godzinę 15, chcę by było smacznie, ale zarazem elegancko:) Jak na razie zaplanowałam tak: 1. Sałatka z serem feta, suszonymi pomidorami, warzywami i sosem z oliwy z oliwek 2. Sałatka z kurczakiem z warzywami i sosem ostro kwaśnym 3. Zupa: rosół z makaronem 4. Karkówka zapiekana w marynacie, z pieczarkami do tego ziemniaki gotowane lub pieczone 5. zwijasy z papryką serem i ogórkiem 6. surówka z białej i czerwonej kapusty, ogórki konserwowe i kiszone 7. dwa rodzaje ciast: sernik i tiramisu Do picia soki, napoje gazowane, woda, kawa, herbata i alkohol. Dodam, że połowa gości będzie z za granicy i nie jest to rodzinny obiad, a bardziej takie mini eleganckie przyjęcie dla osób z pracy męża.

Gość gość
a gdzie bigos ???

Gość gość
Dalabym dwa rodzaje miesa

Gość gość
Uważam, że super menu tylko dla dzieci zamiast karkowi cos innego bym zrobiła np: jakies udka bądź skrzydełka z kurczaka.

Gość gość
Jak ma być elegancko, to ogorki konserwowe/kiszone podałabym w formie jakiejś sałatki. Same nie bardzo pasują, mimo iż do karkowki są ok.

Gość gość
Ja też albo jakaś rybe- nie każdy lubi wieprzowine

Gość gość
Może być .

Gość gość
Jest ok. Jak to wszystko "ładnie" podasz to będzie dobrze.

Gość gość
tu autorka, zapomniałam dopisać, że dla dzieci będą skrzydełka pieczone i domowe frytki:) A jaki jeszcze rodzaj mięsa można podac i w jakiej postaci?

Gość gość
Moim zdaniem super.

Gość gość
Kobieto jak nie znasz wszystkich to skąd wiesz ze nikt nie jest wege? Dodaj na osobnym półmisku łososia ( kup w lidlu bądź biedronce) usmaż i podaj z plastrami cytryny a osobno biały sos z koperkiem . Serio.

Gość gość
Jeśli są muzułmanie w tym towarzystwie to rzeczywiście dobrze byłoby mieć inne mięso. Drób jest najbezpieczniejszy bo wszyscy go jedzą. A tak w ogóle to menu super.

Gość gość
Nie przesadzajcie. Jak ktoś jest wege to nie je żadnego mięsa. To co, autorka ma cudować z kotletami warzywnymi? Bez przesady. Zje sałatkę i po kłopocie. A jak ktoś chce wybrzydzać to mu wszystko nie będzie pasowało.

Gość gość
gość dziś A dlaczego muzułmanie, a nie żydzi?

Gość gość
15:24 a łosoś to nie mięso?

Gość gość
A to ma być szwedzki stół? Bo jak nie to nie wiem, po co 2 rodzaje sałatek i te jakieś zawijasy. A jak to szwedzki stół to jak oni ten rosół mają jeść (i czemu akurat rosół?). Jeśli to ma być normalny obiad, to podajesz JEDNĄ przystawkę typu sałatka albo kilka różnych ale małych (np. roladki z łososia, łódeczki z cykorii), potem zupa (daruj sobie ten rosół, zrób dobry sezonowy krem, np. z dyni, albo z porowo-ziemniaczany z boczkiem). Potem danie główne, i deser (też jeden, postaw na ten sernik albo jeszcze lepiej szarlotkę, tiramisu sobie daruj, polskie to to nie jest, oryginalne też nie).

Gość gość
Rosół ok, bo to typowa nasza potrawa. Nie robiłabym innej zupy.

Gość gość
A tiramisu faktycznie może warto zastąpić szarlotką. O ile masz sprawdzony przepis i wiesz, że wyjdzie ok. Ja w ogóle wychodzę z założenia, że lepiej zrobić proste danie, które wiemy że wyjdzie dobrze, niż cudować z nowymi przepisami, które mogą się nie sprawdzić.

Gość gość
Kobieto jak nie znasz wszystkich to skąd wiesz ze nikt nie jest wege? Dodaj na osobnym półmisku łososia ( kup w lidlu bądź biedronce) usmaż i podaj z plastrami cytryny a osobno biały sos z koperkiem . Serio. X Jesteś debilem czy się zgrywasz?

Gość gość
Tak łosoś to nie mięso . Przypieprzyć sie to wasza domena. Ryba jest dla wegetarian których mylisz weganami. Jak jesteś taka mądra to znaczy ze nie szanujesz gości i ich nawyków, kiedyś byłam chora i jak szlam w gości i słyszałam ze specjalnie dla mnie przygotowano cos co jest ugotowane na parze to nie dość ze czułam wdzięczność to z punktu szanowałem dom w którym byłam na zasadzie wzajemności. Jak nie rozumiesz co to znaczy byc dobrym gospodarzem to oczywiscie niech goście którzy nie jedzą mięsa wcinają ogórka z ziemniakami . Ciekawa jestem czy bedzie tobie miło jezeli zalezy tobie na ludziach. Poza tym co to za jedzenie dla dzieci skrzydełka ? Pełno skory i kosteczek. Nie łatwiej małe polędwiczki z drobiu? Co dom to obyczaj nie boksuje sie z tym ale swoje wiem i tym sie dziele .

Gość gość
Do 15:54 nie jestem debilem za to ty jesteś ograniczona chamka ale co ty możesz wiedzieć o gościnności i ludziach

Gość gość
Pełna zgoda , sama nie jadam mięsa i wiem ze coraz więcej takich osób chyba ze rozmawiamy o ludziach starszych lub tzw tradycjonalistach i polskiej kuchni, ja wolałabym krewetki -:) i co teraz powiesz obrażająca od debili prosta kobieto?

Gość gość
Wegetariańska ryba. :) Trzymajcie mnie bo padnę. :)

Gość gość
Ryba to nie mięso. Ryba to nie zwierzę? A co, k***a to jest? Warzywo?

Gość gość
No nie uduś sie , skoro to takie samo mięso jak świnka, kurka i krowa to nie mamy o czym gadać ignorantko , no i smacznego prostaczko.

Gość gość
Wege tarianie nie jedza miesa, ryb, owocow morza. Weg anie dodatkowo jajek i przetworow mlecznych. Niektorzy ludzie jedza tylko białe mieso. Wczesniej spytalabym gosci, zawsze tak robię. O co chodzi w tych zawijasach? Z czego, jak? Robie spacje, bo mi wyrzuca jako spam

Gość gość
Jak będzie sernik,to drugie ciasto zrób z jabłkami jak ktoś polecał,bo tiramisu,to też ser!

Gość gość
Autorko : Nie słuchaj tej nawiedzonej wege frustratki. Idąc jej tokiem myślenia musiałabyś na ten obiad zrobić dodatkowo: - potrawy z wieprzowiny z uboju rytualnego, bo może będą Żydzi - kotlety z ciecierzycy, albo inne warzywne - mieć mleko sojowe i produkty wyłącznie roślinne dla wegan - gotowanego na parze kurczaka dla kobiety w ciąży dbające.o dietę - dodatkowo zupę i desery dla wegan,

Gość gość
Ktoś doradził rybę i ok z czym macie problem? Akurat ja łososia i krewetki chętnie ale karkówki i skrzydełek to już raczej nie. Na znak protestu postaw słoik smalcu jedna z druga jak nie rozumiecie co do was inni piszą. Szkoda ze kobiety sa takie wredne

Gość gość
16:12 ty udajesz czy poważnie piszesz?