Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Szlachetna paczka.. trochę inna w tym roku

Polecane posty

Gość gość
19:36 ja akurat przejrzałam rodziny z kilku okolicznych miast i takich rodzin nie było, a w zeszłym roku bylo całe mnóstwo.

Gość gość
19:38 szkoda tej babci.powinna odpoczywać na stare lata a nie zajmować się starymi nierobami które nie potrafią kondomow używać.

Gość gość
18. 57 Mi też jakoś żal. Niby widzę ze kombinują albo nie myślą ale sama nie chciałabym być w sytuacji gdzie proszę o coś ludzi. Takie mam odczucie ze jak człowiek stracił swoją godność to już bardzo nisko upadł.

Gość gość
19 46 zgadza sie godność i człowieczeństwo umiera w takich sytuacjach . Ja mam dzieci nigdy mi nikt w niczym nie pomagał razem z mężem pracujemy. Jestem matką piątki dzieci i jak czytam o tych biednych dzieciakach w mieszkaniach bez łazienki , w jednym pokoju To mi ich żal najbardziej dzieci straszne to jest :-(

Gość gość
Życie pisze różne scenariusze . Dwa lata wstecz sama pomagałam , anonimowo i nie , na tyle ile mogłam . Teraz sama chętnie przyjęłabym pomoc , ale wsydzę się. Ale jak ktoś napisał , że praca jest i ja ją znajduję i pracuję . Ci 20 latkowie nie mają wstydu , wyciągają ręce po zasiłki ,są tak nauczeni przez rodziców i zaakceptowani przez społeczeństwo . Więc po co pracować , mogą ponarzekać i dostać za darmo . Na szczęście ja swoje dziecko wychowuję inaczej .

Gość gość
18:57 Dziekuj***ardzo za zyczenia zdrowia dla meza. Ja nie potrafie wyciagac reki. Od dziecka bylam nauczona, ze nie ma sytuacji bez wyjscia. I wychodze z zalozenia, ze jak ktos ma biede, aprzy tym kilkoro dzieci to ma to na wlasne zyczenie. My dajemy rade mimo wysokich kosztow leczenia meza. Po prostu zamiast zalamac rece dzialamy. Ja momentami jestem u kresu sil ale daje rade, bo mam dla kogo i po co. Przed choroba meza bylismy dosc majetni wiec rodzina wiedziala do kogo przyjsc. A teraz nie ma nikogo, bo nie mozemy pozyczac pieniedzy. Przykre.

Gość gość
Kod rodziny: LBE- 2170- 047733 Sławomir Chudzik Sławomir Wolontariusz, opiekun rodziny Część 1. PPRZEDSTAWIENIE RODZINY: Pani Anna (81 l.) jest pogodną i otwartą na ludzi osobą. Od 7 lat samotnie wychowuje trójkę wnuków: Mariusza (20 l.), Mariana (19 l.) oraz wnuczkę Kasię (20 l.). Dwa lata temu rodziną powiększyła się - na świat przyszła śliczna Krysia - córka Kasi. Część 2. HISTORIA RODZINY: W 2009 roku rodzice opuścili trójkę dzieci i jedynym opiekunem została babcia. Od tego czasu sytuacja rodziny stała się trudna, ponieważ wiek pani Anny uniemożliwiał podjęcie pracy. Ze względu na problemy z sercem (migotanie przedsionków), sama wymaga pomocy wnuków. Warunki życia nie są łatwe. W domu w którym mieszka rodzina, znajdują się dwa bardzo małe pokoje i kuchnia, rodzina nie posiada łazienki. Ponadto dom jest stary i wymaga remontu. Pani Anna próbowała uzyskać pomoc w naprawie dachu ale bezskutecznie, ponieważ nie jest właścicielem mieszkania. Źródłem utrzymania rodziny jest zasiłek pielęgnacyjny pani Anny, jej emerytura oraz wsparcie w programie "Rodzina 500 +", który w całości jest przekazywany na potrzeby małej Krysi. Po opłaceniu rachunków oraz wykupieniu leków dla pani Anny, miesięcznie na życie pozostaje rodzinie 167 zł. na osobę. Część 3. PIĘKNO RODZINY: Babcia jest bardzo dumna z wnuków i wnuczki, którzy uczą się by zdobyć lepsze wykształcenie a w przyszłości znaleźć dobrą pracę. Jest również dumna z malutkiej Krysi która jest oczkiem w głowie całej rodziny. Kasia mimo opieki nad córką podjęła dalszą naukę, nie może liczyć na pomoc ojca dziecka. Również Mariusz studiuje zaocznie aby w przyszłości uzyskać lepszą pracę. Część 4. NAJWAŻNIEJSZE POTRZEBY RODZINY Rodzina najbardziej potrzebuje żywności trwałej i obuwia. Będzie również wdzięczna za czajnik bezprzewodowy, ponieważ ten który posiada przecieka. Uwaga: dla zachowania anonimowości, imiona członków rodziny mogły zostać zmienione Potrzeby rodziny: I ŻYWNOŚĆ TRWAŁA: Podstawowe produkty żywnościowe: Herbata, Cukier, Konserwy mięsne, Kawa, Makaron, Olej, Ryż, Mąka Inne: koncentrat pomidorowy, groszek, kukurydza II ŚRODKI CZYSTOŚCI I ARTYKUŁY HIGIENICZNE Potrzebne środki czystości: Proszek do prania, Płyn do mycia naczyń, Mydło/żel myjący, Płyny czyszczące, Szampon Artykuły dziecięce: balsam dla dziecka (2 lata) ,chusteczki nawilżające, pieluchy jednorazowe "Dada" rozmiar 4 III ODZIEŻ I OBUWIE Odzież

Gość gość
19-20 letnie wnuki żebrzą o czajnik, odzież, ja pieprzę, to ja w wieku 18 lat jak skończyłam zawodówkę to już 35 lat orzę i nie żebrzę o czajnik, bo ja mogę ich zatrudnić na działce i za pomoc kupić im ten cholerny czajnik. Wstydziłyby się dorosłe dzieci wykorzystywać prawie, że ledwie ciepłą 81 letnią babcię.

Gość gość
". Również Mariusz studiuje zaocznie aby w przyszłości uzyskać lepszą pracę." wtf? zaocznie bula kase a do pracy nie pójda i z zasiłków zyją?

Gość gość
Mam taką babcię co mi wciska pieniądze (i nie tylko mi, ma spora emeryturę), bo sobie ubzdurała, że wszyscy są biedni - . gdyby jej pozwolić to pół swojego dobytku by nam narozdawała, a odmowy nie toleruje (o ile kiedyś można było walczyć - teraz ma rozrusznik i lepiej jej nie denerwować). Ale ma opiekę od całej rodziny (za którą usiłuje płacić), jest bardzo samodzielna i czasem cięzko ją upilnować, ale jak się da to jest wożona, ma robione zakupy, załatwiane rzeczy itp. Nie wiem jak można coś takiego wykorzystywać, ja się czasami podle czuje jak mi wciska te pieniądze, a co dopiero jakbym jej się na łeb zwaliła, może jeszcze z dzieckiem i połową rodziny :O

Gość gość
Szkoda tylko, że nikt jakoś nie wymienia środków antykoncepcyjnych jako artykułu pierwszej potrzeby...

Gość gość
teraz środków antykoncepcyjych nie wskaża, bo piswocami rządzą księża - biskupi, a ich celem jest aby się rozmnażać bo to są pieniądze, chrzty, komunie, bierzmowania, śluby, pogrzeby, itp. msze

Gość gość
skoro na czajnik za 20zl nie maja to skad na chrzciny 500? :O

Gość gość
To chyba zależy od regionu bo znalazłam i wielodzietne:/

Gość gość
A gdzie można "poznać" te rodziny? Nie wiedziałam, że można i akcję skreśliłam na starcie z uwagi na 500 plus... :/

Gość gość
Wiecie co wy myślicie , że jak jest patologia w myśleniu to wielodzietnej rodzinie poprzestawia się coś w głowie NIE NIE I NIE To zależy od myślenia znam kobietę co ma pięcioro dzieci i po prostu są tak zaradni , pracowici nigdy nie widziałam jej z papierosem czy już picie alkoholu . Mieszkam na wiosce i jest też inna kobitka ma czwórkę dzieci i ostatnio mi pod sklepem powiedziała ze ta xxx co ma piątkę to w ogóle 500 nie powinni dostawać bo oni obydwoje pracują , a u nas bieda ciągle chłop roboty szuka a ja muszę dzieci przecież pilnować , a u nich 500 plus i pensje jeszcze mają :-o Więc nie wrzucajcie tu wszystkich do jednego wora :-o

Gość gość
6.34 wystarczy ze wejdziesz na stronę szlachetnej paczki, wybierzesz województwo, miejscowość i masz opisy rodzin

Gość gość
9:52 my wrzucamy te wielodzietne ze szlachetnej paczki gdzie naklepali dzieci bez warunków mieszkaniowych i finansowych i uważają że im się pomóc należy bo przecież chłop szuka od x lat pracy a ona musi wychowywać dzieci. Mają dwa pokoje, brak łazienki i podstawowych sprzętów agd ale co tam mają łóżko i mogą walić się pod nosem dzieci

Gość gość
Wg mnie patologia to jest na kafeterii co siedzi i obgaduje inne rodziny zamiast zając się same sobą. Obrzydliwe blerwy :-S

Gość gość
10 45 wiesz co ja mam pięcioro dzieci i nie mogła bym żyć z nimi w jednym pokoju bez łazienki noż k***a mac :-o Nie rozumiem tego a babka robi sobie kolejne jest w następnej ciąży i jej 18 letnia córka również Biedne dzieci :-(