Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bohun czy Skrzetuski, kogo wybrałybyście?

Polecane posty

Gość gość

Pytanie do fanek Ogniem i Mieczem, którego wybrałybyście na partnera i dlaczego? :D

Gość gość
mówisz bardziej o książkowych bohaterach czy odtwórcach ról filmowych bo to istotne ;-) ?U mnie to jasne...w filmie od pierwszego wejrzenia BOHUN ;-D Za te oczy,za temperament i kozacką duszę...kiedy śpiewał swoją dumkę miałam ciary...a Skrzetuski? Przede wszystkim kochał ojczyznę a później kobietę...ci którzy znają trylogię wiedzą,że Helena ''marnie''skończyła u boku Skrzetuskiego ,chociaż w tamtym czasie chodzenie z bębnem rok w rok aż do menopauzy było normą.

Gość gość
Żaden z nich. W moim sercu na zawsze Kmicic!

Gość gość
Dziękuję za opinię :D Mówię o filmie, obydwaj aktorzy przystojni więc łatwiej się skupić na porównywaniu ich charakterów i temperamentów :D Przyznam że Bohun "człowiek gorączka" jest bardzo pociągający, niebezpieczny ale romantyczny, tradycyjny i bardziej spokojny Janek też ma swoją wartość. Ciekawi mnie za czym poszłyby kobiety jakby miały wybierać :D

Gość gość
Kmicic, on kojarzył mi się zawsze po części właśnie z Bohunem :D

Gość gość123454
Bohun :) tylko ze względu na niego oglądam zawsze ten film :)

Gość gość
Tak, Bohun z pewnością lepiej i Kmicica by zagrał a tak, to... Kmicic odpada absolutnie, za bardzo z migrantem Azją się kojarzy, co to na palu skończył marnie :classic_cool:

Gość gość
Olbrychski jako jeden z nielicznych aktorów zagrał we wszystkich częściach trylogii,która nie wiem czemu nie była kręcona w odpowiedniej kolejności a od d**y strony ;-)

Gość gość
Najlepiej mu chyba rola właśnie Azji wyszła :O Wybieram Bohuna jako najbliższego książkowej wyobraźni i książki a nie filmy :)

Gość gość
mały rycerz w barach szeroki ;-)

Gość gość
Tak...mi tez wydaje się najlepszy jako AZJA. Przy wyborze aktorów do ról Kmicica i Oleńki było dużo kontrowersji...rezyser nie chciał też obsadzić w roli Hajduczka Magdaleny Zawadzkiej.

Gość gość
Hajduczek akurat w jej wykonaniu był świetny, podobnie jak Tadeusz Łomnicki jako Wołodyjowski :)

Gość gość
to prawda i nie mam ku temu wątpliwości ;-) ale sama pani Magda wiele razy opowiadała w wywiadach,że Jerzy Hoffman przekonał się dopiero kiedy zobaczył ją w czasie przesłuchań...wcześniej nie widział ją w tej kostiumowej roli i do wyboru aktorki przekonywała go nawet jego żona. Na szczęście przekonała ;-) uwielbiam serial ''Przygody pana Michała'' Jest tam wiele scen nie zawartych w filmie.

Gość gość
*nie widział jej

Gość gość
Bohun za szaloną miłość i dzikie spojrzenie :-) kolana miękna przy takim facecie :-)

Gość gość
Łomnicki to idealny Pan Wołodyjowski. Zamachowski może mu buty wyczyścić,dlatego podwójna szkoda, że nie zachowali chronologii i nie zaczęli tak jak się należało ,od ''Ogniem i mieczem''...jedyny powód dla którego oglądam ten film to Aleksander Domagarow jako Bohun ^^ i wspaniała muzyka Krzesimira Dębskiego.

Gość gość
*Domogarow

Gość gość
Skrzetuski - rycerz ideał, gotowy poświęcić swoje życie prywatne jak i doczesne w imię ideałów, honoru i w imię obrony Państwa Polskiego. Bohun - zwykły bandzior, złodziej, d****arz, morderca, zdrajca i egoista, myślący tylko i wyłącznie o sobie i mający za nic prawdziwy honor i ideały. Kogo wybiorą kobiety? Przecież to oczywiste!!! I nie byłoby w tym nic złego gdyby później nie jęczały "gdzie są prawdziwi mężczyźni", albo "wszyscy faceci to świnie":P

Gość gość
18:04 zgaduję ,że post napisany przez faceta ;-) Skrzetuski - ideały są nudne i sprawdzają się jedynie na kartach powieści a nie w życiu. Kobieta chciałaby kogoś kto poświęciłby wszystko dla niej a nie dla swoich ideałów był gotów poświęcić kobietę ;-)

Gość gość
Kobieta chciałaby kogoś kto poświęciłby wszystko dla niej x I uważasz że taki Bohun poświęciłby kobiecie więcej niż 10 minut?

Gość gość
"gdzie są prawdziwi mężczyźni"no gdzie☺☺☺

Gość gość
18:18 jeśli w to wątpisz to chyba oglądaliśmy dwa różne filmy/czytali dwie różne książki ;-)

Gość gość
Takie postaci można odnaleźć w życiu codziennym. Ja wybrałam Skrzetuskiego. Rozumiem zachwyt nad Bohunem, ta chemia, iskra nęcąca, szaleństwo ale nie wierzę w trwałość takiej znajomości, może na parę gorących chwil.

Gość gość
Za miłość do Ojczyzny, męstwo i walkę jako oficer husarii to Skrzetuski ;)

Gość gość
gość dziś x Filmu nie oglądałem, bo usnąłem na tej polskiej szmirze po 10 minutach, ale Bohun z książki to nie romantyczny książę, tylko zwykły najemnik prowadzący hulaszczy tryb życia dla którego życiem były gwałty, grabieże, zabijanie i pijaństwo. A odbiegając od powieści i biorąc pod uwagę ówczesne czasy, to po porwaniu Helenki bez chwili wahania by ją zgwałcił, a potem oddał kolegom, swojemu ogierowi i na końcu poderżnąłby jej gardło :P

Gość gość
18:40 a nie widzisz ,że Postać Skrzetuskiego jest wybielona do granic mozliwości? ;-) czy szlachta była tak wspaniała i pełna cnót jak pokazuje to Sienkiewicz? Ten etos rycerstwa,bohaterów jest troche mdły i ma niewiele wspólnego z Prawdą...łatwo wybielić Skrzetuskiego i w najczarniejszych barwach pokazać Bohuna. zupełnie szlachetniejszy los zafundował Helenie Skrzetuski,płodząc z nią 12 synów i jedną córkę ;-D

Gość gość
Owszem widzę, bo nie wierzę w ludzi idealnych i każdy ma jakieś wady i coś za uszami, ale mimo wszystko lepszy człowiek który jakieś tam zasady i ideały posiada niż typowy egoista, a kimś takim był właśnie Bohun, który myślał wyłącznie o sobie i gotów do najgorszych rzeczy, aby tylko zdobyć to czego sobie zapragnął.

Gość gość
Robin Hooda.

Gość gość
18.40 ... po porwaniu Helenki bez chwili wahania by ją zgwałcił, a potem oddał kolegom, swojemu ogierowi i na końcu poderżnąłby jej gardło jezyk.gif Dlaczego więc tego nie zrobił? Jak myślisz? Kochał, bardzo ją kochał a gdy się kocha, to nie skrzywdzi i nie zrani. Nie wszystko jest czarne lub białe jak charaktery tych dwóch bohaterów powieści. Tych dwóch gdyby tak zmielić i ulepić z dwóch jednego to...

Gość gość
Mietek i Edzia twierdzili że Bohun na chorą miłość zapadł. toż to zwykła chuc byla