Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćgd

Jak nie uciec z gastroskopii? :(

Polecane posty

Gość gośćgd

Rok temu miałam mieć ją przeprowadzaną w prywatnej klinie ze znieczuleniem miejscowym (podejrzenie wrzodów żołądka) -niestety gdy wkładano mi sondę kopnęłam pielęgniarkę a sonde za każdym razem wyciągałam sama z gardła szarpiąc rękę lekarza. Stwierdził on,że z moim temperamentem nie możliwością jest wykonanie tego badania. Objawy nasilały się od roku ale szłam w zaparte. Niestety wylądowałam w ostatnim czasie aż 3 razy na pogotowiu (w ciągu 2 tyg). Poszłabym po skierowanie na gastroskopię do szpitala (znieczulenie ogólne) ale znając moje szczęście wcale się nie obudzę... mam taki organizm ,że cały czas oś mi się dzieje albo się łamię, albo zginam z bólu... Bardzo się boje ... :( dodam,że mam 18 lat

Gość gość
ja taka panikara przezylam to to ty przezyjesz.. tyle ze ja mialam bez wycinkow to moze 2 min to trwalo

Gość gośćgd
Mi ledwo co popsikał w gardło już płakałam ;) Nie wiem już co lepsze...podejść jeszcze raz spróbować ze znieczuleien miejscowym czy na ogóle - ale tu boję się ,że mnie nie wybudzą, choć wiadomo ile robią tych operacji i tych ludzi wybudzają ale jakiś % jest...a z kolei bez boje si,że znowu zwieję z gabinetu jak tyko wyciągną mi sondę

Gość eMedi24
Jeżeli dolegliwości bólowe są bardzo silne i utrudniają Pani życie, to niewątpliwie powinno się zrobić gastroskopię. Nie warto marnować czasu, szczególnie, że z Pani wypowiedzi wynika, iż objawy są coraz bardziej nasilone. Powinno się jak najszybciej zdiagnozować przyczynę oraz wdrożyć właściwe leczenie. Jeżeli gastroskopia była dla Pani bardzo nieprzyjemnym doświadczeniem to warto by to badanie przeprowadzić w znieczuleniu ogólnym, które będzie trwało tylko kilka-kilkanaście minut. Inną opcją jest podanie przed gastroskopią leków uspokajające/usypiające jak np. midazolam. (Czy dostała Pani leki uspokajające przed pierwsza gastroskopią?)Nie jest to znieczulenie ogólne, ale część osób reaguje na leki na tyle nasiloną sennością, że badanie jest wtedy mniej stresujące. Istnieje też możliwość tzw. endoskopii kapsułkowej - połyka się niewielką kapsułkę, która przesuwa się wzdłuż przewodu pokarmowego robiąc zdjęcia. Niestety największą wadą tej metody jest to, iż jeśli są obecne podejrzane zmiany z których powinno się pobrać wycinki to i tak trzeba na końcu zrobić gastroskopię. Pozdrawiam i trzymam kciuki za pomyślny przebieg badania! W razie pytań lub wątpliwości zachęcam do zapoznania sie z ofertą medycznej infolinii eMedi24 firmy MediPark (http://www.medipark.pl/oferta/emedi24/)

Gość gośćgd
Nie dostałam leku na uspokojenie, jedynie znieczulenie , bardzo dziękuje za odpowiedz :) A ile trwa po takim zabiegu wybudzanie samo? pozdrawiam :)